KD-topp jobbade mot abort – Buschs svar

KD-ledaren Ebba Busch är starkt kritisk till regeringens coronastrategi. Hon står fast vid åsikten att regeringen med berått mot tillåtit smittspridning.
Foto: JEMIMA TEGLUND / KRISTDEMOKRATERNA
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

KD-kvinnors ordförande Sarah Havneraas har varit med i flera abortkritiska organisationer.

Den uppgiften hade redan Kristdemokraterna.

– Hon har varit öppen och transparent, säger Ebba Busch, partiledare i Kristdemokraterna.

Sarah Havneraas tillhör den grupp i KD som ska ta fram partiets nya jämställdhetsplan som av Ebba Busch har beskrivit som ”en ny sorts feminism”. KD-toppen har i vuxen ålder varit med i abortkritiska ”Människovärde”, en hopslagning av Provita och Ja till livet.

Nu kommenterar Ebba Busch den kritik som lyfts mot Sarah Havneraas.

– Jag tycker det är viktigt att man lyssnar på sina medsystrar. Sarah Havneraas har aldrig varit emot abort. Hon har varit med i de här organisationerna. Hon har varit öppen och transparent med det, men också att hon gjort en resa åsiktsmässigt och i dag står fullt bakom svensk aborträtt. Jag tycker att det är det viktiga, vad man står för, vilken politik man står för, säger Ebba Busch till Sveriges Radio.

”Svåra etiska frågor” 

Ebba Busch säger att det är viktigt att Sarah Havneraas står bakom partilinjen – och att hon inte kunnat vara kvar i sin roll om hon var abortmotståndare.

– Ja, därför att då kan man inte vara tung företrädare för partiet. Jag tror det är viktigt att inte skapa en ny åsiktskorridor där man i en av de svåraste etiska frågor som vi har inte kan tycka olika. Det finns många åsiktsskillnader bland enskilda medlemmar i alla partier, det är jag övertygad om.

Sarah Havneraas har sagt att hon aldrig varit emot abort.


Se också:

Statsministern: ”Jag förstår inte var det kommer ifrån”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.