KD:s polisbud toppar alla andra partiers

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: Sven Lindwall
Kristdemokraterna vill ha fler poliser.
Foto: Alex Ljungdahl

Nu ger sig Kristdemokraterna in i debatten om antal poliser. 

Inför partiets kommundagar i Karlstad föreslås 10 000 nya poliser till år 2025, rapporterar SVT. 

– Vi måste ha fler poliser och en lokalt bättre förankrad polis, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor till Expressen. 

I helgen samlas det krisande Kristdemokraterna för kommundagar i Karlstad.

Det blir också comeback för partiledaren Ebba Busch Thor som varit föräldraledig efter att ha fått sitt andra barn i februari.

Med sig inför Karlstadsmötet har hon en ny siffra på antal ökade poliser - 10 000 på åtta år, rapporterar SVT.

– Fram till 2025 ska vi ha 30 000 poliser i Sverige. Vi har helt enkelt för få poliser i Sverige i dag för att kunna säga att tryggheten verkligen gäller alla överallt, säger Ebba Busch Thor och påminner om Expressens reportage från Mellerud i november förra året.

– En man tilläts härja fritt i tre timmar innan polisen kom. Vill man göra en anmälan på plats i Mellerud på poliskontoret då är dag mellan 9 och 12 enda möjligheten på hela veckan. Vi måste ha fler poliser och en lokalt bättre förankrad polis, säger Ebba Bush Thor.

Toppar alla andra bud

Med 10 000 fler poliser toppar KD samtliga andra partiers bud. Moderaterna har föreslagit 5000 nya poliser till år 2020, Liberalerna 5000 under fem till sju år och Sverigedemokraterna 7000 poliser till år 2023. Centerpartiet har tidigare föreslagit 2000 fler poliser.

Polissatsningen ska kosta två miljarder kronor 2021 och fyra miljarder kronor 2025 men finansieringen är ännu inte klar.

– Vi kommer ju att presentera en sammanhållen budget i höst för nästa år och tiden framåt. Vi kommer återkomma med de delarna i budgeten, säger Busch Thor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.