Mellan den 8 och 10 november är det riksting för Kristdemokraterna i Umeå – och det står redan klart att det kommer att bli strid om partistyrelsens förslag till ny integrationspolitik.
”Majoriteten i KD:s partistyrelse vill införa försörjningskrav för familjeåterförening för att avskräcka föräldrar från att skicka sina barn ensamma hit. Vi blundar inte för att det kan förekomma men stöd saknas för att det skulle vara det vanligaste motivet. Vi säger därför nej och vill behålla rätten till familjeåterförening, skriver elva ledande KD-politiker på DN Debatt.
Bland opponenterna till förslaget finns Lars Adaktusson, som för två år sedan röstades in i Kristdemokraternas presidium, och före detta partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson, i dag riksdagsledamot och ordförande i socialutskottet.
– Hennes är det mest överraskande och tyngsta namnet på listan. Men även Lars Adaktusson, säger en källa till Fokus.
I debattartikeln skriver de också att partistyrelsens förslag ”strider mot barnkonventionen, flera andra konventioner och dessutom mot den grundläggande kristdemokratiska principen om familjen som en naturlig gemenskap där barnens trygghet och värderingar etableras”.
Ebba Busch Thor: ”Inte förvånad”
Nu svarar partiledaren Ebba Busch Thor (KD) på kritiken från den egna ledningen.
– Vi har pratat mycket om det här i partiet, så jag var inte förvånad och jag vet vad olika personer i min ledning tycker. Och det måste vara okej inför ett riksting att ha olika åsikter. Det är det som är hela poängen. Man prövar olika förslag och så röstar man om dem och ser vad det finns stöd för. Men min bedömning är att det finns en bred majoritet för det förslaget som vi presenterat, som bygger på en stram och kontrollerad migrationspolitik men där det fortfarande ska vara möjligt för små barn att återförenas med sina föräldrar, säger hon till Expressen.
Hon fortsätter:
– Vi måste bort från den här situationen, där barn skickas i förväg och utsätts för hemska saker på fruktansvärda smugglingsresor genom Europa för att sedan försöka ta hit sin familj. Vi behöver vända på den situationen.
I debattartikeln skriver kritikerna att de inte blundar för att det kan förekomma, men att det saknas stöd för att det skulle vara det vanligaste motivet. Vad bygger du din analys på?
– Sverige sticker ju ut markant jämfört med alla andra länder när det kommer till antalet ensamkommande asylsökande. 2015 tog Sverige emot 36 procent av alla ensamkommande asylsökande. Det är en jätteavvikelse, och det har ju att göra med att vi har en lagstiftning på det här området som kraftigt avviker ifrån alla andra. Det gör också att Sverige i dag bedriver en familjesplittrande migrationspolitik. Det måste vi ändra på.
Ni släppte ju igenom ett förslag om familjeåterförening så sent som i somras. Var det ett felaktigt beslut?
– I somras fanns det inget annat alternativ som hade möjlighet att gå igenom. Som jag ser det var alternativet att vi skulle gå tillbaka till den lagstiftningen som vi hade 2015 och det var inte ett alternativ för oss, även om det hade stora brister.
De har skrivit under debattartikeln
Behcet Barsom (KD), Örebro, partistyrelsen
David Lega (KD), Göteborg, EU-parlamentariker, partistyrelsen
Liza-Maria Norlin (KD), Sundsvall, partistyrelsen
Anders Sellström (KD), Umeå, partistyrelsen
Lars Thunberg (KD), Helsingborg, partistyrelsen
Acko Ankarberg Johansson (KD), Jönköping, riksdagsledamot
Lars Adaktusson (KD), Stockholm, riksdagsledamot
Michael Anefur (KD), Kristianstad, riksdagsledamot
Hampus Hagman (KD), Göteborg, riksdagsledamot
Magnus Jacobsson (KD), Uddevalla, riksdagsledamot
Pia Steensland (KD), Strängnäs, riksdagsledamot

KD:s migrationspolitiske talesperson försvarar partistyrelsens linje
Hans Eklind, Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson, försvarar också partistyrelsens linje. På Facebook skriver han:
”Mina partivänner skriver att familjeåterförening är bra och önskvärt. Det håller jag med om. Problemet är att dagens system aktivt uppmuntrar den familjesplittring som äger rum när minderåriga skickas i förväg till Europa, ofta på livsfarliga vägar med många gånger hänsynslösa människosmugglare, för att sedan ta sig till Sverige och där ordna med inresetillstånd åt föräldrar och eventuella syskon.”
En av dem som kommenterat Eklinds Facebook-inlägg är Bengt Germundsson, kommunstyrelseordförande i Markaryd och den som ersätter Lars Adaktusson i presidiet efter helgen.
”Bra formulerat, Hans! Migrationspolitiken behöver anpassas till vår förmåga att integrera och integrationsarbetet behöver reformeras. Om inte, då riskerar samhällsgemenskapen att krackelera!”, skriver Germundsson.