Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristdemokraterna utesluter Joachim Gahm ur partiet

Partisekreteraren Peter Kullgren bekräftar.
Joachim Gahm utesluts ur Kristdemokraterna.
Foto: Expressen

Danderyds KD-ledare Joachim Gahm utesluts ur partiet.

Den lokale partitoppen har kritiserats för sin retorik i sociala medier, där han bland annat sagt att ”alla aborter är mord” och uttryckt sig negativt om islam. 

– Det är inte ett enskilt uttalande som ligger till grund för uteslutning utan en sammantagen bedömning som gör att partistyrelsen fattat beslutet, säger partisekreteraren Peter Kullgren i ett uttalande.

Beslutet att utesluta Joachim Gahm togs under onsdagen av partistyrelsen, skriver Socialdemokraternas nyhetstidning Aktuellt i politiken. 

Enligt S-tidningen har han bland annat har kallat islam för en ”totalitär politisk åskådning”, delat material från alt-right sajter och skrivit att ”man måste våga säga ifrån mot genusrasism, feminism, islamism och annat ont”.

Inför valet till kommunfullmäktige förra våren var KD i Danderyd tvungna att ta ner en valaffisch med Joachim Gahms bild där det stod: ”Det räcker nu! Migranttak!”.

Flera andra medier har uppmärksammat hans retorik på sociala medier.

EU-parlamentarikern Anders Sellström är en av dem som riktat kritik mot lokalpolitikern. 

Kristdemokraterna utesluter Joachim Gahm ur partiet

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren bekräftar att Gahm uteslutits och att det är på grund av hans uttalanden.

– Joachim Gahm har vid upprepade tillfällen uttalat sig på ett sådant sätt att det skadar partiets anseende och varumärke samt i diskussioner mot andra partikamrater upprepat uttryckt sig på ett oacceptabelt sätt, säger Peter Kullgren.

- Det är inte ett enskilt uttalande som ligger till grund för uteslutning utan en sammantagen bedömning som gör att partistyrelsen fattat beslutet, säger Peter Kullgren, partisekreterare.

Kristdemokraterna i Danderyd har informerats om beslutet. 

– Vi kommer samla styrelsen inom kort och diskutera vad det får för konsekvenser och vad det innebär framåt för oss, säger Håkan Johanson ordförande för Kristdemokraterna i Danderyd. 

Expressen söker Joachim Gahm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.