Expressen har tidigare rapporterat om att hans plan för att frias består i att lyfta fram offret och hans vänners politiska åsikter. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNExpressen har tidigare rapporterat om att hans plan för att frias består i att lyfta fram offret och hans vänners politiska åsikter. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressen har tidigare rapporterat om att hans plan för att frias består i att lyfta fram offret och hans vänners politiska åsikter.  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kent Ekeroth (SD) dömdes för ringa misshandel efter att ha slagit en man i krogkön till Stureplansklubben Solidaritet. Foto: SVEN LINDWALLKent Ekeroth (SD) dömdes för ringa misshandel efter att ha slagit en man i krogkön till Stureplansklubben Solidaritet. Foto: SVEN LINDWALL
Kent Ekeroth (SD) dömdes för ringa misshandel efter att ha slagit en man i krogkön till Stureplansklubben Solidaritet.  Foto: SVEN LINDWALL
Det var i november förra året som SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth nekades inträde på klubben Solidaritet vid Stureplan i Stockholm. Foto: SVEN LINDWALLDet var i november förra året som SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth nekades inträde på klubben Solidaritet vid Stureplan i Stockholm. Foto: SVEN LINDWALL
Det var i november förra året som SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth nekades inträde på klubben Solidaritet vid Stureplan i Stockholm.  Foto: SVEN LINDWALL
Tidigare i år dömdes Kent Ekeroth för ringa misshandel efter ett bråk utanför Stureplansklubben Solidaritet i november förra året. Målet överklagades och under onsdagsmorgonen började rättegången i Svea hovrätt.Tidigare i år dömdes Kent Ekeroth för ringa misshandel efter ett bråk utanför Stureplansklubben Solidaritet i november förra året. Målet överklagades och under onsdagsmorgonen började rättegången i Svea hovrätt.
Tidigare i år dömdes Kent Ekeroth för ringa misshandel efter ett bråk utanför Stureplansklubben Solidaritet i november förra året. Målet överklagades och under onsdagsmorgonen började rättegången i Svea hovrätt.

Planen: Lyfta fram offrets politiska åsikt

Publicerad
Uppdaterad

Kent Ekeroth vill bli friad från ringa misshandel efter krogbråket på Stureplan i fjol.

SD-ledamoten menade i hovrätten att den misshandlade mannens och hans väninnas negativa inställning till Sverigedemokraterna påverkat deras vittnesmål.

– Det är närmast desperat, säger chefsåklagare Lena Kastlund.

I somras dömdes Kent Ekeroth för ringa misshandel efter ett bråk utanför Stureplansklubben Solidaritet i november förra året. Målet överklagades och under onsdagen hölls rättegången i Svea hovrätt.

Kent Ekeroth medger att han utdelade ett slag mot en ung man som stod i kön till Solidaritet. Den misshandlade ska ha sagt något i stil med ”var det kul med järnrören” före slaget.

Ekeroth menar däremot att han agerade i nödvärn eftersom han attackerades först och svarade instinktivt genom att utdela ett slag. Den slagne mannen nekar däremot till att ha fysiskt angripit SD-ledamoten. Under festnatten förra året så pekade Ekeroth också ut en annan person, än mannen som blev slagen, som den som ska ha angripit honom.

"Närmast desperat"

Inför hovrättsförhandlingen har Kent Ekeroths advokat Johan Eriksson anfört att en av vakterna som hördes i tingsrätten hade skymd sikt över slaget – vilket skulle framgå av övervakningsbilderna. Eriksson menar också att målsäganden, i en artikel i Dagens Nyheter, och ett vittne uttryckt sig negativt om Sverigedemokraterna på Twitter.

– Det har samma bäring som att man i ett vanligt slagsmål i en korvkö vill veta om de som vittnar är kamrater till den ena eller den andra sidan. Vi är vana vid att veta att sånt kan påverka det man berättar, sa Johan Eriksson efter rättegången.

– Det har ingenting med politik att göra eller att det skulle vara en politisk rättegång. Vi vill att rätten ska ha ett allsidigt underlag. Under rättegången beskrev chefsåklagare Lena Kastlund invändningen om att den slagne mannen och ett vittne för några år sedan uttryckt sig SD-negativt som "närmast desperat".

Åklagaren kallade ert tilltag för "närmast desperat". Vad säger du om det?

– Jag var glad att åklagaren sa att jag var en så duktig advokat, jag tänkte mer på det.

En viktig del i bevisningen är en filmsekvens från en övervakningskamera som visar delar av händelseförloppet. På filmen syns också en dörrvakt som står vänd mot händelsen men Ekeroths advokat menar att man inte ska sätta större tilltro till hans vittnesmål - som i rätten berättade att Ekeroth utdelat ett slag och att han inte såg något slag mot Ekeroth - heller.

– För han tittar inte på händelsen, säger Ekeroths advokat Johan Eriksson.

Åklagaren Lena Kastlund har en helt annan bild av vad dörrvakten såg:

– Det är inte min uppfattning, säger hon om påståendet att vakten inte såg slaget.

 

Kan tvingas bort från Sverigedemokraterna 

Hon tillbakavisar också påståendet att vittnesmål kan ifrågasättas för att personer uttryckt SD-negativa åsikter.

– Det är personer som avlägger vittnesed och talar under straffansvar. Det har kommit fram redan i tingsrätten att de inte var några SD-anhängare utan tvärtom. Det är inga nyheter.

Kent Ekeroth hävdar nödvärn - att han angreps först och då svarade på det. Blev han angripen?

– Inte enligt min uppfattning. Nej. Då hade jag inte väckt åtal, säger Kastlund.

I rätten sa Kent Ekeroth själv att utgången av målet kan påverka hans politikeruppdrag. SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har sagt att personer som dömts för våldsbrott i närtid inte kan företräda partiet.

I tingsrätten dömdes Ekeroth för ringa misshandel till att betala 60 dagsböter á 640 kronor, sammanlagt 38 400 kronor, samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Domen från Svea hovrätt kommer 1 december.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag