Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kent Ekeroth utslängd från krog i Stockholm

Foto: Sven Lindwall

SD-toppen Kent Ekeroth fördes natten mot i dag ut av vakter från Stockholmskrogen Nosh and Chow. Enligt restaurangchefen Daniel Pramberg var anledningen att Kent Ekeroth kränkt en kvinnlig gäst på ett "extremt förnedrande sätt".

– På vägen ut slängde han ett glas i golvet, säger Daniel Pramberg i ett uttalande till Expressen.

SD-toppen själv säger att han blev avvisad från krogen på grund av sin politiska åsikt och när han får kännedom om krogens uttalande säger han:

- Det är rent skitsnack. Inte en enda person på det stället pratade jag med.

Expressen har tagit del av en film där riksdagsledamoten ses lämna krogen medan andra kroggäster jublar och applåderar.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth, SD, anlände till den populära Stockholmskrogen Nosh and Chow tillsammans med ett sällskap, bland annat bestående av två Säpo-vakter vid 23-tiden på fredagskvällen.

Sällskapet tog plats en bit från baren och en i sällskapet beställde öl. Allt ska ha gått lugnt till.

- Det började med att jag kände igen dem som kom in och då sa min kompis att det är han med järnröret, berättar en gäst.

Men efter en stund på krogen ska personal ha uppmärksammat och gått fram till sällskapet.

- Sedan såg jag hur vakterna gick fram till honom och efter en stund gick de fram igen.

Övriga gästerna jublade

I det läget uppstod en diskussion mellan Ekeroth och vakten.

- Han håller en telefon i handen och jag såg att hans läppar rörde på sig. Om han spelade in eller ringde någon vet jag inte.

Sedan följde personal med Kent Ekeroth och hans sällskap ut från krogen.

- Vakterna eskorterade ut gänget som var 5-6 personer, säger gästen.

När de lämnade lokalen visar filmupptagningen hur flera av de övriga gästerna jublade och busvisslade.

Enligt restaurangchefen Daniel Pramberg var anledningen till att Kent Ekeroth blev avvisad från restaurangen att han uttryckt sig kränkande mot en kvinna i lokalen.

– Personen i fråga har kränkt en kvinnlig gäst på ett extremt förnedrande sätt. Han avvisades då från restaurangen som vilken gäst som helst som beter sig illa, säger Daniel Pramberg, restaurangchef på Nosh and Chow i ett uttalande till Expressen.

På vägen ut ska Kent Ekeroth även ha kastat ett glas i golvet.

– Hans säkerhetsvakter var närvarande under hela händelsen och så slängde han ett glas i golvet innan han lämnade, säger Daniel Pramberg.

"Jag ifrågasatte värden"

Kent Ekeroth själv har en annan version av händelsen. Enligt honom stod han och tre vänner och tog en drink och pratade med varandra när en värd kom fram till dem.

"Efter en stund kom en värd fram och sa att jag inte fick vara kvar. Jag frågade då varför och han svarade att det är för att "vi" är sverigedemokrater (det var bara jag som var SD:are i mitt sällskap men) och vi hade en kortare diskussion om det. Vi fick avsluta drinken vi redan hade köpt", skriver Kent Ekeroth i ett mejl till Expressen.

Han skriver att värden efter en stund kom fram igen.

"Vi har en ny kort diskussion om varför vi ej får vara där. Därefter lämnade jag och mina vänner stället", skriver Ekeroth.

Vittnen från klubben beskriver stämningen mellan dig och vakten som hetsig, hur uppfattade du det?

"De kan knappast ha avgjort om något var hetsigt eller ej med tanke på den höga musiken. Jag (och mina vänner) ifrågasatte värden för att de ville ha ut mig enbart för att jag är SD:are. Det var ingen vidare hetsig diskussion. Mina vittnen instämmer och de stod ju där med mig."

Efter att Kent Ekeroth fått kännedom om krogens uttalande ringer han upp Expressen. Han säger då:

- Det är rent skitsnack. Jag snackade inte med någon annan människa den kvällen förutom den här värden som kom fram. Inte en enda person på det stället pratade jag med. Jag har tre vittnen på det minst plus att jag har en ljudinspelning där vakten säger varför han slänger ut mig. Han säger rakt upp och ner för att jag är Sverigedemokrat.

"De gillar tydligen inte era åsikter"

Nyheter 24  har tagit del av 41 sekunder lång inspelning som Kent Ekelund tog upp. På ljudfilen hörs vakten säga:

– Han känner att andra gäster blir störda av eran närvaro.

En av Ekeroths vänner lägger säger då:

"Varför blir de störda?" 

Vakten svarar då:

– De gillar tydligen inte era åsikter.

Vännen:

– Vem är oss?

Vakten:

– Sverigedemokrater. 

Kent Ekeroth är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna. Han var tidigare partiets talesman i justitiefrågor, men lämnade posten i samband med en timeout efter ”järnrörsskandalen”, som avslöjades av Expressen.

Expressen kunde då visa Kent Ekeroths egna film från en festnatt i juni 2010 på Kungsgatan i Stockholm. Där hördes hans partikamrat Erik Almqvist fälla det sexistiska och rasistiska uttalanden. Almqvist och Ekeroth och den tredje partivännen Christian Westling sågs också beväpna sig med järnrör efter en konfrontation med en kraftigt berusad man som omhändertogs av polis

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.