KD vill dubbla anslagen till försvaret – på tio år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Försvarsmakten övar på Tofta skjutfält utanför Visby (arkivbild).
Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Kristdemokraterna vill dubbla försvarets anslag till 2027.

Brigaderna, stridsfartygen och Gripenplanen måste bli fler, anser KD.

– Det är ett tydligt inspel och utmaning inför samtalen och förhandlingarna framöver, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor och syftar på försvarsberedningens kommande överläggningar om resursbehov och anslag efter 2020.

– Har man sagt A måste man säga B. Vi har sagt att man inte kan utesluta ett väpnat angrepp och då måste vi också säga hur vi ska stärka försvaret, säger hon på en pressträff.

"Alla grenar i Försvarsmakten måste stärkas"

Busch Thor och partiets försvarspolitiske talesperson, Mikael Oscarsson, säger att alla försvarsgrenar måste stärkas. Med hjälp av höjningar av försvarsanslagen på 0,1 procentenhet per år ska anslagen upp till motsvarande 2 procent av BNP till 2027. Det kan motsvara en fördubbling till cirka 90 miljarder.

– Vi står för trygghet i familjen, trygghet på gator och torg och trygghet mot yttre hot. Det här är något vi hoppas få gehör för i förhandlingarna, säger Oscarsson.

Att få allt det som KD vill på plats kommer att ta tid, till 2030 kanske. Men det ska, bedömer de två, rymmas inom en budget motsvarande 2 procent av BNP.

Vill se fler värnpliktiga

Moderaterna har sagt att de vill upp till 2 procent och Centern har också talat om det. Båda partierna plussade på sina ambitioner efter det att de hade gjort upp med regeringspartierna S och MP om försvarets anslag fram till 2020. KD och Liberalerna hoppade av just före uppgörelsen, med motiveringen att det som föreslogs där inte var nog.


LÄS MER: "Väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas" 


KD vill öka från två till fem armébrigader, ha ytterligare 4-6 fartyg för ytstrid och en Gripenflotta med minst hundra plan, mot nuvarande målet om 60.

Partiet vill satsa på drönare, utveckla cyberkrigsförmågan och skaffa vapensystem med en räckvidd på upp till 10 mil.

Antalet värnpliktiga och officerare måste upp kraftigt, anser KD. Enligt Mikael Oscarsson bör antalet värnpliktiga upp från 4 000 till 16 000 på sikt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.