Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kent Ekeroth petas från SD:s riksdagslista

Sverigedemokraterna petar Kent Ekeroth från riksdagslistan.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kent Ekeroth. vid Sverigedemokraternas kommun- och landstingskonferens i Västerås 2016.Foto: SVEN LINDWALL

Kent Ekeroth petas från SD:s riksdagslista, uppger Aftonbladet och Samhällsnytt – tidigare Avpixlat.

Enligt Samhällsnytt ringdes Ekeroth upp i förmiddags och fick beskedet.

– Det är förvånande, säger Ekeroth till Samhällsnytt.

Kent Ekeroth finns inte med på den 60 namn långa listan som sammanställs, med namn som Sverigedemokraterna räknar med ska komma in i riksdagen efter valet senare i år, skriver Aftonbladet.

Riksdagslistan ska spikas under SD:s valkonferens den 17-18 mars.

– Jag kan bekräfta att Kent Ekeroth inte kommer att finnas med i valberedningens förslag. Valberedningen är enig i den här frågan. Inför beredningen har vi bett samtliga partidistrikt inkomma med nomineringar och inget har föreslagit Kent Ekeroth, säger Michael Rosenberg, valberedningens ordförande, till Aftonbladet.

Kent Ekeroth ville ställa upp i valet

I början av december, i samband med att Ekeroth friades i hovrätten efter att ha dömts i tingsrätten för en krogmisshandel, uppmanades riksdagsledamoten att lämna sin plats i justitieutskottet.

– Nu när hovrätten sagt sitt så accepterar jag Jimmies önskan, även om jag inte delar hans analys i frågan, sa Ekeroth då.

Samtidigt sa Ekeroth då att han inte planerade att lämna sin plats i riskdagen – han planerade att kandidera i valet i höst.

– Ja, jag ser ingen anledning att ändra min inställning i den frågan i dagsläget, sa Ekeroth till Samhällsnytt – tidigare Avpixlat som Ekeroth var med och registrerade.

Uppgifter: Petades via telefon

Enligt Samhällsnytt var det SD-ledamoten Josef Fransson som gav Ekeroth beskedet om petningen. Fransson ska ha ringt upp Ekeroth på torsdagsförmiddagen.

Fransson vill inte säga till Samhällsnytt varför Ekeroth petas. Ekeroth säger till Samhällsnytt:

– Det är förvånande. Jag fick inte någon motivering till det hela. Frågan är vem valberedningen lyssnat på: Partiets medlemmar eller på partiledningen. Valberedningen ska ju sätta en lista med 73 namn – menar de då alltså att varje person på den listan har större stöd i partiet än vad jag har?

På Samhällsnytts fråga varför Ekeroth själv tror att han petas säger han:

– Jag fick aldrig någon motivering men betvivlar att en sådan motivering innehåller någon kritik mot den insats jag gjort i riksdagen där i princip alla är eniga att jag gjort ett bra jobb och producerat väldigt många förslag om nu är partiets officiella hållning, och även andra partiers.

Expressen har varit i kontakt Kent Ekeroth som inte vill uttala sig vidare.