Kent Ekeroth i rätten. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅNKent Ekeroth i rätten. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kent Ekeroth i rätten. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kent Ekeroth. Foto: SVEN LINDWALLKent Ekeroth. Foto: SVEN LINDWALL
Kent Ekeroth. Foto: SVEN LINDWALL

Kent Ekeroth döms för ringa misshandel

Publicerad

Kent Ekeroth döms för ringa misshandel.

SD-riksdagsledamoten hade åtalats efter ett bråk i krogkön utanför Stureplansklubben Solidaritet i höstas. Han döms till att betala sammanlagt 38 400 kronor i böter.

– Det är en felaktig dom rakt av. Jag kommer överklaga, säger Ekeroth till Expressen.

Kent Ekeroth åtalades i februari för ringa misshandel efter att han slagit en nu 21-årig man i krogkön till Stureplansklubben Solidaritet i slutet av november förra året. SD-ledamoten hade då nekats inträde på klubben och på väg bort från entrén ska den 21-årige mannen ha sagt något i stil med "var det kul med järnrören" innan det smällde. I dag fanns han skyldig av Stockholms Tingsrätt.

– Jag kommer överklaga, säger Ekeroth till Expressen.

Ekeroth döms till att betala 60 dagsböter á 640 kronor, sammanlagt 38 400 kronor samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Vid laga kraft får han lämna riksdagen

Mattias Karlsson, riksdagsledamot och gruppledare Sverigedemokraterna, har tidigare uttalat sig om att Ekeroth döms kan han inte företräda partiet och säger att man nu väntar och ser ifall Ekeroth överklagar.

– Vi kommer att uppmana Kent till att lämna sin plats i justitieutskottet. När domen vinner laga kraft kommer vi att uppmana honom till att lämna riksdagen helt och hållet. Om det blir ett annat utfall får vi ta en ny diskussion, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, till TT.

Mattias KarlssonFoto: SVEN LINDWALL

Mattias Karlsson tycker inte att det är överraskande att Kent Ekeroth fälls.

– Nej, det har varit ett oklart rättsläge. Det har varit klart från början att målet kunde gå åt vilket håll som helst. Experter har gissat olika, säger han till TT.

På frågan om han anser Ekeroth vara en belastning för partiet säger han att man kanske inte lyckats med att kommunicera hans positiva egenskaper.

– Man får ju se på Kents samlade gärningar och där har det funnits både positiva och mindre positiva saker. Han har bra personliga sidor som sällan kommer fram, han är en hårt arbetande riksdagsledamot, men han har däremot blivit inblandad vid upprepade tillfällen i sådan som skadat partiet.

Hävdade självförsvar

Expressen kunde tidigt publicera övervakningsbilder där man ser hur Ekeroth går tillbaka mot kön och måttar ett slag. Ekeroth, som nekat till brott, hävdade i polisförhör och under rättegången i Stockholms tingsrätt i förra veckan att han värjde sig mot en fysisk attack.

Kent Ekeroth.Foto: SVEN LINDWALL

Under rättegången sa Ekeroth att han också hade dödshotats:

– Han säger att du ska dö eller jag ska döda dig samtidigt som jag får en hand i ansiktet.

Åberopandet av nödvärn höll dock inte i rätten.

– Målsägandens uppgifter om händelseförloppet får ett starkt stöd av den utredning som åberopats i målet och det är genom dessa uppgifter i förening med vittnesbevisningen klarlagt att den dömde inte har utsatts för något slag eller annat fysiskt angrepp. Den dömde har därmed inte haft rätt till nödvärn, säger rådmannen Maria Hölcke.

Bild från övervakningskameran visar Kent Ekeroth i krogkön i krogkön.

Kent Ekeroth pekade ut annan person

När polisen kom till platsen pekade Ekeroth ut en annan person än 21-åringen som den som skulle ha slagit honom. I tingsrätten fick han en fråga om utpekandet.

Varför pekade du ut fel person?

– Det är möjligt att jag pekade ut fel person vid det här stressfulla tillfället, sa Ekeroth.

21-åringen nekade till att han slagit mot Ekeroth eller att han uttalat något hot. I rätten berättade han om sina känslor efter mötet med SD-riksdagsmannen:

– Det gjorde ont. Jag blev rädd, chockad och ledsen.

I tingsrätten var det ostridigt att Kent Ekeroth slagit mannen. Den avgörande frågan var om åklagaren helt ut kunde motbevisa SD-ledamotens förklaring att han försvarade sig.

Hur pass svårt fall var detta, rådman Maria Hölcke?

– Jag kan säga att det här var ett relativt ordinärt brottsmål. Men nödvärnsinvändningar är oftast lite kniviga, det beror ju på att åklagaren måste föra bevisning. I det här fallet kom tingsrätten fram till att hans nödvärn är motbevisat.

Inte enda rättsprocessen

Rättsprocessen mot Ekeroth är inte den enda som SD-ledamöter varit inblandade i den senaste tiden. I vintras dömdes riksdagsledamoten Martin Kinnunen för bokföringsbrott i Svea hovrätt efter att Expressen kunde visa att han inte talat sanning i tingsrätten. Den härvan gällde miljonrullningen i partiets mediebolag efter järnrörsskandalen, som Expressen avslöjade hösten 2012.

Tidigare i juni dömdes Anders Forsberg till ett års fängelse för grov förskingring av Skaraborgs tingsrätt - en dom som han sagt ska överklagas. Dagen före rättegången meddelade partiet att Forsberg lämnar sina politiska uppdrag, bland annat riksdagsplatsen. Partiet berättade samtidigt att de ska anlita Forsberg som konsult.

 

LÄS MER: Ekeroths värsta skandaler

LÄS MER: Kent Ekeroth om misshandelsåtalet

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag