Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kemvapnen kan vara spridda på 50 platser

NEW YORK. Överlämnandet av Syriens kemvapen kan redan ha försvårats avsevärt.

Det specialförband som tros ha hand om vapnen kan redan ha spritt ut dem till så många som 50 olika över landet.

Det är Wall Street Journal som i dag berättar om enhet 450. Deras uppgift är att ta hand om Syriens kemvapen, enligt tidningen.

Traditionellt ska Syrien ha haft sina kemvapen på ett fåtal ställen. Men sista året ska de ha flyttats till flera mindre. Enligt vad USA tror rör de sig nu om så många som 50 platser över hela landet. USA har försökt följa fordon från enhet 450 med satelliter - men det har varit svårt.

– Vi vet väldigt mycket mindre i dag om var kemvapnen finns, säger en källa enligt Wall Street Journal.

USA har länge försökt få ingångar i förbandet - för att kunna få fler detaljer om kemvapnen i landet, men ska enligt tidningen inte ha lyckats. Inte ens höga avhoppare från regimen säger sig känna enheten. Andra detaljer som tidningen berättar om enheten är:

Den lyder under Syriens Vetenskaps- och forskningscenter - som i sin tur står direkt under Bashar al-Assads.

Den består enbart av alawiter, samma, samma tillhörighet som Bashar al-Assad.

Enligt Wall Street har USA:s försvarshögkvarter Pentagon förberett flera listor på mål vid en attack - på några av dem ska höga militärer inom enhet 450 finnas med som måltavlor.

Samtidigt pågår förhandlingarna i Genève mellan utrikesministrarna John Kerry och Sergej Lavrov. De beskrev fredagens möte som "konstruktivt".

– Jag kan å presidentens och USA:s vägnar att vi är djupt engagerade i att hitta fram till en förhandlingslösning om Syrien. Och jag vet att detsamma gäller Ryssland. Vi jobbar hårt för att hitta en grund som vi kan jobba vidare från. Vi har i dag bland annat gått igenom vad vi båda två bör läsa in oss på, säger John Kerry enligt nyhetsbyrån AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.