Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KDU-topp ifrågasätter antalet flyktingar

KDU:s ordförande Sara Skyttedal skriver på DN Debatt om flyktingsituationen i Sverige. Foto: Sven Lindwall

Kristdemokratiska ungdomsförbundet vill begränsa antalet flyktingar som Sverige tar emot.

"Vi måste nu seriöst börja diskutera var gränsen går för hur många vi kan ta emot och utifrån det pressa andra EU-länder", skriver ordförande Sara Skyttedal på DN Debatt.

Men artikeln, som är mest delad på sajten, väcker starka reaktioner på sociala medier.

Samtidigt får hon mothugg från sin partiledare Göran Hägglund.

Kristdemokratiska ungdomsförbundets (KDU) ordförande Sara Skyttedal blandar sig in i debatten om de ökade kostnaderna för det svenska flyktingmottagandet. I en debattartikel i DN skriver hon att det krävs mer än "positiva attityder" för att ha möjlighet att ta emot de hundratusentals flyktingar som väntas söka asyl i Sverige de kommande åren.

Hon pekar på bostadsbristen och svårigheten för utlandsfödda att ta sig in på arbetsmarknaden som huvudproblem i frågan och menar att Sverige måste pressa andra länder att ta större ansvar för mottagande av flyktingar.

Texten får inte stöd av partiets ledare Göran Hägglund.

– Jag tror att vi ska vara öppna med att vi står inför en del utmaningar. Men vi väljer inte vår omvärld. Och just nu pågår en konflikt av historiska mått där människor halshuggs, dödas, korsfästs och drivs på flykt på ett sätt som vi inte har sett på långa tider, säger Göran Hägglund till P4 Halland.

I intervjun säger han att han inte är beredd att börja prata om gränsdragningar:

– Nej. Vi ska lägga ner all möda på att skapa ett bra mottagande för människor som tvingas bort från sina hemländer.

Företrädare: "Sämsta jag läst"

Reaktionerna på debattartikeln har varit enorma. Det är den mest delade och rekommenderade artikeln på DN:s sajt och i sociala medier har människor uttryckt alltifrån sorg och ilska till glädje över det som ungdomsordförandens text.

"Förmodligen det sämsta jag läst. Jag skäms. Vad hände med mitt gamla ungdomsförbund?" skriver Ella Bohlin, tidigare ordförande på KDU, på Twitter.

Flera andra politiker har valt att vädra sitt missnöje.

"KDUs politik innebär att fler flyktingar ska utvisas tillbaka till det helvete de flydde ifrån. Vidrigt" skriver Jonas Bergström, migrationspolitisk talesperson för SSU.

Flera människor som har kommenterat drar paralleller mellan Sara Skyttedals text och den migrationspolitik som Sverigedemokraterna förespråkar.

"God morgon Skyttedal! Du är välkommen till oss som diskuterat det ett tag redan" skriver Paula Bieler, Sverigedemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor.

Står för texten trots reaktioner

När Expressen.se når Sara Skyttedal så säger hon att hon inte är överraskad över att många har läst och reagerat på hennes text.

– Jag uppfattar det som att många har längtat efter en sansad diskussion där vi är fortsatt generösa men där vi också sätter tryck på andra länder att ta sin del av ansvaret, säger hon.

Trots de häftiga reaktionerna så finns det ingenting som hon vill ändra i den text som publicerats.

– Jag tror att många läser in mer än vad som står i min artikel. Det jag vill ha är en diskussion om utmaningarna som bostadspolitiken och arbetsmarknadspolitiken ställs inför som är kopplade till migrationspolitiken. Det finns faktiska problem som måste lösas.

Har partiledningen kontaktat dig med anledning av artikeln?

– Nej.

Hon tycker att det finns en stor skillnad i frågan som hon lyfter och Sverigedemokraternas politik.

– Jag kan konstatera att Sverigedemokraternas mål är att stoppa invandringen. Mitt mål är att klara invandringen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!