Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD:s nya utspel: Inget stöd till eget boende

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KD-ledaren Göran Hägglund
Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson

KD-ledaren Göran Hägglund kom med tre förslag kring asylpolitiken för en månad sedan.

Nu kommer nästa utspel.

"Vi vill skrota stödet till eget boende för asylsökande", skriver han på DN Debatt.

För en månad sedan var Göran Hägglund (KD) besviken på debatten kring migrationsfrågor.

”Jag har varit arg och sorgsen denna höst. Över att vi blivit ett land där ingen diskuterar hur vi ska lösa samhällsproblem för att alla är upptagna med att klistra etiketter på varandra”, skrev han på DN Debatt.

I samma text tog Hägglund också upp tre förslag för en asylpolitik som är fortsatt generös men ändå kostar skattebetalarna mindre pengar.

Förslagen var lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare avslag.

Bort med "ebo-lagen"

Nu kommer nästa utspel från KD-ledaren som i dag på DN Debatt har plockat fram ytterligare tre punkter för att förnya integrationspolitiken.

Det första förslaget är att dagsersättningen för den som väljer att ordna eget boende (ebo) i stället för att bo i Migrationsverkets boende tas bort.

"Ebo leder till att nyanlända koncentreras till vissa områden. Vi behöver en jämnare fördelning mellan landets kommuner av såväl nyanlända som asylsökande", skriver Hägglund på DN Debatt.

Bygga modulbostäder

Det andra förslaget är att fler modulbostäder ska byggas och ägas av Migrationsverket själva.

"När antalet asylsökande ökar kraftigt på kort tid uppstår en akut bostadsbrist. Staten tvingas då betala överpriser till privata aktörer. För att snabbt minska trångboddheten och kostnaderna bör staten kunna ge hyresgarantier för byggande av moderna modulbostäder", skriver KD-ledaren på DN Debatt.

Förbättring av kollektivtrafiken

Det tredje förslaget handlar om ett statligt stöd till kollektivtrafiken där pengarna ska inriktas på fungerande arbetsmarknadsregioner.

"Vi vill att trafikhuvudmännen ska möjliggöra arbetspendling mellan orter där det finns bostäder respektive jobb. Det skulle innebära att de kommuner med god arbetsmarknad som i dag har ett mycket högt mottagande kan avlastas genom att asylsökande och nyanlända kan bo i kringliggande kommuner", skriver Hägglund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.