Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD vill lägga fram gemensam budget

Ebba Busch Thor vill lägga fram en gemensam budget tillsammans med alliansen inför nästa höst.Foto: Lisa Mattisson

KD-ledaren Ebba Busch Thor utesluter inte att alliansen kan lägga en gemensam budget nästa höst.

– Min uppfattning är att de samtalen behöver vi ha snarast om när vi kan gå fram med en gemensam alliansbudget, säger Ebba Busch Thor till Expressen under partiledardebatten i riksdagen.

– Den frågan är för tidigt väckt, säger en märkbart irriterad Anna Kinberg Batra.

Ebba Busch Thor konstaterade dock att hennes parti inte avser att rösta på någon annans budget än den egna i höstens budgetomröstning – och kommer lägga ner sina röster om regeringens budget ställs mot Moderaternas.

– Att vi skulle rösta för en budget vi inte haft inflytande över ser jag inte som ett alternativ. Sen ser vi fram emot de samtal vi ska ha med regeringen och höra vad de är beredda att samarbeta kring vad gäller migrations- och integrationsfrågorna, säger hon.

Men det har ju funnits starkt kritik mot DÖ inom ditt parti. Hur ska du hindra riksdagsledamöterna från att gå sin egen väg?

– Det jag ser som ett alternativ för Kristdemokraternas väg är ju att vi röstar för en budget som vi haft inflytande över. Vi har ju i alliansen sen tidigare sagt att vi är beredda att gå fram med en gemensam alliansbudget om så krävs och att axla ansvaret i regeringsställning. Min uppfattning är att de samtalen behöver vi ha snarast om när vi kan gå fram med en gemensam alliansbudget, säger Ebba Busch Thor.

Enligt KD-ledaren är det för sent för att lägga en gemensam budget redan i höst.

– Fönstret för att gå fram med en gemensam alliansbudget är stängt just nu, säger hon.

Inte aktuellt att ändra i höst

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger att hon inte kände till något om Ebba Busch Thors uttalande i förväg.

– Det får stå för henne, säger Anna Kinberg Batra.

Moderatledaren berättade under en paus i debatten att allianspartierna hade ett gemensamt möte så sent som i går. Dagens förslag från KD fanns inte med på agendan då.

– Senast 2018 ska vi presentera en gemensam politik, vi kommer att återkomma med gemensamma alliansbesked när vi har några, kommenterar Anna Kinberg Batra Ebba Busch Thors budgetutspel.

 

LÄS ÄVEN: Pressen på Anna Kinberg Batra inför stämman.

 

Jimmie Åkesson vill fälla regeringen omgående

SD-ledaren Jimmie Åkesson lämnade kammaren en stund under debatten och kommenterade Ebba Busch Thors besked att hon vill börja samtala om en gemensam alliansbudget snarast – hon utesluter inte att det kan ske redan nästa höst.

– Jag förstår inte varför man ska vänta på att fälla regeringen när man kan göra det redan nästa höst. Vi tänker rösta på Moderaternas budget i voteringen och det innebär ju att om även de borgerliga småpartierna väljer att göra det är det ju väldigt svårt för Ebba Busch Thor och de övriga ledarna i allianserna att förklara för sina väljare varför man föredrar en socialistisk budget.

SD-ledaren säger även:

– Vi har sagt att vi har för avsikt att försöka fälla varje regering som inte tar ansvar i invandringspolitiken och ingenting tyder på att Stefan Löfven kommer att göra det i år. Men jag hoppas fortfarande på att vi får med oss de övriga borgerliga partierna när det gäller den moderata budgeten redan i höst.

"Det imponerar inte"

Hur allianspartierna tänker agera i april nästa år när regeringen lägger sin vårändringsbudget är också oklart.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, kommenterar det nya utspelet från Busch Thor, så här:

– Det har svajat rejält på den sidan på senare tid. Kan man bryta ett åtta-årsavtal efter bara tio månader kan man väl ändra sig också på andra punkter. Men det imponerar inte.

Enligt Eneroth finns möjligheten för allianspartierna att lägga ner sina röster vid en andra omröstning även nästa år. Alternativet är att kaoset förra året upprepas.

– Men frågan är väl om de borgerliga ens kan enas om en egen budget. Det spretar ju väldigt mycket just nu på en rad olika områden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.