Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kemvapenexperter stoppas från Syrien

Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, är i Syrien för att leta spår av misstänkta kemvapen.

Men Syrien och Ryssland nekar expertgruppen tillträde till området som attackerades, med hänvisning till säkerhetsläget.

– Det pågår en större operation för att dölja fakta kring attacken, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May enligt The Guardian.

Förra veckan inleddes planerna för att skicka nio inspektörer från Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, till Douma i Syrien. 

Området hade dagarna innan utsatts för en misstänkt kemvapenattack där uppemot 75 civila dödades, något som organisationen skulle undersöka på plats.

Under lördagen var expertgruppen på plats i Damaskus, men de har sedan dess nekats tillträde till det attackerade området. Inspektionen får inte inledas med anledning av det rådande säkerhetsläget, uppger Ryssland och Syrien enligt OPCW:s generalsekreterare Ahmet Üzümcü.

”Under tiden har syriska myndigheter erbjudit gruppen att få intervjua 22 vittnen som kan föras till Damaskus”, skriver han i ett uttalande.

LÄS MER: Rysk propaganda sprids efter attacken i Syrien 

May: ”De försöker dölja bevisen”

Organisationen höll i dag ett extrainkallat möte för att diskutera de senaste dagars utveckling i konflikten. ”Ryssland och Syren måste samarbeta”, kommenterar OPCW:s brittiska delegation på Twitter.

https://twitter.com/UK_OPCW/status/985816921395298305

Senare under måndagen kommenterade premiärminister Theresa May kommenterade uppgifterna i det brittiska parlamentet.

– Den syriska regimen försöker dölja bevisen genom att söka evakuerande från Douma för att säkerställa att prover inte smugglas från området, och det pågår en större operation för att dölja fakta kring attacken, vilket stöttas av ryssarna, säger hon enligt The Guardian.

Rysk militär var på plats efter attacken

Ryssland har av flera länder pekats ut som ansvariga bakom attacken i Douma, eftersom de stöttar den syriska regimen. Rysk militär var på plats Douma redan dagarna innan OPCW kom till Syrien, enligt tidningen.


LÄS MER: Ryssland stoppar FN-utredning om kemvapenattack i Syrien


Utrikesminister Sergej Lavrov säger däremot till BBC att Ryssland garanterat inte har försökt påverka platsen, och upprepar den ryska hållningen att den misstänkta kemvapenattacken var iscensatt. 

Utrikesminister Sergej Lavrov menar att Ryssland inte har försökt påverka platsen.
Foto: DMITRY DUKHANIN / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

OPCW och Ryssland i konflikt

OPCW och Ryssland har också varit i konflikt kring den misstänkta nervgiftsattacken mot ex-spionen Sergej Skripal i brittiska Salisbury, där Ryssland hävdar att attacken iscensatts av Storbritannien.

USA, Frankrike och Storbritannien anföll i lördags flera mål i Syrien som svar på den misstänkta kemvapenattacken i Douma. Mer än 100 missiler avfyrades och tre forskningsanläggningar attackerades, två i Damaskus och en i Homs. Tre personer uppges ha skadats.

LÄS MER: De är grannar med bombade anläggningen i Syrien: ”Skakade ordentligt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.