KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: Sven LindwallKD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: Sven Lindwall
KD-ledaren Ebba Busch Thor. Foto: Sven Lindwall
Kristdemokraterna vill ha fler poliser. Foto: Alex LjungdahlKristdemokraterna vill ha fler poliser. Foto: Alex Ljungdahl

Kristdemokraterna vill ha fler poliser.

 Foto: Alex Ljungdahl

KD:s polisbud toppar alla andra partiers

Publicerad

Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten om antal poliser.

Inför partiets kommundagar i Karlstad föreslås 10 000 nya poliser till år 2025, rapporterar SVT.

– Vi måste ha fler poliser och en lokalt bättre förankrad polis, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor till Expressen.

I helgen samlas det krisande Kristdemokraterna för kommundagar i Karlstad.

Det blir också comeback för partiledaren Ebba Busch Thor som varit föräldraledig efter att ha fått sitt andra barn i februari.

Med sig inför Karlstadsmötet har hon en ny siffra på antal ökade poliser - 10 000 på åtta år, rapporterar SVT.

– Fram till 2025 ska vi ha 30 000 poliser i Sverige. Vi har helt enkelt för få poliser i Sverige i dag för att kunna säga att tryggheten verkligen gäller alla överallt, säger Ebba Busch Thor och påminner om Expressens reportage från Mellerud i november förra året.

– En man tilläts härja fritt i tre timmar innan polisen kom. Vill man göra en anmälan på plats i Mellerud på poliskontoret då är dag mellan 9 och 12 enda möjligheten på hela veckan. Vi måste ha fler poliser och en lokalt bättre förankrad polis, säger Ebba Bush Thor.

Toppar alla andra bud

Med 10 000 fler poliser toppar KD samtliga andra partiers bud. Moderaterna har föreslagit 5000 nya poliser till år 2020, Liberalerna 5000 under fem till sju år och Sverigedemokraterna 7000 poliser till år 2023. Centerpartiet har tidigare föreslagit 2000 fler poliser.

Polissatsningen ska kosta två miljarder kronor 2021 och fyra miljarder kronor 2025 men finansieringen är ännu inte klar.

– Vi kommer ju att presentera en sammanhållen budget i höst för nästa år och tiden framåt. Vi kommer återkomma med de delarna i budgeten, säger Busch Thor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag