Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planen: Lyfta fram offrets politiska åsikt

Expressen har tidigare rapporterat om att hans plan för att frias består i att lyfta fram offret och hans vänners politiska åsikter.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kent Ekeroth (SD) dömdes för ringa misshandel efter att ha slagit en man i krogkön till Stureplansklubben Solidaritet.
Foto: SVEN LINDWALL
Det var i november förra året som SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth nekades inträde på klubben Solidaritet vid Stureplan i Stockholm.
Foto: SVEN LINDWALL
Tidigare i år dömdes Kent Ekeroth för ringa misshandel efter ett bråk utanför Stureplansklubben Solidaritet i november förra året. Målet överklagades och under onsdagsmorgonen började rättegången i Svea hovrätt.

Kent Ekeroth vill bli friad från ringa misshandel efter krogbråket på Stureplan i fjol.

SD-ledamoten menade i hovrätten att den misshandlade mannens och hans väninnas negativa inställning till Sverigedemokraterna påverkat deras vittnesmål.

– Det är närmast desperat, säger chefsåklagare Lena Kastlund.

I somras dömdes Kent Ekeroth för ringa misshandel efter ett bråk utanför Stureplansklubben Solidaritet i november förra året. Målet överklagades och under onsdagen hölls rättegången i Svea hovrätt.

Kent Ekeroth medger att han utdelade ett slag mot en ung man som stod i kön till Solidaritet. Den misshandlade ska ha sagt något i stil med ”var det kul med järnrören” före slaget.

Ekeroth menar däremot att han agerade i nödvärn eftersom han attackerades först och svarade instinktivt genom att utdela ett slag. Den slagne mannen nekar däremot till att ha fysiskt angripit SD-ledamoten. Under festnatten förra året så pekade Ekeroth också ut en annan person, än mannen som blev slagen, som den som ska ha angripit honom.

"Närmast desperat"

Inför hovrättsförhandlingen har Kent Ekeroths advokat Johan Eriksson anfört att en av vakterna som hördes i tingsrätten hade skymd sikt över slaget – vilket skulle framgå av övervakningsbilderna. Eriksson menar också att målsäganden, i en artikel i Dagens Nyheter, och ett vittne uttryckt sig negativt om Sverigedemokraterna på Twitter.

– Det har samma bäring som att man i ett vanligt slagsmål i en korvkö vill veta om de som vittnar är kamrater till den ena eller den andra sidan. Vi är vana vid att veta att sånt kan påverka det man berättar, sa Johan Eriksson efter rättegången.

– Det har ingenting med politik att göra eller att det skulle vara en politisk rättegång. Vi vill att rätten ska ha ett allsidigt underlag. Under rättegången beskrev chefsåklagare Lena Kastlund invändningen om att den slagne mannen och ett vittne för några år sedan uttryckt sig SD-negativt som "närmast desperat".

Åklagaren kallade ert tilltag för "närmast desperat". Vad säger du om det?

– Jag var glad att åklagaren sa att jag var en så duktig advokat, jag tänkte mer på det.

En viktig del i bevisningen är en filmsekvens från en övervakningskamera som visar delar av händelseförloppet. På filmen syns också en dörrvakt som står vänd mot händelsen men Ekeroths advokat menar att man inte ska sätta större tilltro till hans vittnesmål - som i rätten berättade att Ekeroth utdelat ett slag och att han inte såg något slag mot Ekeroth - heller.

– För han tittar inte på händelsen, säger Ekeroths advokat Johan Eriksson.

Åklagaren Lena Kastlund har en helt annan bild av vad dörrvakten såg:

– Det är inte min uppfattning, säger hon om påståendet att vakten inte såg slaget.


Kan tvingas bort från Sverigedemokraterna 

Hon tillbakavisar också påståendet att vittnesmål kan ifrågasättas för att personer uttryckt SD-negativa åsikter.

– Det är personer som avlägger vittnesed och talar under straffansvar. Det har kommit fram redan i tingsrätten att de inte var några SD-anhängare utan tvärtom. Det är inga nyheter.

Kent Ekeroth hävdar nödvärn - att han angreps först och då svarade på det. Blev han angripen?

– Inte enligt min uppfattning. Nej. Då hade jag inte väckt åtal, säger Kastlund.

I rätten sa Kent Ekeroth själv att utgången av målet kan påverka hans politikeruppdrag. SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, har sagt att personer som dömts för våldsbrott i närtid inte kan företräda partiet.

I tingsrätten dömdes Ekeroth för ringa misshandel till att betala 60 dagsböter á 640 kronor, sammanlagt 38 400 kronor, samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Domen från Svea hovrätt kommer 1 december.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.