Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD vill ha ny folkräkning – för att avslöja papperslösa

Ebba Busch Thor i ”Direkt med Niklas Svensson”.
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG/TT / PATRIK ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN

Kristdemokraterna vill hålla en ny folkräkning för att kunna hitta papperslösa som vistas i Sverige.

Det säger partiledaren Ebba Busch Thor i ”Direkt med Niklas Svensson”.

– Det är helt uppenbart att vi behöver en ny folkräkning i Sverige, så vi faktiskt får koll på vilka människor som vistas i landet, säger Busch Thor.

Uppskattningsvis omkring 50 000 papperslösa tror man vistas i Sverige utan att ha rätt till det. Och nu vill KD hålla en ny folkräkning för att kunna hitta dem. Det säger partiledaren Ebba Busch Thor i ”Direkt med Niklas Svensson” i Expressen TV:

– Nu är det trettio år sedan vi genomförde en folkräkning föra gången i Sverige, och nu är det hög tid. Vi behöver få koll på vilka som är här.

Varför har det inte skett tidigare då, KD satt i regering i åtta år utan att det hölls någon folkräkning då? 

– Det är uppenbart att regeringar av olika färg har tagit för lätt på den här frågan och jagtror också missbedömt kraften i att människor som inte har rätt att vistas i landet tillåts vara kvar här. Ett första steg för att få ordning på detta är att vi genomför en ny folkräkning och de facto får koll på vilka som är här, säger Ebba Busch Thor och fortsätter: 

– Resultatet av detta är att vi både har människor i en utsatt situation som utnyttjas och lever under väldigt miserabla och fruktansvärda förhållanden, men också att vi får en utspridd otrygghet och ökad kriminalitet till följd av det och vi måste få ett stopp. 

Ebba Busch Thor i ”Direkt med Niklas Svensson” i Expressen TV.

Ska lägga fram i utskott

KD kommer att lägga fram förslaget i utskott i riksdagen, och Ebba Busch Thor hoppas på ett brett stöd i riksdagen, från både höger och vänster. 

Hon tar upp Expressens reportage från tidigare i januari om den hemliga rapporten som avslöjade misären i bostadsområdet Norrby i Borås. Där levde människor i hemlighet på madrasser under osanitära förhållanden i källaren till kommunala bostadshuset.

– Vi kunde ju läsa i Expressen för några dagar sedan om situationen i Borås och Norrby, vi har kunnat läsa om situationer där 15 personer har stått skrivna i en trea, alldeles för många människor skrivna i en etta och situationer där en person hittas boende i ett källarförråd till ett kommunalt bostadsbolag under de mest fruktansvärda omständigheterna. Det kan få ett slut om vi får bättre koll på vilka som är här. 

12 januari skrev Medborgerlig Samling en debattartikel i Expressen om att man vill se en ny folkräkning. Några dagar senare skrev SD:s Oscar Sjöstedt och Eric Westroth en debattartikel i Svenska Dagbladet där man krävde just detta. Men SD:s förslag har inget med KD:s förslag att göra, menar Ebba Busch Thor: 

– Nej, vi har tittat på det här förslaget under en längre tid, sedan kan man inte springa snabbare än man har ben till. Men nu går vi fram med ett skarpt förslag via utskottet i riksdagen och då ser jag självklart det som positivt att det finns flera partier som som kan tänka sig detta och jag hoppas påbrett stöd, säger Ebba Busch Thor. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.