Kent Ekeroth lämnar  sitt uppdrag i SD

Kent Ekeroth.
Foto: Roger Vikström

Kent Ekeroth lämnar - efter Expressens avslöjanden - sitt uppdrag som rättspolitisk talesman för Sverigedemokraterna.

Däremot sitter han kvar i riksdagen.

- Kent Ekeroth är riksdagsledamot och avser så att förbli, säger Martin Kinnunen, pressansvarig i partiet.

Expressen har tidigare avslöjat hur partitopparna Erik Almqvist och Kent Ekeroth beväpnade sig med järnrör i samband med ett bråk i centrala Stockholm för drygt två år sedan.

Kent Ekeroth tog därefter en timeout.

Men nu på tisdagskvällen beslutade han att lämna sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson inom Sverigedemokraterna.

"Det är min fasta övertygelse att Sverigedemokraternas förslag om långtgående reformer på det rättspolitiska området är nödvändiga beståndsdelar i byggandet av ett bättre samhälle. På grund av mitt omdömeslösa uppträdande en natt för två och ett halvt år sedan, så inser jag dock att jag inte längre är den bäst lämpade personen att företräda partiet i dessa frågor", skriver Ekeroth i ett pressmeddelande.

Pressträff i morgon

I morgon torsdag klockan 11 kommer Sverigedemokraterna att presentera sina nya talespersoner både i rättspolitiska frågor och ekonomiska, i samband med en pressträff.

Kent Ekeroth kommer dock sitta kvar i riksdagen och behåller därmed sin lön på 58 300 kronor i månaden.

- Kent Ekeroth är riksdagsledamot och avser så att förbli. Men han kommer inte ha några utskottsuppdrag. Nu kommer han at koncentrera sig på att hjälpa till där han behövs och han kommer att arbeta för att återuppbygga det förtroende han har förlorat, säger Kinnunen.

Hur mycket var det ett eget beslut och hur mycket var det partiledningen som uppmanade honom?

– Det är alltid så att man för en diskussion och det var Kent Ekeroth som kom till den här slutsatsen.

"Gott omdöme"

Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder välkomnar Kent Ekeroths beslut.

– Jag tycker att han med sitt beslut visar prov på självrannsakan och gott omdöme, och han kommer nu att ägna sin tid åt att bygga upp förtroendekapitalet igen, säger Söder till TT.

Anledningen till att Ekeroth också lämnar sina suppleantplatser i övriga utskott är enligt Söder att det är omöjligt att han just nu sitter i något utskott under pågående rättsutredning.

Varför blir han kvar i riksdagen?

– Vi har gjort den bedömningen att han kan behålla sin riksdagsplats. Hans agerande för två och ett halvt år sedan har nu fått konsekvenser och också visat att vi har nolltolerans i partiet.

Men Erik Almqvists framtid är fortfarande osäker.

- När det gäller Almqvist pågår diskussioner och jag vill inte spekulera i hur de går, säger Björn Söder, partisekreterare, till Expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.