Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENKristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Försvarsmakten övar på Tofta skjutfält utanför Visby (arkivbild). Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFörsvarsmakten övar på Tofta skjutfält utanför Visby (arkivbild). Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Försvarsmakten övar på Tofta skjutfält utanför Visby (arkivbild). Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

KD vill dubbla anslagen till försvaret – på tio år

Publicerad

Kristdemokraterna vill dubbla försvarets anslag till 2027.

Brigaderna, stridsfartygen och Gripenplanen måste bli fler, anser KD.

– Det är ett tydligt inspel och utmaning inför samtalen och förhandlingarna framöver, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor och syftar på försvarsberedningens kommande överläggningar om resursbehov och anslag efter 2020.

– Har man sagt A måste man säga B. Vi har sagt att man inte kan utesluta ett väpnat angrepp och då måste vi också säga hur vi ska stärka försvaret, säger hon på en pressträff.

"Alla grenar i Försvarsmakten måste stärkas"

Busch Thor och partiets försvarspolitiske talesperson, Mikael Oscarsson, säger att alla försvarsgrenar måste stärkas. Med hjälp av höjningar av försvarsanslagen på 0,1 procentenhet per år ska anslagen upp till motsvarande 2 procent av BNP till 2027. Det kan motsvara en fördubbling till cirka 90 miljarder.

– Vi står för trygghet i familjen, trygghet på gator och torg och trygghet mot yttre hot. Det här är något vi hoppas få gehör för i förhandlingarna, säger Oscarsson.

Att få allt det som KD vill på plats kommer att ta tid, till 2030 kanske. Men det ska, bedömer de två, rymmas inom en budget motsvarande 2 procent av BNP.

Vill se fler värnpliktiga

Moderaterna har sagt att de vill upp till 2 procent och Centern har också talat om det. Båda partierna plussade på sina ambitioner efter det att de hade gjort upp med regeringspartierna S och MP om försvarets anslag fram till 2020. KD och Liberalerna hoppade av just före uppgörelsen, med motiveringen att det som föreslogs där inte var nog.

 

LÄS MER: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" 

 

KD vill öka från två till fem armébrigader, ha ytterligare 4-6 fartyg för ytstrid och en Gripenflotta med minst hundra plan, mot nuvarande målet om 60.

Partiet vill satsa på drönare, utveckla cyberkrigsförmågan och skaffa vapensystem med en räckvidd på upp till 10 mil.

Antalet värnpliktiga och officerare måste upp kraftigt, anser KD. Enligt Mikael Oscarsson bör antalet värnpliktiga upp från 4 000 till 16 000 på sikt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag