I dagarna sjösätter Kristdemokraterna en arbetsgrupp för jämställdhetspolitisk idéutveckling, ledd av den tidigare KDU-profilen Sarah Havneraas som är ny ordförande för partiets kvinnoförbund. Förslagen ska presenteras i december.
– Jag tror folk är less på genusdoktrinen. Kvinnor som är sjukskrivna, utsatta för våld eller är rädda inför sin förlossning bryr sig inte om kvoterade bolagsstyrelser eller menskonst. Det behövs vettiga alternativ och därför är det viktigt att vi tar ytterligare ett steg i jämställdhetsdebatten, säger Sarah Havneraas.
Argumenten känns bekanta. Ebba Buschs debattinlägg om en ”ny feminism – utan menskonst” väckte starka känslor i fjol, inte minst för beskrivningen av otrygghet bland unga kvinnor i Uppsala. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) ansåg att KD-ledaren bidrog till fördomar och ”Sverigehat”, men Ebba Busch står fast vid sin problembild.
– Vi har en allvarlig situation med stora otrygghetsproblem där kvinnor inte vågar röra sig fritt och ett växande hedersförtryck. Socialdemokraterna har svikit Sveriges kvinnor. Vi vill erbjuda en ny sorts borgerlig feminism som riktar in sig på att lösa problemen, säger Ebba Busch.
Är menskonst och genuspedagogik verkligen en stor del av dagens jämställdhetspolitik?
– Jag tycker att en hel del av debatten fortfarande fastnar i symbolpolitik. Många kvinnor känner inte igen sig i den feminism som dominerat den rödgröna regeringens politik. Regeringen lägger mer resurser på sin jämställdhetsmyndighet än på en fungerande rättspolitik som svarar upp till alla kvinnor som vågade vittna under metoo.
”Kallar mig inte feminist”
Partiet har länge drivit frågan om fri föräldraförsäkring, vilket nyligen fick Socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson Annika Strandhäll att anklaga Ebba Busch för att föra en familjepolitik som hör hemma på 1950-talet.
– Den enda politiken som hör hemma på 50-talet är att omyndigförklara kvinnor till den milda grad att man inte anser att de är smarta nog att bestämma hur länge man vill vara hemma med sitt barn, svarar KD-ledaren.
Enligt Sarah Havneraas ska Kristdemokraterna utveckla sin politik på en rad områden, från kvinnosjukvård till kvinnors pensioner och företagande.
– Framförallt ser jag hedersvåld och kvinnofridskränkningar som ett stort problem, säger hon.
Hur skulle du beskriva en typisk borgerlig feminist?
– Jag kallar inte mig själv feminist, men det handlar om att man har fötterna på jorden och ett sunt förnuft. En kristdemokratisk jämställdhetspolitik, eller feminism om man så vill, fokuserar på verklighetens kvinnor och deras problem.
LYSSNA: Verkställande utskottet – Expressens podd om politik: Den stora höstpremiären
