Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kelly är den enda Trump lyssnar på

Vita husets stabschef John Kellys ord uppges väga tungt för Donald Trump.Foto: MIKE THEILER / EPA / TT
Donald Trump kan ringa sin stabschef uppemot 12 gånger om dagen för att få råd i olika ärenden.Foto: KEVIN DIETSCH / EPA / TT

Donald Trump framstår på många sätt som en man som går sin egen väg och inte bryr sig om vad andra tycker.

Det finns dock en man vars råd den amerikanske presidenten värderar oerhört högt och sällan går emot – stabschefen John Kelly.

Trump kan ringa honom uppemot ett dussin gånger om dagen bara för att få vägledning i olika politiska frågor, skriver New York Times.

Bilden av USA:s president Donald Trump är för många den av en man som kör sitt eget race och sällan lyssnar till vad andra, med skilda åsikter, säger. New York Times artikel, som skrivits efter att tidningen intervjuat 60 rådgivare, anställda, vänner och kongressledamöter, målar dock upp en annan bild.

John Kelly – en av Donald Trumps viktigaste personer

I Vita huset finns det en man som Donald Trump mer än gärna lyssnar på och vars råd och åsikter väger tungt. Den mannen är stabschefen John Kelly. Den fyrstjärnige generalen tog över posten efter att Reince Priebus fick sparken. Den tidigare ledaren för det Republikanska partiet hade varit en mäktig figur i amerikansk politik, men ansågs inte av Trump kunna leva upp till den högt uppsatta rollen i Vita huset. 

 

LÄS MER: Trumps stabschef avgår efter maktkampen

Reince Priebus, Vita husets tidigare stabschef.Foto: STELLA PICTURES

Det verkar dock John Kelly göra med råge. Innan han tog över tjänsten var känslan man fick inne i Ovala rummet som att befinna sig i "rusningstrafik". En strid ström människor sprang konstant in och ut – ibland under pågående möten. Det var inte ovanligt att omkring 20 personer befann sig i rummet.

Donald Trump ser på John Kelly som sin jämlike

Under John Kellys ledning är dörren till Ovala rummet numera oftast stängt och han har även på ett smidigt och respektfullt sätt tidigarelagt presidentens arbetsdag för att begränsa antalet, i många fall, arga och anklagande morgontweets.

Kelly ska ha sett till att skytteltrafiken in i ovala rummet minskat.Foto: ANDREW HARRER / EPA / TT

Trump, som tidigare sett till att ha full kontroll över sitt företagsimperium har tvingats göra en del eftergifter under sitt första år som president och begär numera alltsomoftast Kellys godkännande i det han gör. Enligt New York Times ser Trump Kelly som sin jämlike.

Donald Trump ringer John Kelly ett dussin gånger varje dag

Trump uppges ringa sin stabschef upp emot tolv gånger om dagen, till och med fyra, fem gånger när han äter middag eller är ute och spelar golf – bara för att fråga stabschefen om sitt schema eller för att få hans råd i olika politiska frågor.

Presidenten uppges ringa Kelly uppåt tolv gånger om dagen.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP/ TT

Det nya systemet uppger presidenten ger honom "tid att tänka". Vissa Vita huset-anställda förnekar dock att Trump hela tiden söker Kellys godkännande men bekräftar att han ser honom som en viktig rådgivare och ett bollplank.

 

LÄS MER: Vänner och anställda berättar: Så är Trump egentligen 

Donald Trump uppges se John Kelly som sin jämlike.Foto: SUSAN WALSH / AP/ TT

John Kelly: Jag försöker kontrollera det jag kan

John Kelly uppges även numera dela Trumps åsikt och hålla med om att vissa reportrar bara är ute efter att förstöra för Trump-administrationen.

Kelly gör det han kan för att hålla de mest Trump-kritiska nyhetsartiklarna borta från presidenten, men många tar sig ändå förbi honom. Han har tidigare sagt att han bara försöker kontrollera det han kan och han har lärt sig att det är mycket han inte kan kontrollera, skriver New York Times. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.