Här förs den stupade soldaten Kenneth Wallins kista till flygplanet i Mazar-i-Sharif som ska ta den hem till Sverige. Foto: Sandra Calligaro
Här förs den stupade soldaten Kenneth Wallins kista till flygplanet i Mazar-i-Sharif som ska ta den hem till Sverige. Foto: Sandra Calligaro

Kenneths pappa: Vi är lättade

Publicerad
Uppdaterad
I går kom Kenneth Wallin hem.
Vid en känslofylld ceremoni på Ärna flygplats togs hans kista emot av familjen, vännerna och Försvarsmakten.
I dag återvänder troligtvis också de skadade soldaterna tillbaka till Sverige.
Kvällen var kylig men regnet gav till slut med sig. När Hercules-planet med Kenneth Wallins kvarlevor landade på ett mörkt Ärna flygplats utanför Uppsala i går kväll stod familjen där för att ta emot honom. De var bland de första på plats – men ganska snart mötte Kenneths vänner och representanter från Försvarsmakten upp.
– Vi är lättade över att han kommer hem, men också också väldigt ledsna och undrar vad som ska ske nu, säger Kenneths pappa Johnny Wallin.
Efter det att Överbefälhavare Sverker Göranson medaljerat den stupade sergeanten postumt med Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld med svärd lades också hans basker, bajonett och ett foto av honom, taget i Afghanistan, på kistan.

Överste tagen av ceremonin

Överste Olof Granander, tidigare chef för Afghanistanstyrkans och hemförbandschef för Kenneth Wallin, var tagen av ceremonin:
– Det kommer fram massor med känslor, massor. Samma känslor som vid en begravning. Man får tårar i ögonen, tänker och stirrar ut med tomma blicken. Det är lätt att samlas kring och känna samhörighet med andra.
– Det var en värdig ceremoni och framförallt får de anhöriga en möjlighet att, tillsammans med Försvarsmakten, välkomna Kenneth hem, säger Olof Granander.
I dag återvänder troligtvis också de två svenskar som skadades i måndags vid ett rutinuppdrag. Ett specialutrustat ambulansplan flög i går från Sverige till Afghanistan för att hämta dem. Ombord finns specialistutbildade läkare och annan sjukvårdspersonal som i dag ska undersöka de båda skadade soldaterna och flyga hem med dem om deras tillstånd är tillräckligt stabilt.
För 29-åringen från Medelpad verkar det i nuläget inte finnas några hinder för hemtransporten. Han har fått splitterskador i underbenet och blivit opererad.
– Vi har inte kunnat prata med honom än, han hålls nog neddrogad på grund av smärtorna. Men enligt planen ska han komma hem i morgon, säger 29-åringens bror.

Vaknade upp i går

26-åringen från Göteborg, som fick mycket svåra skador efter attacken, vaknade upp i går och fick ringa hem.
– Det var underbart att få höra hans röst, säger hans pappa.
En mer noggrann undersökning ska göras innan 26-åringen kan få
klartecken att följa med ambulansflyget hem.
– Enligt uppgift ska de försöka ta hem honom också, säger hans pappa som
i går fick ett snabbt telefonsamtal från sonen.
– Jag har pratat med honom en kort sekvens. Det kändes underbart att få höra hans röst. Nu är det prio att få hem honom, säger pappan.
26-åringen fick mycket svåra skador i vänster ben – och läkarna tvingades amputera det, enligt upppgifter till Expressen.
För honom väntar en lång tids rehabilitering.
En bekant till 26-åringen berättar för Expressen att han alltid varit en mycket aktiv person som både tränat mycket, kört motorcykel och som älskat att åka snowboard.
– Men jag tror att han kommer fixa det ändå, han är en stark kille, säger vännen.

Tillståndet nu stabilt

Försvaret gick i går ut med information om att 26-åringens tillstånd nu bedöms vara stabilt – trots de svåra skadorna.
– Sjukvårdspersonalen som flugit ner ska göra bedömningen om de är tillräckligt stabila för att flygas hem. Preliminärt kommer de att landa vid 16.30 på Ärna flygplats utanför Uppsala, säger Lena Parkvall, informatör vid försvarsmakten.
När de landat kommer ambulanser att föra dem direkt till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vidare vård. Det kommer inte vara något officiellt mottagande, men deras anhöriga kommer att möta upp.
De båda skadade soldaterna har stor erfarenhet av utlandstjänstgöring.
29-åringen från Medelpad har tidigare varit både i Kosovo och Afghanistan.
– Han brinner för det här. Han tycker det är så viktigt att få vara med och göra skillnad, säger 29-åringens bror.
Även 26-åringen från Göteborgstrakten har varit iväg flera på flera uppdrag utomlands.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag