Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KD varnar för fejkkonto: "Nästintill identiskt"

Ebba Busch Thor använder gärna Twitter för att nå ut med budskap. Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Något som en okänd person utnyttjat – genom att skapa ett fejkkonto åt KD-ledaren. Nu går partiet ut med en varning för kontot. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Ebba Busch Thor använder gärna Twitter för att nå ut med budskap.

Något som en okänd person utnyttjat – genom att skapa ett fejkkonto åt KD-ledaren.

Nu går partiet ut med en varning för kontot. 

– Det är Ebba Busch Thors profilbild och ser nästintill identiskt ut med Ebbas riktiga profil, säger Ofelia Namazova Venneman, pressekreterare för Kristdemokraterna.

Uppmärksamma användare reagerade aningen skeptiskt när ett meddelande om fattigpensionärer skickades ut från ett konto på Twitter, där avsändaren påstod sig vara Ebba Busch Thor.

"Allt detta prat om fattigpensionärer. Hur vore det om människor lärde sig hur det svenska pensionssystemet fungerar och slutar kräva att staten ska dalta med vuxna människor? I Sverige får man den pension man förtjänar. Alternativet är socialism och det vill vi inte ha", skrev användaren på mikrobloggen.

https://twitter.com/EbbaBuschThorKD/status/948278282784518144

KD varnar för Ebba Busch Thors fejkkonto

"Har nu sett flera vettiga twittrare uppröras över citatet", skriver en användare om fejkkontot, som trots uppmärksamheten inte hade fått mer än en delning på onsdagsförmiddagen. 

Kontot, som heter "EbbaBuschThorKD", har funnits i flera år och tidigare skrivit saker som "abort är ingen rättighet" och "ut med packet".

Nu går Kristdemokraterna själva ut på Twitter och varnar för kontot.

"Nästintill identiskt"

"Ett falskt, s.k. fejkkonto, har upprättats i Ebba Busch Thors namn på Twitter. Hennes riktiga konto är @BuschEbba och inget annat", skriver partiet.

– Jag upptäckte det i går kväll och gick direkt ut och skrev att det var ett fejkkonto för att folk inte skulle tro att det som står där stämmer. Det är Ebba Busch Thors profilbild och ser nästintill identiskt ut med Ebbas riktiga profil, säger Ofelia Namazova Venneman, pressekreterare för Kristdemokraterna.

https://twitter.com/kdriks/status/948302918654070784

– Det är valår och fejkkonton kan ställa till det, som i det här fallet. Det som står stämmer inte, tvärtom vill vi förbättra för pensionärernas situation i dag.

Har ni för avsikt att polisanmäla?

– Jag har anmält det till Twitter. De kommer förhoppningsvis att vidta åtgärder, så får vi se hur vi går vidare sen. 

Andra falska politiker

Det är inte första gången politiker råkar ut för falska konton i sociala medier. 

2012 dödsförklarades den forne sovjetledaren Michael Gorbatjov av ett Twitterkonto tillskrivet den tidigare moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Inlägget fick snabbt spridning, vilket uppmärksammades i flera medier.

Många politiker har också fått satirkonton på mikrobloggen. Inte minst Stefan Löfven, som egentligen inte har något eget konto utan skickar uppdateringar från det officiella kontot "SwedishPM".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!