Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kent Ekeroth får rätt – SVT tvingas betala 190 000

SVT tvingas betala 190 000 kronor i rättegångskostnader efter tvisten om ”järnrörsfilmen” 2012, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Enligt en ny dom har SVT gjort intrång i SD-politikern Kent Ekeroths upphovsrätt.

SVT dömdes förra året i Patent- och marknadsdomstolen att betala en ”skälig” ersättning till Ekeroth då de olovligen visat delar ur en video som filmades vid ett bråk i Stockholm 2010.

Filmen, inspelad på Ekeroths mobil, kom senare att bli känd som ”järnrörsvideon”, efter Expressens avslöjande hösten 2012.

Ekeroth har sedan dess stämt ett antal publicister, däribland SVT, för att de använt klipp från filmen.

Fallet gick sedan vidare till högre instans. Men som Expressen tidigare berättat avbröts rättegången i Patent- och marknadsöverdomstolen på grund av risk för jäv.

Detta eftersom en av domarna är syskon till SVT-journalisten Fredrik Önnevall, som Ekeroth kritiserat på sin högerpopulistiska sajt Samhällsnytt.

Kent Ekeroth får rätt – SVT döms att betala

Rättegången togs om, och nu står det klart att Patent- och marknadsöverdomstolen dömer SVT för intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt genom att visa delar av ”järnrörsfilmen”.

SVT har också gjort sig skyldiga till att delvis ha kränkt SD-politikerns ideella rätt, genom att inte namnge honom som fotograf, enligt domen. 

De döms att betala rättegångskostnader om 190 000 kronor, samt en ersättning till Kent Ekeroth. Domen kan överklagas, och hur stor ersättning ska bli avgörs mellan parterna, skriver SVT. 

”Fel att utnyttja alster utan tillstånd”

Till skillnad från lägre instans bedömer överdomstolen att SVT i sin nyhetsrapportering inte kunde luta sig mot yttrande- och informationsfriheten när filmklippen visades, uppger nyhetsbyrån Siren.

– Det är viktigt att Patent- och marknadsdomstolen slår fast att det är fel att utnyttja upphovsmännens alster när inte tillstånd finns. I dessa internettider är det väsentligt att upphovsmännens skapelser inte utnyttjas utan ersättning, skriver Ekeroths juridiska ombud Staffan Teste i ett pressmeddelande, enligt SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.