Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD:s nya beslut: Rätten till eget boende för nyanlända slopas

Expressen politikreporter Karolina Skoglund om KD:s riksting i Umeå.
Ebba Busch Thor.Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN

UMEÅ. Från och med nu driver Kristdemokraterna bland annat förslagen om avskaffad EBO-lag, alltså att rätten till eget boende för nyanlända slopas, och språktest för permanent uppehållstillstånd. Det klubbades på lördagen igenom i samband med att Kristdemokraternas högst beslutande organ, rikstinget, samlats. 

– Vi kan inte fortsätta att driva en politik som jag vet varit välmenande, men som har byggt upp en allvarlig segregation, sa Sofia Damm (KD) från partistyrelsen.

På lördagen klubbade Kristdemokraternas riksting, det högst beslutande organet, igenom större delarna av det nya integrationsprogram som partistyrelsen hade föreslagit. Det kommer därmed att vara partiets politik på området från och med nu och fram till nästa riksting om två år. 

– Vi kan inte fortsätta i samma hjulspår: att driva en politik som jag vet varit välmenande, men som har byggt upp en allvarlig segregation och ett utanförskap för allt för många av våra medmänniskor, sa Sofia Damm (KD) från partistyrelsen. 

Sofia Damm (KD) från partistyrelsen.

Bland annat innebär de beslut som nu klubbats att Kristdemokraterna vill avskaffa EBO-lagen, alltså möjligheten för nyanlända att skaffa eget boende. 

Anläggningsboende möjliggör en väsentligt mer kontrollerad process där staten i större utsträckning kan styra bosättningen av de asylsökande, utifrån var det är sammantaget bäst för den fortsatta processen. Det innebär exempelvis att bosättningar i redan utsatta områden kan stoppas”, står det i förslaget som nu klubbats igenom. 

Partiet vill även att Migrationsverket ska upphandla boenden baserat på integrationspotential. 

EBO-lagen ändras redan vid årsskiftet som en del i uppgörelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. Då handlar det dock om att den som ordnar bostad på egen hand i vissa särskilt utsatta kommuner inte längre får någon ersättning från staten. 

Språktest för permanent uppehållstillstånd

Den nya linjen i integrationspolitiken innebär också en att Kristdemokraterna nu vill kräva ett godkänt språkprov samt ett godkänt samhällsorienteringsprov för att man ska kunna få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Detta gäller även för att bli svensk medborgare. Språktestet för medborgarskap är, även det, ett förslag som kommer att genomföras enligt överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna. 

Långt från alla på rikstinget var däremot överens om att detta är rätt väg att gå för Kristdemokraterna. Exempelvis ansåg partistyrelseledamoten Liza-Maria Norlin (KD) att språktest inte är rätt väg. 

Vissa menade också att det klokaste vore att skicka förslaget på återremiss, däribland distriktet Västa Götaland västra som bland annat var kritiska till språkkravet. 

– Forskningen på det här området visar att det inte finns några tydliga integrationsförbättringar när man jobbar med det som kallas för villkorad integration, sa Karolina Mildgrim, distriktsordförande för Västra Götaland västra från talarstolen.

Fler förslag som röstades igenom

Tolk: Begränsa rätten till offentligt finansierad tolk. 

Etablering: Etableringsprogram för nyanlända när de fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Programmet är på max två år och omfattar utbildning i svenska (Sfi), samhällsorientering samt förberedande insatser.

Språk: Inför obligatorisk, individanpassad Sfi med baby under föräldraledigheten.

Skolan: Föräldrakontrakt ska införas för att förtydliga ansvarsfördelningen mellan skolan och eleven/föräldrarna.

Den omstridda frågan om en skärpt anhöriginvandring, som partistyrelsen föreslagit, kommer att beslutas om på söndagen. 

Angreppet på Skolverket

Se delar av KD-ledarens tal från fredagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.