Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kent Ekeroth: Utvisa invandrare som ”tittar snett” på svenskar

”Äh, det ska räcka med att de snor en cykel – utvisning. Skita på nåns tomt – utvisning. Sitta på deras altan och kaxa, säga att det är mitt – utvisning.”, säger Kent Ekeroth i en ny dokumentär i P1 i Sveriges Radio.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kent Ekeroth petades från Sverigedemokraternas riksdagslista i våras.
Foto: SVEN LINDWALL
Kent Ekeroth på Sverigedemokraternas valvaka 2018.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Om en invandrare ”tittar snett” på någon ska det leda till utvisning.

Det säger den förre SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth i dokumentären "Arvet efter Kent Ekeroth" i Sveriges Radios P1, där han också pratar om petningen från riksdagslistan.

– Jag tycker att det är lite konstigt att de inte hade mage att bara säga det efter tolv års kamp tillsammans.

Sveriges Radios reporter Erik Hedtjärn har följt Kent Ekeroth sedan han klev in i riksdagen 2010. I dokumentären "Arvet efter Kent Ekeroth" berättar han om partiledningens petning av honom från SD:s riksdagslista i våras:

– Jag tycker att det är lite konstigt att de inte hade mage att bara säga det efter tolv års kamp tillsammans. Jag är inte sur på det sättet, det här är politik och Jimmie har sitt perspektiv och vi har olika personligheter jag och Jimmie också. Det kan ha med det att göra.

HEDTJÄRN: Har ni pratat efter det där?

– Nej. Jag skickade nåt meddelande om att vi borde ta en öl nångång, for old times´ sake.

Kent Ekeroth om krogrundorna

Kent Ekeroths tid i riksdagen har kantats av turbulens. Hösten 2012 kunde Expressen avslöja hur han filmat sin dåvarande partikamrat Erik Almqvists rasistiska och sexistiska framfart på Kungsgatan i centrala Stockholm under en festnatt två år tidigare. Under natten beväpnade sig Ekeroth också med ett järnrör, och han knuffade en ung kvinna mot en bil samtidigt som han skrek "jag gör vad fan jag vill".

Kent Ekeroth och Erik Almqvist på Sverigedemokraternas valvaka 2010.
Foto: STEFAN FORSELL

Förra året dömdes han av Stockholms tingsrätt för att sedan frias av Svea hovrätt för ringa misshandel efter ett bråk utanför en Stureplanskrog hösten 2016. I partiet har kritiska röster hörts mot Ekeroths krogrundor. I P1-dokumentären säger han:

– Folk har kritiserat mig för att jag är ute socialt, på restauranger eller barer eller till och med klubbar eller vad det nu kan vara. Jag gjorde det medvetet för att jag insåg en gång att jag känner bara SD. Då tänkte jag att en tid när jag inte är SD längre eller vad det nu kan vara – ska jag vara helt beroende av SD-kretsen, SD-sfären – det känns inte rimligt.

Utvisa invandrare som ”tittar snett”

Expressen har tidigare berättat att Ekeroth vill se utvisningar även om den dömde riskerar tortyr och dödsstraff i landet han eller hon kommer till. I P1-dokumentären säger han sig vilja ha utvisning även för invandrare som ”tittar snett” på andra:

– Det är skit utanför trädgårdar, de hotar, kaxar, beter sig – utvisning. Direkt, inget snack. Det ska inte behövas ett års straffvärde, det ska vara ut. Tittar de snett på nån ska det vara utvisning i princip.

”Jag tycker att det är lite konstigt att de inte hade mage att bara säga det efter tolv års kamp tillsammans”, säger Kent Ekeroth om att han petades från partiets riksdagslista i våras.
Foto: SVEN LINDWALL

HEDTJÄRN: Vad var det du sa? Tittar snett på nån då ska det vara ut?

– Nu gav jag dig en soundbite men...

HEDTJÄRN: Men menar du inte det riktigt eller vadå?

– Äh, det ska räcka med att de snor en cykel – utvisning. Skita på nåns tomt – utvisning. Sitta på deras altan och kaxa, säga att det är mitt – utvisning.

Framtiden i Ungern

Expressen berättade i våras att Ekeroth förberett ett liv i Ungerns huvudstad Budapest, med bolag och lägenhet. I P1-dokumentären säger han att hundratusentals invandrare måste lämna Sverige för att landet ska bli ett ställe där han kan bygga en framtid, men han tvekar nu om hur mycket Ungern det blir framöver:

– Det blir inte hundra procent Ungern. Om man får barn och sånt nån gång i framtiden så skulle jag nog inte vilja att de växer upp i det här landet (Sverige, reds anm). Det vill jag inte. Dåliga skolor och genusvetenskap och flum och sen så kommen invandringen på det.

”Det var många och långa intervjuer och lite skämtsamt sagt”, säger Kent Ekeroth om sitt uttalande i P1:s dokumentär, men han står fast vid att han tycker att gränsen för utvisning ska ligga mycket lägre än i dag.
Foto: Sven Lindwall

När Expressen intervjuar Ekeroth om det han säger i dokumentären om att utvisa invandrare som ”tittar snett” på andra svarar han:

– Det var många och långa intervjuer och lite skämtsamt sagt, men jag menar att gränsen ska ligga mycket, mycket lägre än vad den gör i dag.

Du ger fler exempel i dokumentären, som att sno en cykel. Det är ju oftast på bötesnivå – är det på den nivån du tycker att det ska ligga?

– Jag tycker att man måste överväga att ha det på de nivåerna.

Om hur mycket Ungern det blir för honom framöver säger han:

– Det återstår att se. Beror på vad man ska göra och om man ska syssla med journalistik och dokumentärer så beror det på var man ska göra dem. Jag vet faktiskt inte.

Dokumentären sänds i P1 på söndag klockan 15.03 men finns att lyssna redan nu på sverigesradio.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.