Ebba Busch Thor använder gärna Twitter för att nå ut med budskap. Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅNEbba Busch Thor använder gärna Twitter för att nå ut med budskap. Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor använder gärna Twitter för att nå ut med budskap. Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Något som en okänd person utnyttjat – genom att skapa ett fejkkonto åt KD-ledaren. Nu går partiet ut med en varning för kontot. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPNågot som en okänd person utnyttjat – genom att skapa ett fejkkonto åt KD-ledaren. Nu går partiet ut med en varning för kontot. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Något som en okänd person utnyttjat – genom att skapa ett fejkkonto åt KD-ledaren. Nu går partiet ut med en varning för kontot.  Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

KD varnar för fejkkonto: "Nästintill identiskt"

Publicerad

Ebba Busch Thor använder gärna Twitter för att nå ut med budskap.

Något som en okänd person utnyttjat – genom att skapa ett fejkkonto åt KD-ledaren.

Nu går partiet ut med en varning för kontot. 

– Det är Ebba Busch Thors profilbild och ser nästintill identiskt ut med Ebbas riktiga profil, säger Ofelia Namazova Venneman, pressekreterare för Kristdemokraterna.

Uppmärksamma användare reagerade aningen skeptiskt när ett meddelande om fattigpensionärer skickades ut från ett konto på Twitter, där avsändaren påstod sig vara Ebba Busch Thor.

"Allt detta prat om fattigpensionärer. Hur vore det om människor lärde sig hur det svenska pensionssystemet fungerar och slutar kräva att staten ska dalta med vuxna människor? I Sverige får man den pension man förtjänar. Alternativet är socialism och det vill vi inte ha", skrev användaren på mikrobloggen.

https://twitter.com/EbbaBuschThorKD/status/948278282784518144

KD varnar för Ebba Busch Thors fejkkonto

"Har nu sett flera vettiga twittrare uppröras över citatet", skriver en användare om fejkkontot, som trots uppmärksamheten inte hade fått mer än en delning på onsdagsförmiddagen. 

Kontot, som heter "EbbaBuschThorKD", har funnits i flera år och tidigare skrivit saker som "abort är ingen rättighet" och "ut med packet".

Nu går Kristdemokraterna själva ut på Twitter och varnar för kontot.

"Nästintill identiskt"

"Ett falskt, s.k. fejkkonto, har upprättats i Ebba Busch Thors namn på Twitter. Hennes riktiga konto är @BuschEbba och inget annat", skriver partiet.

– Jag upptäckte det i går kväll och gick direkt ut och skrev att det var ett fejkkonto för att folk inte skulle tro att det som står där stämmer. Det är Ebba Busch Thors profilbild och ser nästintill identiskt ut med Ebbas riktiga profil, säger Ofelia Namazova Venneman, pressekreterare för Kristdemokraterna.

https://twitter.com/kdriks/status/948302918654070784

– Det är valår och fejkkonton kan ställa till det, som i det här fallet. Det som står stämmer inte, tvärtom vill vi förbättra för pensionärernas situation i dag.

Har ni för avsikt att polisanmäla?

– Jag har anmält det till Twitter. De kommer förhoppningsvis att vidta åtgärder, så får vi se hur vi går vidare sen. 

Andra falska politiker

Det är inte första gången politiker råkar ut för falska konton i sociala medier. 

2012 dödsförklarades den forne sovjetledaren Michael Gorbatjov av ett Twitterkonto tillskrivet den tidigare moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Inlägget fick snabbt spridning, vilket uppmärksammades i flera medier.

Många politiker har också fått satirkonton på mikrobloggen. Inte minst Stefan Löfven, som egentligen inte har något eget konto utan skickar uppdateringar från det officiella kontot "SwedishPM".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag