Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD vill skärpa lagarna mot bidragsbrott

Busch: ”Svensk välfärd ska inte kunna användas som en bankautomat"
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/F. WENNERLUND FREDRIK WENNERLUND

Kristdemokraterna lanserar ny politik mot välfärdsbrott.

De vill inrätta en ny utbetalningsmyndighet, se över bidragsbrottslagen och ändra sekretesslagstiftningen för att hitta fusk.

Upp till 18 miljarder kronor betalar det offentliga Sverige felaktigt ut varje år. Bidragsbrotten ökar i Sverige och enligt Aftonbladet kan det i vissa fall kopplas till klaner.

– Kopplat till organiserad brottslighet hade vi återkrav, skadestånd och förhindrade utbetalningar på ungefär 100 miljoner kronor, sa Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserat brottslighet på Försäkringskassan, till tidningen i september i fjol.

För att få bukt med problemen vill Kristdemokraterna se över bidragssystemet och kontrollen av utbetalningarna, skriver de på DN Debatt. Debattartikeln är skriven av Ebba Busch, Andreas Carlson och Hans Eklind.

Vill rucka på sekretess

Om de får som de vill ska en ny myndighet för statliga och kommunala utbetalningar inrättas, som ska kunna ge en samlad bild av transaktionerna och upptäcka fusk. Myndigheten ska även få möjlighet att kräva tillbaka pengar.

KD vill också att företag ska omfattas om lagen om bidragsbrott. Sedan 2008 kan man dömas till fängelse och böter för brott bidragsbrott. Straffet höjdes också nyligen för grovt bidragsbrott.

Kristdemokraternas tredje förslag handlar om att lätta på sekretesslagstiftningen så att myndigheter kan kommunicera enklare med varandra om oegentligheter – på så sätt hoppas de få bort fusket med personlig assistans och felaktiga bidrag till personer som fått avslag på sin asylansökan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.