Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kemvapenexperter stoppas från Syrien

Publicerad

Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, är i Syrien för att leta spår av misstänkta kemvapen.

Men Syrien och Ryssland nekar expertgruppen tillträde till området som attackerades, med hänvisning till säkerhetsläget.

– Det pågår en större operation för att dölja fakta kring attacken, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May enligt The Guardian.

Förra veckan inleddes planerna för att skicka nio inspektörer från Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW, till Douma i Syrien. 

Området hade dagarna innan utsatts för en misstänkt kemvapenattack där uppemot 75 civila dödades, något som organisationen skulle undersöka på plats.

Under lördagen var expertgruppen på plats i Damaskus, men de har sedan dess nekats tillträde till det attackerade området. Inspektionen får inte inledas med anledning av det rådande säkerhetsläget, uppger Ryssland och Syrien enligt OPCW:s generalsekreterare Ahmet Üzümcü.

”Under tiden har syriska myndigheter erbjudit gruppen att få intervjua 22 vittnen som kan föras till Damaskus”, skriver han i ett uttalande.

LÄS MER: Rysk propaganda sprids efter attacken i Syrien 

May: ”De försöker dölja bevisen”

Organisationen höll i dag ett extrainkallat möte för att diskutera de senaste dagars utveckling i konflikten. ”Ryssland och Syren måste samarbeta”, kommenterar OPCW:s brittiska delegation på Twitter.

https://twitter.com/UK_OPCW/status/985816921395298305

Senare under måndagen kommenterade premiärminister Theresa May kommenterade uppgifterna i det brittiska parlamentet.

– Den syriska regimen försöker dölja bevisen genom att söka evakuerande från Douma för att säkerställa att prover inte smugglas från området, och det pågår en större operation för att dölja fakta kring attacken, vilket stöttas av ryssarna, säger hon enligt The Guardian.

Rysk militär var på plats efter attacken

Ryssland har av flera länder pekats ut som ansvariga bakom attacken i Douma, eftersom de stöttar den syriska regimen. Rysk militär var på plats Douma redan dagarna innan OPCW kom till Syrien, enligt tidningen.

 

LÄS MER: Ryssland stoppar FN-utredning om kemvapenattack i Syrien

 

Utrikesminister Sergej Lavrov säger däremot till BBC att Ryssland garanterat inte har försökt påverka platsen, och upprepar den ryska hållningen att den misstänkta kemvapenattacken var iscensatt. 

Utrikesminister Sergej Lavrov menar att Ryssland inte har försökt påverka platsen.Foto: DMITRY DUKHANIN / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES

OPCW och Ryssland i konflikt

OPCW och Ryssland har också varit i konflikt kring den misstänkta nervgiftsattacken mot ex-spionen Sergej Skripal i brittiska Salisbury, där Ryssland hävdar att attacken iscensatts av Storbritannien.

USA, Frankrike och Storbritannien anföll i lördags flera mål i Syrien som svar på den misstänkta kemvapenattacken i Douma. Mer än 100 missiler avfyrades och tre forskningsanläggningar attackerades, två i Damaskus och en i Homs. Tre personer uppges ha skadats.

LÄS MER: De är grannar med bombade anläggningen i Syrien: ”Skakade ordentligt”

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag