Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD:s ledning splittrade i frågan om tågen: ”Avgörs på rikstinget”

Acko Ankarberg Johansson (KD).
KD:s gruppledare Andreas Carlson.Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt KD:s partisekreterare Peter Kullgren finns det ”ett stort stöd” inom partiet för att lämna projektet med höghastighetsbanor, skrev Dagens industri tidigare i veckan. 

Nu står det dock klart att både gruppledaren Andreas Carlson och den tidigare partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, båda partistyrelseledamöter, motsagt sig beslutet.

”Ogillar starkt PS beslut och laddar nu för debatt på rikstinget”, skriver Acko Ankarberg Johansson på Facebook.  

”Frågan får avgöras på rikstinget”, skriver Andreas Carlson. 

Förra veckan gick Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ut i Dagens industri och sa att alla partier måste kunna enas brett om finansieringen av höghastighetstågen – och att Moderaterna bör vara med på uppgörelsen. Något som väckte starta reaktioner hos Miljöpartiet, som – enligt uppgift till Expressen – kräver att Liberalerna backar från utspelet. 

– Det finns inget som helst utrymme för L att dra tillbaka sitt stöd för nya stambanor om man vill behålla samarbetet, berättade en tung MP-källa då. 

Men i samma veva gick även Kristdemokraternas partiledning, som tidigare har backat projektet, ut med att de nu har vänt. Enligt partisekreteraren Peter Kullgren finns det ett stort stöd inom partiet för den nya linjen, skrev Dagens industri.  

”Frågan får avgöras på rikstinget”

Enligt gruppledaren Andreas Carlson tycks det dock inte alls vara så självklart. För när den tidigare KD-toppen Stefan Attefall, tillika Sveriges civil- och bostadsminister mellan 2010 och 2014, vände sig till honom i ett Facebook-inlägg för att fråga hur han ska ”förhindra partistyrelsens korkade beslut angående höghastighetsbanorna?” fick han svaret: 

Har, med flera i PS, argumenterat emot och reserverat mig. Frågan får avgöras på rikstinget”. 

Även riksdagsledamoten och den tidigare partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson (KD) skriver i Facebook-tråden att hon reserverat sig: 

Andreas Carlson och jag har motionerat om att bygga nya stambanor för höghastighetståg. Ogillar starkt PS beslut och laddar nu för debatt på rikstinget”.

https://www.facebook.com/stefan.attefall/posts/2688813941149579

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.