KD-toppen Robert Halef pekas ut som klanpolitiker

Klanexperten Per Brinkemo förklarar klanstrukturerna i Sverige.
Robert Halef.
Foto: Riksdagen
Biträdande rikspolischefen Mats Löfving orsakade stor uppståndelse med sitt uttalande om att det finns minst 40 släktbaserade kriminella nätverk som infiltrerar näringsliv och politik.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksdagsledamoten Robert Halef (KD) pekas i en hemlig polisrapport ut som en politiker med nära anknytning till Södertäljenätverket.

Det skriver Aftonbladet, som tagit del av rapporten.

– Jag känner mig kränkt och min familj känner sig kränkt. De här påståendena saknar underlag, säger Robert Halef till Aftonbladet. 

När biträdande rikspolischefen Mats Löfving gästade Ekots lördagsintervju förra helgen orsakade han stor uppståndelse med sitt uttalande om att det finns minst 40 släktbaserade kriminella nätverk som infiltrerar näringsliv och politik.

– Det är den underrättelsebild vi har, och den är aktuell. Men det speglar också en historia som är många år gammal, sade Löfving.

Aftonbladet har tagit del av den hemligstämplade polisrapport som ligger till grund för Mats Löfvings utspel.

Av de släktbaserade nätverk som polisen granskad är Södertäljenätverket det som har klart störst inflytande på politiken, skriver Aftonbladet.

Robert Halef pekas ut i hemlig rapport

Tre personer som enligt polisen har koppling till nätverket har tidigare suttit i riksdagen, skriver Aftonbladet. En gör det fortfarande: Robert Halef, KD.

Han har vart riksdagsledamot sedan 2010 och var dessförinnan aktiv i kommunpolitiken i Södertälje.

Enligt Aftonbladet innehåller rapporten inga detaljer om hur Robert Halefs koppling till Södertäljenätverket skulle se ut.

Själv tillbakavisar han med kraft att någon sådan koppling finns.

– Jag känner mig kränkt och min familj känner sig kränkt. De här påståendena saknar underlag. Att man gör en registrering av personer i Sverige som har samma efternamn – jag tycker polisen borde veta bättre, säger han till Aftonbladet.

Se mer:

”En utveckling som växer sig allt starkare”, säger chefen för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.