Kritisk. Ingvar Hedlund möter Caroline Szyber, ett av KD:s framtidsnamn. Hon tycker att partiet varit otydliga med vilka frågor som lyfts fram. Foto: Olle Sporrong
Kritisk. Ingvar Hedlund möter Caroline Szyber, ett av KD:s framtidsnamn. Hon tycker att partiet varit otydliga med vilka frågor som lyfts fram. Foto: Olle Sporrong

KD:s väg ur krisen: Barnfrågor

Publicerad
Uppdaterad
Moderaterna är alliansens jätten glufs glufs med historiskt bra siffror.
Två av de små allianspartierna ligger farligt nära riksdagsspärren - ett tredje skulle åka ut om det vore val i dag.
Expressen har granskat småpartiernas kris. I dag: Kristdemokraterna.
Kristdemokraterna var nära att åka ur riksdagen i valet - men klarade sig med ett nödrop.
Nu har de rasat igen.
Efter en lång intern process ska nu ett fåtal profilfrågor fånga väljarnas intresse.
Och det är inte skatter.
- Fortfarande gäller Bibelns ord: människan lever inte enbart av bröd, säger den tidigare partiledaren Alf Svensson, 73.
I valet i höstas fick KD 5,6 procent av rösterna.
Sedan har det gått neråt i mätningarna. Ett av partiets framtidsnamn, Caroline Szyber, 29, är jurist och ledamot av riksdagens justitieutskott. Hon lägger skulden hos partiet.
- Vi har varit otydliga. Vi var otydliga inför valet och vi har varit otydliga efter valet därför att vi har haft en intern process sedan dess. I valrörelsen hade vi 89 vallöften. Nu tänker vi framåt och ska komma fram till vilka profilfrågor vi ska ha.
Vilka frågor är de?
- Barn och unga. Efter vårt riksting och efter Almedalsveckan hoppas jag att våra siffror ska lyfta. När vi blivit tydligare.
Men barn och unga, är inte det en rätt begränsad fråga om man ser till hela politikområdet?
- Nej, ungdomskriminaliteten ökar och ungdomsarbetslösheten är en väldigt stor fråga. Det är jobbigt att vara 19 år och känna att man inte behövs.
Många frågar retoriskt om KD alls behövs inom svensk politik. Caroline Szyber tycker att "den sociala rösten behövs". Hon nämner brottsförebyggande arbete ("trygga familjer") och rätten till "en andra chans".
Hur tror du väljarna uppfattar KD?
- Jag tror de uppfattar oss utifrån vår ministerportfölj där det är väldigt mycket sjukvårds- och äldrefrågor. Vi var inför valet alltför otydliga. Nu tar vi helhetsgreppet att prata om barn och unga. Det behövs.
Är alliansbygget problematiskt för de tre mindre partierna?
- Nej, jag ser det inte så. Alliansen innebär en möjlighet för oss att kunna påverka. Vi är en av fyra, och utifrån de siffror vi har är det väldigt bra. Vi uppfyllde större delen av våra vallöften under förra mandatperioden.
Har de tre mindre partierna hamnat i skuggan av Moderaterna?
- Ibland. Men det handlar inte om att man får någon plats, man tar sig plats.
Men med tanke på opinionsläget har ni väl inte lyckats ta plats?
- Nej, och där måste man tänka lite. Hur mycket minister är man i en alliansregering och hur mycket partiföreträdare är man? Nu har det varit en period där vi kanske var för mycket en del av en allians­regering. Och jag hoppas nu att våra ministrar och partiledningen blir mer partiledning och partiföreträdare.
Om Caroline Szyber och partiledaren Göran Hägglund kämpar för att överleva är läget delvis ett annat för tidigare partiledaren Alf Svensson, 73. Han blev så småningom en oerhört framgångsrik parti­ledare. Nu är han EU-parlamentariker - framröstad genom massivt personval, efter att ha lånat ut sitt namn som dragplåster i valrörelsen.

"Måste hitta unika argument"

Svaret på varför KD behövs lyder så här:
- Därför att vi har ett "K" framför bokstaven "D". Det gäller värderingar, att prioritera värderingar.
"K" står ju för kristen?
- Javisst. Men det handlar om att stå för de västerländska traditionella värderingar som betytt så mycket för vår demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.
Alf Svensson var partiledare i 31 år, från 1973 till 2004. "Ja, det måste väl vara något DNA-fel någonstans", skojar han.
Faktum är att även han kämpade i motvind. Det dröjde till 1991 tills partiet kom in i riksdagen. 1998 nåddes toppnoteringen: 11,8 procent. Sedan dess har det dalat.
Vilk a var partiets profilfrågor under din period?
- Mycket handlade om familjen, respekt för familjen, familjens betydelse för att bygga ett välfärdssamhälle. Och barnens rätt till sina föräldrar, barnens rätt till en trygg uppväxt.
KD:s profilfrågor i dag?
- Det senaste, det man kallar utspel, handlar ju just om barn, barns uppväxtvillkor. Alldeles rätt, tycker jag.
Det borde alltså inte ha varit någon större skillnad på siffrorna. Om det inte vore för att man gått in i en fast koalition, där det största partiet gynnas.
- De tre mindre partierna i alliansregeringen uppfattas lätt som ekon av paret Reinfeldt-Borg. Och väljarna hojtar ju inte efter ekon. Man satsar i stället på den som är störst, bäst och vackrast, säger Alf Svensson.
- Det är ungefär som en travtävling, man satsar på den häst som ligger först. Men det här kan skifta snabbt. Det gjorde det för oss 1998, vi ökade som en liten raket på sluttampen. Och 2002 ökade ju FP:s Lars Leijonborg snabbt och blev Leijonkung.
Hur ska KD kunna öka väljarstödet?
- Man måste hitta ett budskap där folk känner att det här är rakt från hjärtat, och då fastnar det också i hjärnan. Då tänder man till. Om man ska ha fyra partier i en allians, då måste vart och ett av partierna ha sina unika argument.
Alltså menar du att de mindre borgerliga partierna bör profilera sig hårdare?
- Ja, de måste de göra. Alla kan ju inte dag och natt tala om jobbskatteavdrag. Fortfarande gäller Bibelns ord: människan lever inte enbart av bröd. Det finns något mer. Där har KD sina unika argument och sedan får de andra partierna hitta sina.
Är alliansbygget problematiskt för de mindre partierna?
- Ja, det tycker jag. Men sedan erinrar jag om att det mest positiva som har hänt under de senaste decennierna är ju att en borgerlig regering har lyckats få väljarnas förtroende i två val i rad. Det är otroligt hälsosamt för debatten och för demokratin.

"Kärnväljarna blir allt färre"

Peter Esaiasson är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han ser att KD har ett problem som de andra småpartierna i alliansen saknar.
- De här småpartierna har ju alltid en grupp kärnväljare i botten. Men detta är ett bekymmer för Kristdemokraterna eftersom deras aktiva kärnväljare blir allt färre.
- KD har ingen fråga som långsiktigt kan förknippas med partiet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag