Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD vill skrota hemspråk – intern strid om förslaget

Gudrun Brunegård, riksdagsledamot (KD), opponerar sig mot partiledningens förslag.
Foto: RIKSDAGEN
KD:s partisekreterare Peter Kullgren.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frågan om hemspråk splittrar Kristdemokraterna.

Partiledningen vill lägga ned undervisningen i modersmål, hemspråk, i alla landets skolor – men det rasar en het intern debatt om frågan.

Oppositionella KD-medlemmar har nu startat en namninsamling mot förslaget.

Kristdemokraternas ledning vill skrota undervisningen i modersmål, tidigare kallad hemspråk – men förslaget möter stark opposition i partiet.

Forskningen kan inte visa att utbildningen gör någon nytta och dessutom är det en massa brister i undervisningen, enligt KD-ledningen – som vill att den miljard kronor som utbildningen kostar ska gå till Svenska för invandrare. 

”Brister i undervisningen”

– Vi ser ju helt enkelt att det är en rad brister i modersmålsundervisningen, inte minst att 40 procent av lärarna inte är behöriga och att vi har en situation där var fjärde skola inte får godkänt av Skolinspektionen, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren till Ekot. 

Gudrun Brunegård, riksdagsledamot (KD,) håller inte med. Hon vill att undervisningen ska vara kvar och har lagt fram ett motförslag.

– Modersmålsundervisningen har en plats. Det finns forskning som stöder värdet av den. Det finns många barn som behöver den, vi har många barn som kommer från icke svenskspråkiga hem, säger hon.

KD:s partiledare Ebba Busch.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samlar underskrifter

Enligt hennes förslag ska KD ta initiativ till en utredning av undervisningen i modersmål som bland annat ska undersöka hur fjärr- och distansundervisning kan ge fler elever god utbildning av behöriga lärare.

Flera KD-politiker och andra partimedlemmar har skrivit under en namninsamling till stöd för hennes förslag.

Frågan avgörs på fredagen av KD:s partifullmäktige, partiets högsta beslutande organ mellan riksstämmorna. Ombuden ska bland annat ta ställning ett nytt utbildningspolitiskt program för den svenska skolan.

– Många stöder och uppmuntrar mitt förslag, många stöder partistyrelsens förslag. Vi får se vem som får majoritet, säger Gudrun Brunegård.

Ur namninsamlingen

”Härmed visar vi vårt stöd för följande yrkande av Gudrun Brunegård rörande partistyrelsens förslag om avveckling av modersmålsundervisning, en fråga som ska hanteras vid partifullmäktige den 9/10 2020.


Yrkandet som vi ställer oss bakom lyder: Avslag till liggande förslag. I stället vill jag att Kristdemokraterna initierar en utredning av

hur evidensbaserad modersmålsundervisning ska tillämpas,

hur fjärr- och distansundervisning kan bidra till att fler elever får tillgång till god undervisning av behöriga modersmålslärare, samt

vem som ska ha rätt till modersmålsundervisning.”

Kristdemokraterna vill använda biståndspengar för att bygga fängelser i andra länder. Utländska medborgare skulle skickas dit för att avtjäna sina straff. Här intervjuas partiledaren Ebba Busch av Expressens Niklas Svensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.