Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD utreder politikers kopplingar till Kina

Här är tre inrikesnyheter att hålla koll på.
Lydia Liu.Foto: Kristdemokraterna / Kristdemokraterna
KD:s Peter Kullgren säger att Lydia Lius kontakter med Enhetsfronten ska utredas.Foto: Henrik Montgomery / TT

Kristdemokraterna utreder Lydia Lius, kommunpolitiker och ledare för näringslivsorganisationen China Sweden Business Council, kontakter med den kinesiska påverkansorganisationen Enhetsfronten.

Det rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

– Vi ska samla in så mycket fakta vi kan kring det här, säger KD:s partisekreterare Peter Kullgren till Ekot.

Själv hävdar Liu att hon utsatts för etnisk förföljelse.

Det var på fredagen som programmet Konflikt i P1 avslöjade att Lydia Liu, kommunpolitiker för KD i Nacka och ledare för näringslivsorganisationen China Sweden Business Council, har träffat företrädare för Enhetsfronten i Sverige.

Enhetsfronten jobbar för att öka det kinesiska kommunistpartiets inflytande runtom i världen.

Lydia Liu om Kinakopplingen

– Ja, jag träffar dem ofta, men jag har aldrig träffat dem ensam. Det är ju ofta i officiell miljö och det finns ändamål för ett bestämt möte. Jag har aldrig tagit emot nån ensam eller diskuterat nåt hemligt eller nåt sånt, säger Lydia Liu till Konflikt i P1.

Hon säger också att de hon har träffat har flera olika roller. Förutom att representera Enhetsfronten kan de till exempel jobba med att främja företagande, enligt Liu.

Hon uppger också att hon inte har några problem att skilja på sin roll som politiker och sin roll som företrädare för olika organisationer.

– Allt det jag gör måste vara bra för Sverige, om det är bra för Kina med så är det dessutom bättre, säger hon till Konflikt i P1.

Kristdemokraterna utreder frågan

Men nu har KD börjat utreda kopplingen till Kina och Lydia Lius kontakter med Enhetsfronten.

– Vi ska samla in så mycket fakta vi kan kring det här och efter det avgöra om man kan vara kvar som företrädare för Kristdemokraterna när man har sådana kontakter, säger Peter Kullgren, partisekreterare i Kristdemokraterna, till Sveriges Radios Ekot.

Enligt honom hanteras frågan ”skyndsamt”.

Lydia Lius organisation China Sweden Business Council arbetar, enligt Ekot, för att få Sverige att ansluta sig till sidenvägsprojektet. Det är ett projekt som drivs av den kinesiska regeringen med syftet att få till handelsavtal och överenskommelser så att kinesiska företag kan bygga infrastruktur – både till lands och sjöss – utomlands.

Hon är också engagerad i den ideella organisationen Brix (The Belt & Road Institute in Sweden).

Lydia Lius svar: Etnisk förföljelse

Expressen har sökt Lydia Liu. I ett sms skriver hon att hon upplever att hon utsatts för ”etnisk förföljelse”, och hänvisar sen till ett långt inlägg på Brix hemsida. Där skriver styrelsen:

”Vill Sveriges regering att etnisk profilering skall omintetgöra svenskt affärssamarbete med Kina?”

Man skriver vidare att Konflikt i P1 ”misstänkliggjorde” Lydia Liu eftersom hon ”i Sveriges intresse främjat samarbete mellan företagsamhet i Sverige och Kina”. 

”Detta arbete innebär bland annat att ta emot officiella delegationer från handelskammare och myndigheter för företagsetablering i olika kinesiska provinser. Hon är en av de duktigaste och främsta representanterna för svenska medborgare med kinesisk härkomst”, skriver styrelsen bland annat.

Lydia Liu tillägger i ett senare sms att hon ”visste inte ens vad enhetsfront var”, och att det var en affärsdelegation hon tog emot.

Brix och BRI

Brix står för The Belt & Road Institute in Sweden. Det är, enligt hemsidan, en ideell organisation som bildades efter ett seminarium i Stockholm i maj i fjol.

Medlemmarna i Brix beskrivs som entreprenörer, ekonomer och strategiska experter.

De stöder Belt and Road Initiativ (BRI), som de anser är viktigt för en bra ekonomisk och politisk relation mellan Kina och Sverige.

BRI är ett initiativ från Kinas president Xi Jinping, som beskrivs som ett multimiljardprojekt.

BRI kallas ibland också för sidenvägsprojektet, och är en kinesisk plan för att bygga infrastruktur med syftet att utöka den globala handeln.

Projektet spänner över ett 70-tal länder i Asien, östra Europa och Afrika, och uppges kosta mer än motsvarande nio tusen miljarder kronor.

Källor: Brix, The Guardian, South China Morning Post

LÄS MER: Här försvann Gui Minhai i semesterparadiset 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.