Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Partistyrelsen föll – Ebba stack direkt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ebba Busch Thor blev överkörd om decemberöverenskommelsen under omröstningen.
Sara Skyttedal, ordförande i KDU, firade med champagne efter omröstningen.

Under fredagseftermiddagen röstar KD:s riksting om decemberöverenskommelsen.

Ebba Bush Thor lämnade rummet omedelbart efter att partistyrelsen förlorade omröstningen om DÖ.

KD:s riksting har beslutat att partiet ska lämna decemberöverenskommelsen (DÖ).

– Det är en segerns dag för alla borgerliga väljare. Nu står vi enade för att vi ska ha en borgerlig opposition, säger Sara Skyttdedal, ordförande i KDU.

Ebba Busch Thor meddelar att hon nu anser att decemberöverenskommelsen är slut.

– Så som jag uppfattat det så existerar inte decemberöverenskommelsen längre, säger hon efter att ha samtalat med övriga partiledare i alliansen.

Under fredagseftermiddagen röstar Kristdemokraternas riksting i Västerås om decemberöverenskommelsens framtid i Kristdemokraterna.

Beslut väntas komma runt 16.30, meddelande KD:s pressavdelning under fredagen.

Först ska rikstinget besluta om andra motioner. Antalet ombud som deltar är 269, vilket innebär att det krävs 135 röster för att få majoritet.

Ebba Bush Thor lämnade rummet omedelbart efter att partistyrelsen förlorade omröstningen om DÖ. Samtidigt kunde man under rösningen se hur Sara Skyttedal jublade.

– Jag trodde att partistyrelsens linje skulle vinna bifall, nu blev det inte så. Vi ska noggrant läsa det beslut som rikstinget tagit, säger Acko Ankarberg Johansson i partistyrelsen.

Firade med champagne

Sara Skyttedal firade med att korka upp en champagneflaska efter det att rösträkningen var klar och beslutet att lämna DÖ blev definitivt.

– Decemberöverenskommelsen var ett väljarförakt. Nu är det dags att återuppta det förtroende som väljarna gav oss den 14 september förra året. säger Sara Skyttedal.

– Sju av tio Kristdemokratiska väljare har sagt att de inte vill ha den här överenskommelsen. Nu har ombuden lyssnat på sina väljare, det är mot dem vi har vårt ansvar.

Hon tror också att partiledaren Ebba Busch Thor kommer lyssna på rikstingets beslut.

– Nu tar förhandlingar vid. Ebba Busch Thor har lovat att förvalta rikstingets beslut på bästa möjliga sätt, säger Sara Skyttedal.

Väntar på Busch Thors svar

Acko Ankarberg Johansson meddelar att partiledaren Ebba Busch Thor ska kommentera beslutet inom kort.

– Vi återkommer om en liten stund med besked, sa Ankarberg Johansson direkt efter att beslutet togs.

KD:s europaparlamentariker Lars Adaktusson var mycket nöjd över det historiska beslutet att lämna DÖ.

– Ett bra beslut. Det visar att vi lyssnar på våra medlemmar. Det här ett beslut som påverkar svensk politik under åtta år. Jag är glad att det skedde.

Han ser fram emot att få förändra svensk politik och Kristdemokraternas situation.

– Nu blir vi i en helt annan situation. Vi blir fria från överenskommelsen och behöver inte längre lägga ner våra röster i en budgetomröstning. Vi får en större tydlighet mot våra väljare, säger Lars Adaktusson.

Vann med 48 röster

Kristdemokraternas riksting beslutade med röstsiffrorna 151 mot 103 att partiet ska lämna decemberöverenskommelsen. Någon tidpunkt för när det ska ske finns inte.

Expressens politiske kommentator K-G Bergström förvånas över att Ebba Busch Thor uppträtt så "halvhjärtat och mesigt" inför omröstningen och ser det som en förlust för partiledaren – och tror att beslutet kommer påverka Moderaternas stämma kommande helg.

– Där det också finns förslag på att partiet ska lämna DÖ, ska påverka stämningarna där. Men jag tror att den moderata partiledaren Anna Kinberg Batra kommer erbjuda mycket större motstånd mot kritikerna, inte minst eftersom hon var en del av decemberöverenskommelsen – till skillnad från Ebba Busch Thor som inte var partiledare då, säger K-G Bergström.

Han tror dock att regeringens budget kommer röstas igenom i riksdagen.

– Regeringens budget borde gå igenom, eftersom alliansen inte har något gemensamt borgerlig budgetförslag som Sverigedemokraterna kan rösta på. Men självklart är det här även ett bakslag för regeringen, säger K-G Bergström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.