Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kent Ekeroth tar en timeout

Kent Ekeroth tar en "time-out".
Foto: Roger Vikström

Efter Expressens avslöjande – nu tar Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth timeout.

Han tar också paus från allt arbete i riksdagen. 

– Med anledning av det som hänt i morse så är det klart att han just nu inte är trovärdig som rättspolitisk talesperson, säger Martin Kinnunen, pressansvarig i SD. 

I går visade Expressen en film där riksdagsledamoten i Sverigedemokraterna, Erik Almqvist, använde rasistiska och sexistiska uttryck som "blatte-lover" och "hora."

Almqvist fick efter det lämna alla sina uppdrag i SD.

I dag kan Expressen visa nya sekvenser från filmen – där partiets rättspolitiske talesperson, Kent Ekeroth, och Erik Almqvist går runt med järnrör under samma kväll. 

Klockan 08.00 kom beskedet från Sverigedemokraterna att Kent Ekeroth nu tar en timeout från partiet. Kent Ekeroth tar också paus från allt arbete i riksdagen. 

– Det är hans eget initiativ, det är inte mot hans vilja, säger SD:s pressekreterare Linus Bylund till Expressen.se.

– Men nu håller jag på att knyta en slips här och är på väg in i ett möte, så jag kan inte prata mer, fortsätter han. 

Kent Ekeroth kommer själv att kommentera under dagen, oklart när. 

– Det här är inte alls i dignitet med Almqvist, så det blir nog ingen presskonferens, säger Bylund. 

Sverigedemokraterna utvecklar varför Ekeroth tar en timeout i ett mejl till TT: 

"Kent Ekeroth har på eget initiativ i samråd med partiledningen beslutat att tills vidare ta timeout från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Orsaken är den uppkomna situationen som gör att utsikterna för Kent Ekeroth att företräda partiet på ett bra sätt för tillfället är mycket begränsade", skriver Sverigedemokraternas press- och kommunikationsansvarige Martin Kinnunen.

– Med anledning av det som hänt i morse så är det klart att han just nu inte är trovärdig som rättspolitisk talesperson, säger Martin Kinnunen till Expressen.se.

För resten av veckan

Ekeroths samtliga engagemang inom ramen " för hans uppdrag som rättspolitisk talesperson har bokats av för resterande del av den här veckan", skriver SD.

Expressen.se träffade Erik Almqvist på torsdagsmorgonen som kommenterade Ekeroths timeout. 

 Vad kan du säga om att Kent Ekeroth tar timeout? 

– Det är ju hans beslut. Men med tanke på den mediala situationen vi befinner oss i förstår jag om han tycker det är lämpligt att ta två steg tillbaka.

– Jag kan inte säga att jag är förvånad. Samtidigt upplever väl inte jag att Kent har begått så stora övertramp som jag har gjort, men med tanke på hela situationen som den är nu så förstår jag att han gör det. Det är ett beslut som jag också kanske hade fattat i hans läge, säger Erik Almqvist. 

Rättspolitisk talesperson

Riksdagsmannen Kent Ekeroth är 31 år och sitter i justitieutskottet och är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.


Han blev tidigt omskriven då han 2006 sparkades från ett jobb på Sveriges ambassad i Israel. Ambassadören motiverade beslutet med att han Ekeroth inte berättat om sitt engagemang i Sverigedemokraterna (som då inte var riksdagsparti), och dels med åsikter som han uttryckt i olika debattinlägg.


Tidigare i år kom det fram att justitieutskottets tjänstemän mildrat en text om handlingsplan mot extremism av Ekeroth eftersom det fanns risk för att den skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.
Källa: Tidskriften Riksdag & Departement med flera.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.