PANSARTERRÄNGBILEN SPRÄNGDES. Kenneth Wallins pansarterrängbil körde på en hemmagjord bomb och fordonet sprängdes. Han fördes till det tyska fältsjukhuset i Marmala. Men hans liv gick inte att rädda.
PANSARTERRÄNGBILEN SPRÄNGDES. Kenneth Wallins pansarterrängbil körde på en hemmagjord bomb och fordonet sprängdes. Han fördes till det tyska fältsjukhuset i Marmala. Men hans liv gick inte att rädda.

Kenneth Wallin dog för freden

Publicerad
Uppdaterad
Den 22-årige hockeyspelaren Kenneth Wallin från Stockholm skulle ha kommit hem till Sverige i december.
Men sent i går kväll tvingades försvarsmakten lämna det fruktansvärda beskedet till hans anhöriga.
Kenneth Wallin blev den sjätte svensken som stupat i Afghanistan.
- Han har betalat det yttersta priset för sin insats för freden och andra människors säkerhet och trygghet. Det är en uppoffring vi aldrig får glömma, säger överbefälhavaren, general Sverker Göranson.
Kenneth Wallin kom till Afghanistan i maj och skulle tjänstgöra där fram till december.
Han har tidigare gått sin grundutbildning vid ett I 19 i Boden. I det svenska förbandet i norra Afghanistanvar han vagnchef.
- Försvarsmakten har sorg i kväll. En svensk soldat har stupat i Afghanistan. Försvarsmakten och mina tankar går till de anhöriga till förbandet FS19. En far och en mor har förlorat sin son och en familj har förlorat sin familjemedlem och kamraterna på FS19 har förlorat en uppskattad och god kamrat vid förbandet, sade general Berndt Grundevik vid en presskonferens vid Försvarsmaktens högkvarter sent i går kväll.

"Var en bra vän"

Vid 22-tiden i går underrättade en chef från livgardet och en i Kenneth Wallins stab de anhöriga.
- Försvarsmakten kommer att ge de anhöriga till den stupade soldaten allt stöd som vi förmår. Vi planerar nu att ta hem den stupade soldaten så fort som möjligt, sade Berndt Grundevik.
Patric Rasmussen, 43, i Pålsboda, tjänstgjorde i sju månader med Kenneth Wallin i Afghanistan 2008. Dessförinnan gick de samma utbildning.
- Kenneth var en bra vän, en bra soldat och han tog alltid väl hand om sina kamrater, säger Patric Rasmussen.
Där var han själv med om en otäck incident.
- Vi blev beskjutna med finkalibrig ammunition från två håll, dessutom med raketgevär. Kenneth fanns cirka fyra kilometer därifrån. Det small och dundrade och vi försökte snabbt ta oss därifrån för att ta skydd. Det var först då som tankarna gick till familjen där hemma.

Är saknad

Patric Rasmussen minns att Kenneth Wallin drömde om att bli militär, antingen på heltid eller deltid.
- Han skulle preliminärt komma hem någonstans i skiftet november-december, beroende på läget, säger Rasmussen.
Daniel Lindström Calvin, 23, från Göteborg är också en av Kenneth Wallins vänner från Afghanistan 2008.
- Vi tillhörde samma grupp. Han var en väldigt god vän och kollega som alltid ställde upp. Jag saknar honom mycket, säger Daniel Lindström Calvin.
Kenneth Wallin spelade ishockey i Trångsunds J20-lag och senare i Stortorparna i div 2. Han var back. På ryggen hade han nummer 13. Han hann spela sju matcher innan han åkte till Afghanistan.
Lagledaren Timo Kosonen kände Kenneth väl och beskriver honom som mycket uppskattad lagkamrat och vän.
- En otroligt bra kille. Otroligt bra och varm kille, säger lagledaren i Stortorparna.

"Världens snällaste kille"

Åse Lillman, 40, lärde känna Kenneth Wallin genom ishockeyn.
- Vi möttes genom att min dotter var med i samma hockeyklubb - Trångsunds IF, där Kenneth spelade.
Han var världens goaste och snällaste kille, riktigt supersnäll, säger Åse Lillman som behållit kontakten med Kenneth via Facebook.
- Jag visste att han var i Afghanistan och försökte snappa upp vad som hände där, säger hon.
När Johan Palmlöv och Gunnar Andersson stupade i Afghanistan i februari i år hyllade Kenneth Wallin sina kamrater:
"Tankarna går till soldaterna nere i affe och till de stupade soldaternas anhöriga", skrev han på sin Facebook.
Han åkte själv till Afghanistan i maj och skrev efter några veckor, 22 juli, ett meddelande till sina vänner på Facebook:
"Borta bra men hemma alltid bäst".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag