Kent Ekeroth tar en "time-out". Foto: Roger Vikström
Kent Ekeroth tar en "time-out". Foto: Roger Vikström

Kent Ekeroth tar en timeout

Publicerad

Efter Expressens avslöjande – nu tar Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth timeout.

Han tar också paus från allt arbete i riksdagen.

– Med anledning av det som hänt i morse så är det klart att han just nu inte är trovärdig som rättspolitisk talesperson, säger Martin Kinnunen, pressansvarig i SD.

I går visade Expressen en film där riksdagsledamoten i Sverigedemokraterna, Erik Almqvist, använde rasistiska och sexistiska uttryck som "blatte-lover" och "hora."

Almqvist fick efter det lämna alla sina uppdrag i SD.

I dag kan Expressen visa nya sekvenser från filmen – där partiets rättspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, och Erik Almqvist går runt med järnrör under samma kväll.

Klockan 08.00 kom beskedet från Sverigedemokraterna att Kent Ekeroth nu tar en timeout från partiet. Kent Ekeroth tar också paus från allt arbete i riksdagen.

– Det är hans eget initiativ, det är inte mot hans vilja, säger SD:s pressekreterare Linus Bylund till Expressen.se.

– Men nu håller jag på att knyta en slips här och är på väg in i ett möte, så jag kan inte prata mer, fortsätter han.

Kent Ekeroth kommer själv att kommentera under dagen, oklart när.

– Det här är inte alls i dignitet med Almqvist, så det blir nog ingen presskonferens, säger Bylund.

Sverigedemokraterna utvecklar varför Ekeroth tar en timeout i ett mejl till TT:

"Kent Ekeroth har på eget initiativ i samråd med partiledningen beslutat att tills vidare ta timeout från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Orsaken är den uppkomna situationen som gör att utsikterna för Kent Ekeroth att företräda partiet på ett bra sätt för tillfället är mycket begränsade", skriver Sverigedemokraternas press- och kommunikationsansvarige Martin Kinnunen.

– Med anledning av det som hänt i morse så är det klart att han just nu inte är trovärdig som rättspolitisk talesperson, säger Martin Kinnunen till Expressen.se.

För resten av veckan

Ekeroths samtliga engagemang inom ramen " för hans uppdrag som rättspolitisk talesperson har bokats av för resterande del av den här veckan", skriver SD.

Expressen.se träffade Erik Almqvist på torsdagsmorgonen som kommenterade Ekeroths timeout.

Vad kan du säga om att Kent Ekeroth tar timeout?

– Det är ju hans beslut. Men med tanke på den mediala situationen vi befinner oss i förstår jag om han tycker det är lämpligt att ta två steg tillbaka.

– Jag kan inte säga att jag är förvånad. Samtidigt upplever väl inte jag att Kent har begått så stora övertramp som jag har gjort, men med tanke på hela situationen som den är nu så förstår jag att han gör det. Det är ett beslut som jag också kanske hade fattat i hans läge, säger Erik Almqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag