SD-gruppledaren Mattias Karlsson skriver till DN att om den misshandelsåtalade riksdagsledamoten Kent Ekeroth döms, kan han inte längre företräda partiet. Foto: SVEN LINDWALLSD-gruppledaren Mattias Karlsson skriver till DN att om den misshandelsåtalade riksdagsledamoten Kent Ekeroth döms, kan han inte längre företräda partiet. Foto: SVEN LINDWALL
SD-gruppledaren Mattias Karlsson skriver till DN att om den misshandelsåtalade riksdagsledamoten Kent Ekeroth döms, kan han inte längre företräda partiet. Foto: SVEN LINDWALL
Rättegången mot Kent Ekeroth inleds imorgon, onsdag. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅNRättegången mot Kent Ekeroth inleds imorgon, onsdag. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rättegången mot Kent Ekeroth inleds imorgon, onsdag. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kent Ekeroth kan tvingas lämna partiet

Publicerad

SD-gruppledaren Mattias Karlsson skriver till DN att om den misshandelsåtalade riksdagsledamoten Kent Ekeroth döms, kan han inte längre företräda partiet.

Det är i morgon, onsdag, som riksdagsledamotens ställs inför rätta i Stockholms tingsrätt. Han står åtalad för ringa misshandel efter en incident i en kö utanför nattklubben Solidaritet i Stockholm i november 2016, där Ekeroth ska ha slagit en annan man i ansiktet. Straffet för brottsrubriceringen är böter eller fängelse i högst sex månader.

"Ord står mot ord"

Nu skriver Mattias Karlsson till Dagens Nyheter att Kent Ekeroth inte kan företräda partiet om han skulle dömas . 

”Jag vill egentligen inte föregå en pågående rättsprocess och vill understryka att ord fortfarande står mot ord kring vad som hände vid den aktuella incidenten. Partiledningens principiella hållning är dock att ingen person som nyligen dömts för våldsbrott kan eller bör företräda Sverigedemokraterna i riksdagen”, skriver Mattias Karlsson till DN. 

DN uppger att en fällande dom för lindrig misshandel inte är tillräckligt för att Ekeroth per automatik ska förlora sin riksdagsplats. För det krävs ett straff på flera års fängelse. Men partiet kan trycka på för att Ekeroth självmant ska ge upp sitt mandat - eller som Karlsson säger - utesluta honom ur partiet.

Samtidigt skriver Aftonbladet  att partiledningen diskuterade för sex år sedan, 2011, om att man måste "hålla distans" till Ekeroth. Det efter att Kent Ekeroth hade skrivit flera inlägg på Twitter om Anders Beiring Breiviks terrordåd på Utøya vilket väckt kritik. 

Tre dagar efter det skickade Martin Kinnunen, dåvarande presschef, ett mejl till partiledningen. 

”Det börjar byggas upp ett tryck på oss från olika håll angående Kents twitter och att vi ska reagera tydligare på det. Det handlar om såväl medlemmar, halvt sd-vänliga offentliga opinionsbildare och ledamöter i riksdagen som samtliga uttrycker att bägaren har runnit över. Man uppfattar honom som alltför extrem, som allt för kontroversiell och att det är skit runt honom”, skrev han i mejlet enligt Aftonbladet. 

Dessutom skriver han, enligt tidningen, att han inte tycker de ska dumpa Kent Ekeroth – men att partiledningen behöver hålla distans till honom. 

"Har stöd i utredningen"

Ekeroth försvaras av advokat Johan Eriksson, som säger att hans klient inte har några kommentarer kring Karlssons utspel.

– Jag har varit i kontakt med honom i dag och sagt att jag tycker att han ska koncentrera sig på rättegången i stället.

Ekeroth nekar till brott och hävdar att han agerade i nödvärn.

– Man kan dela ut en örfil i nödvärn om man själv blir attackerad. Han har stöd i utredningen, säger Johan Eriksson.

"Kan avgöra det själv"

Kent Ekeroth har tidigare berättat hur han ser på sin framtid i och med rättegången i Stockholms tingsrätt. 

– Jag kan avgöra det själv. Men det där är framtiden, och som sagt, jag är säker på att domstolen kommer att döma rättvist. Och gör de det så blir jag frikänd. Jag tror inte vi behöver ställas inför det, hoppas jag, har Ekeroth sagt till Expressen. 

LÄS MER: Kent Ekeroth om misshandelsåtalet

LÄS OCKSÅ: Kent Ekeroths värsta skandaler 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag