KD:s gruppledare petas av Busch Thor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ebba Busch Thor.
Foto: Olle Sporrong
Emma Henriksson.
Foto: Pelle T Nilsson

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, lämnar sin post motvilligt efter att ha blivit uppmanad till det av KD:s nya partiledare, Ebba Busch Thor.

Det ger nya frågor om hur det står till med sämjan i partiet.

I ett brev som gått ut internt och som TT tagit del av, uppger Henriksson att det är uppenbart att det förtroende som måste finnas mellan partiledare och gruppledare saknas. Det har visat sig i samtal de två haft sedan förra veckan, då Busch Thor tog kontakt och bad Henriksson lämna posten. 

Henriksson hävdar i brevet att hon inför valet av ny partiledare, efter Göran Hägglund, frågade Busch Thor om hon tänkte byta gruppledare. Nej, var svaret då.

"Tillhör en annan falang"

Ingen av de två vill under kvällen kommentera det inträffade, men KD:s presstjänst bekräftar att Emma Henriksson lämnar som gruppledare. 

Det är mindre än en och en halv månad sedan hon valdes till andre vice ordförande i partiet. I samband med att Jakob Forssmed och Emma Henriksson föreslogs för posterna som förste respektive andre ordförande i partiet uppgav en KD-källa att de båda tillhörde en annan falang än partiledaren. 

– Att Jakob och Emma föreslås till presidiet handlar om att försöka bakbinda Ebba att utveckla partiet. Man är rädd för att hennes mer liberalkonservativa linje ska vinna gehör, sa personen. 

"Ombetts att lämna min plats till förfogande" 

Henriksson har haft gruppledarposten sedan 2012. 

– Att vara gruppledare är ett arbete som jag med glädje har åtagit mig. Jag har dock ombetts att ställa min plats till förfogande, vilket jag nu gör, säger Henriksson i ett skriftligt uttalande.

Henriksson är också ordförande i riksdagens socialutskott, ett uppdrag hon avser att fortsätta med. Hon och partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed, sedan april förste vice partiledare, kandiderade inledningsvis också om partiledarposten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.