Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kent Ekeroth om misshandelsåtalet

I en stor intervju med Expressen svarar SD-toppen Kent Ekeroth på frågor om krogbråk, järnrörsskandalen, dödshoten, drömlandet Ungern och mediernas roll.Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

Kent Ekeroths har dömts för lindrig misshandel efter det uppmärksammade krogbråket vid Stureplan.

I en stor intervju med Expressen svarar SD-toppen på frågor om krogbråken, järnrörsskandalen, dödshoten, drömlandet Ungern, relationen till den tidigare riksdagsledamoten Erik Almqvist – och mediernas roll:

– Jag drömde om att bli mediemogul. 

De ville inte att festen skulle ta slut, så trots att klockan passerat två bestämde sig Kent Ekeroth och hans vän för att fortsätta till nattklubben Solidaritet vid Stureplan. 

Men där tog det stopp. 

SD-toppen och hans sällskap ansågs för berusade, och stoppades i dörren av entrévärden den där onsdagsnatten i november förra året. 

På onsdag – sju månader senare – ska Stockholms tingsrätt avgöra vad som sedan hände. En man i 20-årsåldern, som då stod i krogkön, hävdar att han sagt "var det kul med järnrören?" till Ekeroth. Svaret ska, enligt mannen, ha blivit en smäll i ansiktet. 

Ekeroth hävdar att det var han som attackerades. 

 

LÄS MER: Kent Ekeroth polisanmäld för misshandel i krogkö 

 

SD-toppen har hittills inte velat kommentera händelseförloppet närmare, och han har valt att inte ge några intervjuer sedan han på uppmaning av partiledaren Jimmie Åkesson tog timeout från riksdagens justitieutskott i februari.

Men nu har han ändå bestämt sig för att svara på frågor.

SD-toppen och hans sällskap ansågs för berusade, och stoppades i dörren av entrévärden den en onsdagsnatt i november förra året.

Kent Ekeroth: "Jag hade varit ut med en vän"

Kent Ekeroth har bokat konferensrum Rö2-07 i riksdagshuset, ett litet undanskymt rum med flera meter i takhöjd, ett stort glasfönster i taket och ett runt konferensbord med plats för tio-tolv personer. Det är svårt att hitta dit även för den som suttit i riksdagen i sju år. 

Expressen guidas till rummet av en hjälpsam vaktmästare, och Ekeroth dyker upp i rätt korridor ett par minuter i tio på fredagsförmiddagen. 

– Jag hade varit ute med en vän den kvällen, och vi hade roligt, inleder han. 

– Men av respekt för domstolen vill jag inte gå in i detalj på vad som hände. Det jag kan säga är att det var nödvärn från min sida, det som skedde. 

Kent Ekeroth berättar nu öppet för Expressens Niklas Svensson om sina kontakter med Avpixlats redaktion.Foto: SVEN LINDWALL

I stämningsansökan skriver chefsåklagaren Lena Kastlund att ”Kent Ekeroth har tilldelat XX (målsägandens namn, red anm) ett slag med öppen hand i ansiktet med smärta, rodnad och svullnad som följd.... Kenth Ekeroth begick gärningen med uppsåt."

Straffet för ringa misshandel är böter eller fängelse i högst sex månader. 

Kent Ekeroth upprepar flera gånger att han vill berätta för domstolen först. Men han förnekar att det ska ha gått till så som målsäganden hävdat – att det ställdes en fråga, och sedan small det. 

– Nej, det är ingen korrekt bild, säger Ekeroth.

Han kallar konsekvent händelsen för en "incident". 

Vad säger du om åklagarens beslut att väcka åtal?

– Eftersom jag är oskyldig, så hoppas och tror jag att domstolen kommer att döma rättvist och enligt konstens alla regler. Jag är säker på att jag kommer att få ett frikännande. 

Är det redan i dag självklart att du kommer att överklaga en fällande dom?

– Eftersom jag är oskyldig kommer jag att göra allting för att bevisa att jag är oskyldig.

Det är Kent Ekeroths politiska framtid som står på spel. En fällande dom innebär med största sannolikhet att han måste lämna riksdagen. Kanske sparkas han också ut ur partiet. 

"Vet inte på vilket annat sätt Jimmie skulle kunna hantera det"

Men han räknar själv med att snart vara tillbaka i justitieutskottet med full kraft. 

Hur tycker du att Jimmie Åkesson och andra i partiledningen har hanterat den här händelsen?

– Jag vet inte på vilket annat sätt Jimmie skulle kunna hantera det, för han är inte insatt i det som hände eller vad resultatet av det kommer att bli. Jag har förståelse för att man inte vill få fokus på den här incidenten när man kommunicerar ut sin politik. 

Kan du sitta kvar i riksdagen om du blir dömd?

– Formellt sett kan jag ju det, men sen om det blir så... 

Det ligger kanske i andras händer?

– Formellt sett vet jag inte om det ligger i andras händer... 

Du kan avgöra det själv?

– Jag kan avgöra det själv. Men det där är framtiden, och som sagt, jag är säker på att domstolen kommer att döma rättvist. Och gör de det så blir jag frikänd. Jag tror inte vi behöver ställas inför det, hoppas jag. 

En riksdagsledamot som döms för brott kan tvingas bort från sitt uppdrag av domstol. Beslutet fattas av samma domstol som dömer i brottmålet. Det gäller dock bara brott som kan ge två års fängelse eller mer – alltså inte ringa misshandel. 

Kent Ekeroth blev kvar i riksdagen efter järnrörsskandalen

Vi backar tillbaka nästan fem år i tiden. 

Kent Ekeroth var redan då ett känt ansikte. Eller kanske ökänt, som han själv säger. 

I mitten av november 2012 publicerade Expressen avslöjandet om SD-topparna som under en festnatt ett par år tidigare beväpnat sig med metallrör i centrala Stockholm. Reportrarna David Baas och Christian Holmén fick 2013 Föreningen Grävande journalisters pris Guldspaden för avslöjandet. 

På en film som Kent Ekeroth spelat in med mobiltelefonen hördes partiets finansministerkandidat Erik Almqvist kalla komikern Soran Ismail för "babbe" och en 21-årig kvinna avfärdades med orden "Skit i den här lilla horan". Ekeroth syns själv i filmen när han knuffar in en annan kvinna i en bil och skriker "Jag gör vad fan jag vill!" 

Almqvist lämnade alla sina uppdrag för Sverigedemokraterna, fick några miljoner för besväret, och flyttade sedan till Ungerns huvudstad Budapest.

Men Kent Ekeroth blev kvar i riksdagen och är nu inne på sitt sjunde år där.

Kan du förstå att många undrar varför du fick vara kvar när Erik Almqvist fick gå?

– Om man tittar sakligt så kan jag inte förstå det. Men jag kan förstå det utifrån hur medierapporteringen var och vilka krigsrubriker ni hade då. Det finns fortfarande många som tror att jag kallade den här tjejen för dumma saker – men jag sa inget. Folk tror att jag har gjort saker som jag inte har gjort. I det perspektivet så har jag väl förståelse för vad de tycker, men då har man inte riktigt koll på vad det var som hände. 

Finns det någonting du ångrar med tanke på vad som hände den gången?

– Ja, det är klart. Det skulle varit bättre att ha gått hem. Men i en situation när ens vän är hotad av en knarkpåverkad mångkriminell kille, så är det inte att tänka på att jag ska gå hem. 

Huruvida den utpekade mannen verkligen var knarkpåverkad där på Kungsgatan är oklart, men han var då dömd för en rad olika brott. 

Livvaktsskydd dygnet runt

Vid sidan av partiledarna är Kent Ekeroth den enda riksdagsledamoten som under alla dessa år haft livvaktsskydd dygnet runt. Ändå har rubrikerna avlöst varandra. 

Hur tycker du att vi i medierna ska beskriva det som du har råkat ut för?

– Sanningsenligt, skulle vara önskvärt. 

Vad är den sanningsenliga rubriken då?

– ”Kent utsatt för attack”.

I samband med en händelse på kändiskrogen Riche i Stockholm i juli 2015 hävdade dock hovmästaren Anders Timell att Kent Ekeroth betett sig olämpligt, aggressivt och kränkande mot andra gäster och att han därför kastats ut. 

När Ekeroth kastades ut från Stockholmskrogen Nosh and Chow i januari 2014 menade restaurangchefen Daniel Pramberg att anledningen var att Kent Ekeroth kränkt en kvinnlig gäst på ett "extremt förnedrande sätt".

Kent Ekeroth hävdar i dag att de som vill attackera honom är i symbios med medierna. Händelserna beskrivs enligt honom felaktigt, vilket etablerar bilden av bråkstaken Kent Ekeroth – och detta får till följd att fler vill attackera honom. 

Hur är det då att vara så utsatt som du säger att du är, att riskera att få en drink i ansiktet varenda gång du går ut på krogen? 

– Man blir ju luttrad, och trött på saker och ting. Jag tycker det är rätt skönt att åka utomlands nu för tiden, där ingen känner igen mig. Det finns ju en anledning till att Säkerhetspolisen anser att jag har en förhöjd hotbild mot mig: För att andra attackerar mig.

"Jag kan ju vara rätt spetsig i bland", säger Kent Ekeroth.Foto: SVEN LINDWALL

Hur är det att leva med två livvakter dygnet runt?

– Jag måste säga att jag har anpassat mig rätt fort, och de är jättetrevliga, vänliga och professionella. Så jag känner inte att deras närvaro stör mig så mycket.

Händer det att du känner dig rädd?

– Ja, det är klart. Det kan eskalera väldigt snabbt. 

Vad säger du till de som anser att du är den mest hårdföra Sverigedemokraten i riksdagen – att det är du som vill gå längst när det gäller att kasta ut invandrare. Håller du med om den beskrivningen?

– Ja, den kan nog stämma i mångt och mycket. Jag har drivit på för en linje både i kriminalpolitiken och invandringspolitiken, som har gått utanför ramarna eller gränserna för vad man kan tänka sig i Sverige. Det intressanta är att jag har fått rätt i precis allt jag har sagt. Otaliga förslag som vi har lagt, och som har kritiserats stenhårt i riksdagen och i medierna, är nu inte bara officiell SD-politik utan politik från andra partier.

Kent Ekeroth radar upp exempel. Kristdemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraterna – alla har de kopierat SD-förslag, hävdar han. 

– Så de kan kritisera mig för att vara för hårdför, men dels behövs det i världens mesigaste land, och dels har de andra bevisat att jag har rätt. 

Men händer det att du i efterhand kan tycka att du har gått för långt med något förslag eller uttalande?

– Ja, det är klart. Jag kan ju vara rätt spetsig i bland. 

När ångrade du något senast?

– Det var säkert nyligen, haha. Det händer...

Men har du något som du minns att du sagt eller gjort?

– Ja, alltså... Jag kan inte komma på något på rak arm, men jag är helt säker på att om jag skulle gå igenom allt så skulle jag nog kunna hitta något. 

Kent Ekeroth: "Ibland är kritiken rättvis"

Efter terrorattentaten i Norge 2011 spekulerade Kent Ekeroth till exempel om vem som låg bakom bara ett par timmar efter händelserna: "Nej, jag kommer inte kalla er islamofober", skrev han. 

I oktober förra året hävdade Ekeroth att en högstadieelev som medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon "låtsades vara 15" – ett uttalande som han också fick hård kritik för. 

 

LÄS MER: SD-toppens inlägg om barn möter hård kritik 

 

Borde då inte en riksdagsledamot tänka efter före?

– Jag har ju tänkt igenom mina förslag. Om man tittar på mina motioner eller debattartiklar, där är det inte så mycket jag ångrar. 

Men ibland är kritiken mot dig rättvis?

– Ibland är kritiken rättvis, när jag uttryckt mig onyanserat eller när jag använt medier där man inte ska föra såna resonemang – till exempel på Twitter. 

Just Twitter har han lagt ned. 

Du har många gånger kritiserat den svenska journalistkåren. Vad är det stora problemet med traditionella medier i dag, menar du?

– Jag tycker att det är en gravt politiserad yrkeskår som har en politisk agenda som de inte hymlar med. I stället för att informera propagerar de. 

I april 2014 skrev du på Twitter att det ”går inte en dag utan att man blir mer övertygad om att svensk media måste bytas ut”. Hur ska det gå till?

– Vi har sett framväxten av alternativ media, och jag har hjälpt alternativ media också. De har ju växt till sig en hel del. 

Hjälpte Avpixlat

Redan sommaren 2013 avslöjade Aftonbladet mejlväxlingar som visade att Kent Ekeroth hade nära kontakt redaktionen för Avpixlat och kom med tydliga instruktioner. 

Den högerpopulistiska sajten "Nyheter idag", som vanligtvis står Sverigedemokraterna nära, avslöjade dessutom i höstas att Kent Ekeroth rest till Grekland för att spela in en propagandavideo åt Avpixlat. Riksdagen betalade hela resan genom det statliga partistödet till SD:s riksdagskansli. 

–  Det var en resa godkänd av talmannen vars programpunkter jag följde till punkt och pricka, vilket även talmannen konstaterade, säger Kent Ekeroth.

Det är de "alternativa medierna" som ska ta de traditionella mediernas plats?

– Ja, konkurrera ut gammelmedia, förhoppningsvis. Jag vet ju att det är en grannlaga uppgift med tanke på hur mycket pengar gammelmedia har, och hur etablerade de är, men jag tror ändå det är möjligt om man väljer att informera i stället för att propagera. Folk har ett sug efter sanningen. 

På vilket sätt har du hjälpt "alternativa medier"?

– Det mest kända är att jag har hjälpt Avpixlat. Jag hjälpte dem att samla in pengar när de ville vara anonyma. 

Avpixlat är en av Sveriges mest kända hatsajter. I december 2014 avslöjade Expressens David Baas och Christian Holmén några av de anonyma skribenterna där. 

Ett år senare kunde Expressen avslöja att även Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, skrivit artiklar anonymt för Avpixlat. 

Kent Ekeroths kontroverser

Järnrörsskandalen

Efter en festkväll 2012 hamnade Kent Ekeroth och två SD-kolleger i bråk med en berusad ung man. De beväpnade sig med järnrör och Ekeroth skrek: "Vi försvarar oss!". Tidigare på kvällen hade han knuffat in en ung kvinna i en bil samtidig som han skrek: "Jag gör vad fan jag vill!"

Expressen avslöjade järnrörsskandalen som Ekeroth filmat med sin mobil. Filmen visade också partikamraten Erik Almqvists rasistiska utfall mot komikern Soran Ismail och hur Almqvist kallade en ung kvinna "hora". Skandalen ledde till att Ekeroth fick ta "timeout" från arbetet i justitieutskottet.

 

Styrde Avpixlat

Kent Ekeroth och SD förnekade länge all koppling till den tongivande hatsajten Avpixlat. Men 2013 kunde Aftonbladet avslöja att Ekeroth hade en närmast arbetsledande roll för sajten som är ett forum för rasistiska och hatiska kommentarer.

Ekeroth hade flitig mejlkontakt med Avpixlats ledning och skickade instruktioner. "Kom igen nu – gör sidan intressant och levande”, skrev han i ett mejl. Sajten finansierade länge genom donationer som samlades in via Ekeroths privata bankgiro.

 

Hårdare straff för utlänningar

Kent Ekeroth vill ha hårdare straff för utlänningar än för svenskar. Och han vill utvisa människor till tortyr och dödsstraff. Expressen avslöjade 2016 Ekeroths dolda agenda som han för fram internt inom partiet.

"Jag ser ingen som helst anledning att behandla utlänningar lika humant som ens egna medborgare", skriver han i ett mejl till partiledningen 2012 och fortsätter i ett annat mejl: "Vid utvisning ska noll och ingen hänsyn tas till om de riskerar tortyr eller dödsstraff etc i sitt hemland."

 

Hånade 15-åring

Kent Ekeroth och andra SD-politiker hånade och spred osanning om en 15-årig pojke som var med i TV4:s "Nyhetsmorgon" 2016. Flera högstadieelever medverkade i programmet och en av 15-åringarna var större än de andra, hade skäggväxt och utländsk bakgrund. Ekeroth och hans partikamrater ifrågasatte pojkens ålder och fick stark kritik.

 "Nej, det är inte fel att "hänga ut" för den här personen valde självmant att sitta i tv och låtsas vara 15. Har man gett sig in i leken får man leken tåla", skrev Ekeroth på sin Facebooksida.

 

Många krogbråk

I november 2016 ska Kent Ekeroth enligt anklagelserna ha misshandlat en man i kön utanför nattklubben Solidaritet i Stockholm. Målet avgörs nu i domstol.

Han har tidigare varit inblandad i en lång rad krogbråk. Sommaren 2015 blev han utslängd från restaurang Riche i Stockholm. I februari 2015 hällde en kvinna en drink över bland andra Ekeroth på en Stockholmskrog. I början av 2014 slängdes han under stor uppståndelse utslängd från krogen Nosh & Chow i Stockholm. 

Samma år gick fotbollshuliganer till attack på en bar i Halmstad och Ekeroths livvakter från Säpo använde pepparsprej i samband med detta.

Kent Ekeroth berättar nu öppet om sina kontakter med Avpixlats redaktion.

– Jag har ju åsikter om saker och ting, och det har jag sagt till dem. De har gjort misstag på Avpixlat och försökt skärpa sig och bli bättre. Jag har åsikter, men jag har ingen publiceringsmakt där, eller något sådant. 

Hur ser dina egna medievanor ut en vanlig dag?

– Jag läser alldeles för mycket. 

Vilka medier tar du del av?

– Jag tar del av alla medier kan jag säga. Jag läser gammelmedia, och det är inte alltid så upplyftande, men det gör jag, och så läser jag alternativmedia. 

Vilka "alternativa medier" läser du då?

– Jag kollar ju Avpixlat såklart, och Samtiden. 

När en twittrare skrev till dig att ni inte kan stoppa media, så svarade du: "Det gör vi i sinom tid”. Ett uttalande som fått många att reagera starkt. På vilket sätt menar du att Sverigedemokraterna ska stoppa media i sinom tid?

– Nja, inte Sverigedemokraterna...

Vilka menade du med ”vi” då?

– Vi i den Sverigevänliga rörelsen...  Vi som inte gillar gammelmedia. Stoppa mediernas monopol, deras informationsmonopol, kanske jag skulle ha skrivit. Det har ju att göra med alternativ media.

"Jag låg där och tänkte 'vad fan har jag gjort'"

Kent Ekeroth gick med i SD i maj 2006. Bara ett par månader senare fick han en praktikplats vid Sveriges ambassad i Tel Aviv, Israel. 

När det i oktober det året blev känt att han var med i partiet – och att han uttryckt invandringskritiska åsikter på en blogg – kastades han snabbt ut av ambassadören. Men uppsägningen visade sig senare vara olaglig och han fick ett skadestånd på 30 000.

– Jag kommer ihåg att jag låg där och tänkte ”vad fan har gjort”. Jag hade pluggat i 18 år, eller vad det nu var. Universitetet var klart. Och nu kunde jag inte hitta ett jobb i Sverige. Jag sabbade allting på fem månader. Det var rätt fascinerande. 

"Jag drömde om att bli mediemogul", säger Sverigedemokraternas Kent Ekeroth till Expressens reporter Niklas Svensson.Foto: SVEN LINDWALL

Efter många om och men fick han ändå ett jobb i finansbranschen som kunde kombineras med det partipolitiska engagemanget. 

– Det gjorde att jag kunde syssla med politik, och det gjorde i sin tur att jag kunde komma in i riksdagen. Så det var medierna som satte mig här i riksdagen. Om inte de hade gjort en stor grej av det så skulle jag inte sitta i riksdagen i dag. Jag är helt säker. 

Varför engagerade du dig politiskt och varför blev det Sverigedemokraterna?

– Jag ställer mig frågan varför jag inte gjorde det tidigare... Jag har alltid varit politisk, sen jag gick i lågstadiet. Jag kampanjade mot den Europeiska unionen när jag var 13 år gammal på min högstadieskola, 1994. 

Var kom det politiska intresset av då?

– Jag vet faktiskt inte. 

Det är ju inte alla 13-åringar som drömmer om att bli politiker?

– Jag drömde inte heller om att bli politiker... Jag drömde om att bli mediemogul...

Mediemogul?

– Ja, alltså, mycket av makten ligger ju inom media. Det är ett utmärkt sätt att påverka eller bilda opinion, eller rapportera sanningen. Politiker kan snacka mycket, men det är ju media som bestämmer vad de ska tycka egentligen. 

Du har nu varit riksdagsledamot i nästan sju år – blev det som du hade tänkt dig när du hamnade i det här huset?

– Det blev mer livat än vad jag hade tänkt mig. 

Du trodde att det skulle vara lugnt?

– Nej, det trodde jag inte. Men jag trodde inte att det skulle bli så pass livat som det har blivit. Det trodde jag inte. 

Och när du säger ”livat”, vad menar du då?

– Jag trodde inte att jag skulle bli så känd eller ökänd, eller hamna i fokus.

Är du ökänd i dag?

– Känd eller ökänd, det beror på vilken sida av det politiska spektrat man står på, tror jag. 

När Kent Ekeroth ska sammanfatta sina nästan sju år i riksdagen låter det så här: 

– Vi har åstadkommit mycket, och jag har åstadkommit mycket. Vi har avgjort en massa frågor i justitieutskottet både under förra regeringen och under denna. 

Är du nöjd och stolt över din tid i riksdagen?

– Ja, jag kan inte säga något annat. Ärligt talat så har jag inte hört någon som klagat på mitt riksdagsarbete. Tvärtom, jag är en av de mest aktiva, jag har varit tidigt ute. En politikers uppgift är inte att gå efter den senaste opinionsundersökningen och avgöra vad man ska tycka. En politikers uppgift är att förutse vad som kommer att ske i framtiden. 

En dag lämnar du som politiker, vad ska du göra då?

– Det är en bra fråga. Starta företag eller kanske vidareutveckla medieverksamheten. Där skulle jag gissa att det hamnar...

Men tänker du att du stannar kvar i Sverige eller lämnar du landet och driver företag i något annat land?

– Det får man väl se när det väl närmar sig. Det finns ju länder som lockar, som Ungern, såklart. 

Kent Ekeroth om...

... Ryssland: 

"Jag har aldrig varit i Ryssland faktiskt, även om jag skulle vilja åka till Moskva. Jag har hört att det är väldigt fint i centrum. Jag skulle vilja åka dit – men det kommer inte betyda att jag är någon rysk spion."

... att tvillingbrodern Ted lämnat SD: 

"Det var ju inte så att det kom som en nyhet för mig. Jag delar inte hans kritik i allt. Men i ett parti har man kritik mot en massa olika saker, kors och tvärs. Jag opponerar mig när det behövs."

... kontakterna med Erik Almqvist: 

"Jag har en jättebra relation med Erik. Han är en av mina nära vänner, skulle jag betrakta det som."

... relationen till andra partiföreträdare i justitieutskottet: 

"Det är en professionell anda i utskottet. Jag tycker inte att det finns något att anmärka på där. Man har respekt för varandra."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.