KDU-toppen om Pride: "Perversa veckan"

Adam Davidsson, styrelsemedlem i KDU, kallade Prideveckan i Stockholm för "perversa veckan" på Twitter.
Foto: Kristdemokratiska Ungdomsförbundet
Prideveckan i Stockholm 2015.
Foto: IMAGO STOCK&PEOPLE / IMAGO/XINHUA/ALL OVER PRESS IMAGO STOCK & PEOPLE

I går inleddes Prideveckan i Stockholm.

Den årliga folkfesten kallade KDU:s styrelseledamot Adam Davidsson för "perversa veckan" på Twitter.

Inlägget är nu raderat och ersatt med en ursäkt.

– Det är ett inlägg som KDU:S förbundsstyrelse inte står bakom. Det är både nedsättande och inte heller rättvisande, säger KDU:s förbundsordförande Christian Carlsson.

"Ser i sociala medier att perversa veckan dragit i gång i Stockholm. Finns det nåt slags filter för att förskonas från uppdateringar därifrån?"

Det skrev Adam Davidsson, som är ledamot i förbundsstyrelsen för Kristdemokraternas ungdomsförbund och dess miljö- och landsbygdspolitiska talesperson, på sin Twitter. Något som DN var först att rapportera om.

Operastjärnan: "Såklart ni blir svettiga"

Prideveckan drog i gång i Stockholm under gårdagen och rundas av med en parad på lördagen. Förra året väckte Ebba Busch Thor stor uppmärksamhet genom att som första partiledare för Kristdemokraterna gå i Pridetåget. 

Operasångaren Rickard Söderberg var en av många som reagerade starkt mot Davidssons Twitter-inlägg. "Såklart ni blir svettiga när er företrädare kallar Pride för perversa veckan", skriver Söderberg i ett inlägg riktat åt KDU och KD.

https://twitter.com/GayTenor/status/892251910740353024

KDU: "Han har bett om ursäkt"

Adam Davidssons inlägg är nu raderat. I ett nytt inlägg skriver KDU-toppen att han är "ledsen om någon blev sårad eller kände sig nedvärderad". Senare på tisdagen låste Davidsson sitt Twitterkonto.

Christian Carlsson, förbundsordförande för KDU, säger att de tar avstånd från Davidssons inlägg.

– Det är ett inlägg som KDU:s förbundsstyrelse inte står bakom. Det är både nedsättande och inte heller rättvisande. Vi har markerat detta för Adam Davidsson som är införstådd. Han förstår att det var ett dumt uttalande och han har också nu bett om ursäkt, säger han.

Kommer inte ställa upp i omval

Enligt Christian Carlsson har Adam Davidsson meddelat att han inte kommer att ställa upp till omval till förbundsstyrelsen.

– Prideveckan är viktig för många människor för att stå upp för rätten att vara sig själv och älska vem man vill oavsett sexuell läggning. De KDU:are som vill gå i Pridetåget kommer att kunna göra det tillsammans med Kristdemokraterna, säger Carlsson.

Expressen har sökt Adam Davidsson som genom KDU meddelar att han har bett om ursäkt och hänvisar övriga kommentarer till Christian Carlsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.