Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD-toppen går emot egna partiet: ”Ansvaret är vårt”

Emma Henriksson (KD) i talarstolen under måndagseftermiddagen.Foto: Riksdagens webbplats
”Ansvaret är vårt och vi har brustit”, säger KD:s andra vice partiordförande Emma Henriksson.Foto: JAN DÜSING
När Liberalernas Christina Örnebjär gick upp i talarstolen inledde hon med att läsa upp ett mejl från en pappa.Foto: Riksdagen

Den tidigare andra vice partiordföranden Emma Henriksson (KD) går emot sitt parti – och säger att hon ska rösta på förslaget som innebär att 9 000 ensamkommande kan få en ny prövning att stanna i Sverige. 

– Ansvaret är vårt och vi har brustit. Vi har inte levt upp till våra ambitioner att ge alla en rättssäker prövning, sa hon från talarstolen. 

Under måndagseftermiddagen hålls en debatt i riksdagen om regeringens förslag att ge 9 000 ensamkommande en ny prövning. 

När Emma Henriksson (KD), som var andra vice partiordförande fram till 2017, gick upp i talarstolen berättade hon att hon kommer att rösta emot sitt eget parti vid riksdagsomröstningen på torsdagen. 

– Sverige kan inte ta emot alla. Det har heller aldrig varit frågan. Men i stället för att fråga oss vad vi inte kan borde vi fråga oss vad vi kan, sa hon från talarstolen.

Därefter deklarerade hon att hon tänker rösta för regeringens förslag på torsdag, och därmed emot sitt eget parti. Sedan fortsatte hon:

– Vi kan inte rädda alla, men vi har ett val. Jag kan inte välja att låta bli. 

Tidigare under dagen meddelade även partikollegan Annika Eclund (KD) att hon kommer att rösta emot den officiella partilinjen, som är att stoppa förslaget. 

Under debatten berättade även Roland Utbult (KD) att han kommer att rösta emot partilinjen. 

– Det förslag jag röstar ja till handlar om att de ensamkommande ska få en ny chans, sa han kort efter att han brutit ut i sång för att hylla volontärerna.  

Flera från L röstar också mot partiet 

Även en utbrytargrupp inom Liberalerna, där Christina Örnebjär och Nina Lundström ingår – eventuellt med stöd av Birgitta Ohlsson, har under dagen gått ut och sagt att de ska rösta emot sitt parti. När Christina Örnebjär (L) gick upp i talarstolen började hon med att läsa upp ett mejl från en pappa:

"Jag har i dag hållit om min 16-åriga dotter när hon otröttligt gråter. Min dotters pojkvän är från Afghanistan. Hon gråter för att hon i detalj fått ta del av det han fått utstå. Jag ber dig att rösta för det här förslaget", läste hon och sa sedan att det är precis vad hon tänker göra.

När Staffan Danielsson (C) gick upp i talarstolen passade han på att tacka för sin tid i riksdagen, eftersom han troligtvis inte blir invald i riksdagen i höst då han petats av partiet. Sedan gick han fram till en av talmännen och tog i hand.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.