Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Kent Ekeroth: "Det är något jag skäms över"

Publicerad

Kent Ekeroth beväpnar sig med ett järnrör i en film som Expressen tagit del av – och knuffar en flicka in i en bil.

Nu berättar han om skandalkvällen.

– Det som hände den där kvällen borde inte ha hänt. Jag skulle ha lämnat den situationen, säger Kent Ekeroth till TT.

Enligt uppgift till Expressen.se ska Jimmie Åkesson inom kort uttala sig om dagens händelser.

I en intervju med TT förklarar riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som sitter i justitieutskottet och som är rättspolitiskt talesperson för Sverigedemokraterna, hur han ser på den ödesdigra kvällen och sin politiska framtid.

– Det som hände den där kvällen borde inte ha hänt. Jag skulle ha lämnat den situationen, säger Ekeroth till TT.

– Det som hände är inget jag är stolt över, det är något som jag skäms över.

Hans timeout innebär att han inte ska framföra partiets åsikter i rättspolitiska frågor. Han vill inte gå in på om han tror att han kan fortsätta som rättspolitisk talesperson efter timeouten eller om han kan sitta kvar i riksdagen.

I filmsekvenserna som Expressen har tagit del av knuffar Kent Ekeroth in en flicka i en bil. Han går också runt med ett järnrör i handen, tillsammans med partikamraterna Erik Almqvist och Christian Westling, under samma kväll i juni för två år sedan.

"Väldigt utsatt position"

Det är Kent Ekeroth som själv håller i kameran under kvällen. Ekeroth förklarar för TT att han filmade eftersom han tidigare hade utsatts för både hot och våld och att han ville kunna visa vad sverigedemokrater kan utsättas för.

– Det har varit en väldigt utsatt position för många av oss, säger han.

Ekeroth förklarar att han plockade upp järnröret för att han kände sig hotad av den berusade personen som uppgett sig vara grovt kriminell.

På väg bort från bråket tar de tre Sverigedemokraterna upp järn- eller aluminiumrör.

"Släpper det efter några sekunder"

– Vi vet inte i fall de följer efter oss och vi undrar vad som kommer att hända. Jag håller bara röret några sekunder och sedan släpper jag det. Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara, säger Ekeroth.

– Skulle det ha varit i dag hade jag gjort ett annat val. Jag hade fortsatt springa ifrån honom.

TT: Vad hade du tänkt göra med järnröret?

– Antagligen skulle jag inte ha gjort någonting. Jag höll det bara några sekunder och sedan sprang jag i väg. Ibland försöker man agera lite tuffare än vad man är när man är i pressade situationer.

TT: Skulle de kunna slå med ett järnrör mot en människa?

– Nej, det är det jag inte tror. Det var därför jag höll i det några sekunder och beslöt att vi springer i stället, säger Ekeroth.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag