Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kent Ekeroth åtalas för misshandel

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth.
Foto: Sven Lindwall
"Mitt förtroende för Kent Ekeroth är naturligtvis skadat", säger Jimmie Åkesson.
Foto: Lisa Mattisson
Bilderna från krogkön visade hur Kent Ekeroth nekades inträde på en krog.
Nu åtalas Kent Ekeroth för misshandel.
Anders Ygeman tror inte att Ekeroth kan sitta kvar om han fälls.
Foto: Henrik Montgomery/TT

SD-toppen Kent Ekeroth åtalas misstänkt för ringa misshandel efter att ha slagit en 20-årig man i ansiktet i samband med ett krogbråk.

I "Ekots lördagsintervju" säger partiledaren Jimmie Åkesson att "ringa misshandel är inget allvarligt brott".

Samtidigt uppmanar han ändå Ekeroth att lämna platsen i justitieutskottet:

– Mitt förtroende för Kent Ekeroth är naturligtvis skadat, säger Åkesson.

Det var i november som Expressen kunde visa bilderna från krogkön i centrala Stockholm. Bilderna visade hur Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth nekas inträde på en krog, går därifrån och sedan kommer tillbaka och hamnar i bråk.

Ekeroth själv har hävdat att han bara agerade i självförsvar när bråket bröt ut mellan honom och en annan man, en 20-åring. Han gjorde också en motanmälan om misshandel. Enligt honom var det han själv som blev attackerad och han skrev i en kommentar till Expressen: "Då blev jag plötsligt oprovocerat slagen i ansiktet av ytterligare en okänd man. Situationen var utsatt och det hela var mycket obehagligt. Jag försvarade mig reflexmässigt genom att ge angriparen en lättare örfil tillbaka".

Bilderna från krogkön visade hur Kent Ekeroth nekades inträde på en krog.

Jimmie Åkessons uppmaning: Lämna

Nu åtalas Kent Ekeroth misstänkt för ringa misshandel.

– Mitt förtroende för Kent Ekeroth är naturligtvis skadat, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till "Ekot" efter beskedet.

Enligt SR uppmanar Jimmie Åkesson Kent Ekeroth att inte ägna sig åt politik och ta en paus från riksdagen.

– Och att lämna sin plats i riksdagens justitieutskott permanent, säger Åkesson till "Ekot".

SD-ledaren menar att partiets anseende skadas och att partiet måste agera utifrån det, enligt Sveriges Radio.

Enligt den 20-årige mannen ska Ekeroth ha slagit till honom i ansiktet.

I den längre lördagsintervjun som "Ekot" redan publicerat på sin sajt säger Åkesson också apropå att Ekeroths anseende hos Moderaternas kan förhindra ett samarbete:

– Ingen enskild person ska stå i vägen för att det här landet ska bli bättre.

Men Åkesson gör också klart att han inte ser så allvarligt på det brott Ekeroth anklagas för:

– Ringa misshandel är inget allvarligt brott, säger Åkesson.

SD-källa: Då är han färdig

Källor inom Sverigedemokraterna uppger nu för Expressen att Kent Ekeroth direkt efter åtalsbeskedet på fredagsmorgonen uppmanades av partiledningen att avsäga sig platsen i justitieutskottet.

Om Kent Ekeroth fälls för misshandel kommer han att uppmanas att lämna sin riksdagsplats.

– Då är han färdig, då blir det "exit Ekeroth" omedelbart, säger en uppgiftslämnare.

I partiledningen betraktas Kent Ekeroth som en stor belastning, inte minst inför kommande samtal och förhandlingar med Moderaterna.

"Mitt förtroende för Kent Ekeroth är naturligtvis skadat", säger Jimmie Åkesson.
Foto: LISA MATTISSON

– Vi kan inte diskutera brott och straff med Moderaterna samtidigt som vår rättspolitiske talesperson själv är misstänkt för misshandel. Det är ju en fullständigt absurd situation, säger en SD-källa.

Enligt vad Expressen erfar ska detta också ha framförts till Sverigedemokraterna av tjänstemän inom Moderaterna.

– Oavsett vad som händer under rättegången måste Kent Ekeroth bort. Nu är det bara en fråga om exakt när det kommer att ske, säger en SD-företrädare i riksdagen.

Kent Ekeroth: Jag blev dödshotad

Ekeroths advokat Johan Eriksson har tidigare skrivit i ett yttrande:

"Kent Ekeroth har i förhör berättat hur han, efter att ha blivit nekad inträde på nattklubben Solidaritet, avvek från entréområdet för att bege sig hemåt. I samband med detta passerade han en grupp människor som stod i kö för att komma in på klubben. När Kent Ekeroth passerade gruppen skreks glåpord och det gjordes gester mot honom. Detta skedde i sådan omfattning att två livvakter från Säpo, som hade ansvaret för Kent Ekeroths personskydd den aktuella kvällen, tvingades ingripa mot en person".

Anders Ygeman tror inte att Ekeroth kan sitta kvar om han fälls.
Foto: Henrik Montgomery/TT

SD-toppen ska särskilt ha agerat på vad en person skrikit åt honom. I det skedet ska han ha tagit ett steg mot personen för att be denne att "sköta sitt", som det står i yttrandet.

Då ska dessutom ett dödshot ha uttalats. Samtidigt ska Ekeroth ha fått ett slag i ansiktet.

"Instinktivt viftade" Kent Ekeroth tillbaka för att söka avstånd och avvärja angriparens hand. Av uppgifter framgår att Kent Ekeroth vid detta tillfälle träffade angriparen med en öppen hand i ansiktet. Även om Kent Ekeroth inte uppfattade detta så är det inget han utesluter kan ha skett", skriver Johan Eriksson.

Ekeroth tog timeout

Den 20-årige mannen har lämnat en annan version av händelseförloppet. Enligt honom ska Ekeroth ha slagit till honom i ansiktet.

– Jag sa till Kent Ekeroth en kommentar om hans järnrörsgrej, typ “kul med järnrör” varpå han slår mig i ansiktet, har 20-åringen tidigare sagt.

Enligt honom var det ingen som rörde Kent Ekeroth.

Filmen från krogbråket fick SD-ledaren Jimmie Åkesson att be Ekeroth att ta timeout från sitt uppdrag i justitieutskottet.

– Oavsett vad som hänt så är det så pass allvarligt det som har skett att man kan kanske inte med trovärdighet agera just i justitieutskottet och de frågor som hanteras där, sa Jimmie Åkesson då till Expressen.

Löfven: "Ska överhuvudtaget inte kommentera"

Statsminister Stefan Löfven vill inte kommentera åtalet mot Kent Ekeroth.

– Det är en rättsprocess som pågår, och det ska jag som statsminister överhuvudtaget inte kommentera, utan nu är det ett faktum.

Kan han sitta kvar i riksdagen som du ser det?

– Det ska jag inte uttala mig om, utan det får de sköta. Jag kan bara konstatera att det är ganska vanligt i det där partiet med liknande fall.

Inrikesminister Anders Ygeman:

– Det är ju inte bara en riksdagsledamot utan en rättspolitisk talesperson och därmed en justitieministerkandidat som nu blir föremål för domstolsprövning för misshandel. Och det är naturligtvis väldigt allvarligt. Jag kan inte påminna mig att det hänt någon gång tidigare i svensk historia, säger Ygeman till TT.

Annie Lööfs krav

Han tror inte att Ekeroth kan sitta kvar om han fälls.

– Jag tror att det blir mycket svårt, men å andra sidan har ju Sverigedemokraterna haft en stor fördragsamhet med ledamöters brottsliga gärningar tidigare.

Även från Moderaternas håll kommer kritik. Jessica Polfjärd, partiets gruppledare i riksdagen, tror att det blir svårt för Ekeroth att sitta kvar om han blir fälld:

"Det är väldigt allvarligt att en riksdagsledamot står åtalad för misshandel. Det är dags för Jimmie Åkesson agera, det är inte första gången Kent Ekeroth är iblandad i liknande situationer", skriver hon i ett pressmeddelande.

Centerledaren Annie Lööf ställer Åkesson mot väggen.

– Nu måste Jimmie Åkesson kliva fram och säga hur han ska behandla detta.

Expressen har sökt Kent Ekeroth, SD-ledaren Jimmie Åkesson och partiets pressavdelning för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.