KD:s partiledare Göran Hägglund och statsminister Fredrik Reinfeldt går ännu sida vid sida - men hur länge till. KD:s hemliga strategidokument pekar på motsatsen. Foto: Suvad Mrkonjic
KD:s partiledare Göran Hägglund och statsminister Fredrik Reinfeldt går ännu sida vid sida - men hur länge till. KD:s hemliga strategidokument pekar på motsatsen. Foto: Suvad Mrkonjic

KD:s hemliga plan som kan dela alliansen

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt i TV4 i går morse:

- Vi behöver, tycker jag, fördjupa vårt allianssamarbete.

Några timmar senare läcker Kristdemokraternas desperata partiledning ut en strategiplan som liknar en krigsförklaring mot Moderaterna:

M-väljarna ska stjälas - till varje pris.

Redan i Almedalen nästa vecka väntas Göran Hägglund öppet ta strid mot statsministern i en rad frågor - och sprickan inom alliansen blir allt tydligare.

I sex månader har Göran Hägglunds närmaste medarbetare arbetat med strategidokumenten som Expressen i dag kan berätta om - ord för ord.

Den hemliga planen - som nu skickas ut till partiorganisationen - riskerar att väcka ont blod i regeringskansliet Rosenbad, och hos statsminister Fredrik Reinfeldt. Och på sikt hota alliansen.

Fredrik Reinfeldt slog i går tillbaka och sågade planerna på ett allians­myteri.

- Så länge vi håller ihop kommer det att belönas av väljarna, sa statsministern till Expressen efter gårdagens möte med EU-nämnden i riksdagen.

Samtidigt läcktes den påstådda "räddningsplanen" . SVT:s "Rapport" berättade om den i går kväll.

Kommer att ta strid

Målgruppen är de 250 000 väljare som i förra valet uppgav att de hade Kristdemokraterna som andrahandsval. Av dem röstade sju av tio på Moderaterna.

KD-ledaren Göran Hägglund kommer framöver att ta strid i regeringen, och offentligt - närmast i Almedalen nästa vecka - i en rad frågor där regeringen inte är överens, kan Expressen berätta.

I strategiplanen står det - svart på vitt:

"Vi ska driva viktiga profilfrågor som förtydligar vår politik gentemot våra målgrupper, även om vi löper stor risk att förlora frågan i förhandlingar eller beslutande församlingar."

- Allt fokus kommer att ligga på att stjäla över moderatväljare, säger en källa i partiledningen till Expressen.

 

Borgerlig kannibalism

Kristdemokraterna lägger samtidigt attackerna mot oppositionspartierna åt sidan, medger partisekreteraren Acko Ankarberg:

- Det är dumt att inrikta kommunikationen på de som finns på vänstersidan. Det är entydigt i undersökningarna att vi inte har någon potential på vänstersidan. Vi ser i stället till att nå väljare som kan tänka sig att rösta på oss.

Nu är det alltså upplagt för det som kallats för "borgerlig kannibalism" inom alliansen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick i går frågan om hur viktigt det är att hålla ihop alliansen inför valet 2014:

- Det var det vi förändrade spel­planen med 2006. Vi visade att vi var det mest regeringsdugliga alternativet, säger han till Expressen.

Slåss om samma väljare

Men i strategidokumenten står det, om framtida KD-väljare:

"De allra flesta har ett annat allians ­ parti som förstahandsval, för hela 70 procent är det Moderaterna. Åsikts- och värderingsmässigt ligger dessa personer sannolikt nära de som valde oss 2010."

Partistyrelsen fortsätter:

"Våra målgrupper är således med stor sannolikhet tydligt borgerliga väljare."

Slutsatsen är att Kristdemokraternas mål ska vara att bli ett "ledande borgerligt parti".

Strategiplanen avslöjar också partiets svagheter i dag.

"Väljarnas bild av Kristdemokraterna är att vi är hederliga, omtänksamma och står på de svagas sida. Men också att vi gärna använder förbud och kontroller och att vi vacklar hit och dit. Det är relativt få som vet vad partiet vill och mycket få som uppfattar oss som kunniga och kraftfulla."

Kristdemokraternas kommande politiska förslag ska stämmas av mot en checklista framöver, enligt strategiplanen.

Förslagen måste till exempel "gillas av partiets prioriterade målgrupper".

Enligt så gott som samtliga opinionsmätningar det senaste året skulle Kristdemokraterna åka ur riksdagen om det vore val i år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag