Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD svänger om anhöriginvandring

Ulf Kristersson (M) i SVT: Därför måste migrationen minskas. Nu skriver Ebba Busch Thor att krav på försörjning ska gälla samtliga anhöriga utom minderåriga barn.
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag har samtalen om en ny migrationspolitik inletts i riksdagen. 

Kristdemokraterna har tidigare varit för utökad anhöriginvandring till Sverige – men har nu svängt. 

På Facebook skriver Ebba Busch Thor att krav på försörjning ska gälla samtliga anhöriga utom minderåriga barn. 

I juni röstade riksdagen ja till utökad anhöriginvandring i Sverige. Det nya lagförslaget stöddes då av regeringen, Centerpartiet, Liberalerna – och Kristdemokraterna. 

De nya, mer generösa, reglerna handlar om att även alternativt skyddsbehövande får rätt att återförenas med sina familjer i Sverige. 

Men nu har Kristdemokraterna svängt, och ska driva frågan om en stramare anhöriginvandring. 

Partiets styrelse har tagit ställning för ett förslag om att försörjningskrav ska ställas på samtliga anhöriga en person vill få till Sverige, utom minderåriga barn. 

”Vårt förslag minskar incitamentet att skicka barn på riskfyllda resor till Sverige i syfte att säkra uppehälle för resten av familjen. Samtidigt behålls möjligheten för den med uppehållstillstånd att få hit egna barn, utan försörjningskrav”, skriver KD-ledaren Ebba Busch Thor och Hans Eklind, partiets migrationspolitiske talesperson i ett inlägg på Facebook.  

KD vill minska antalet asylsökande 

På tisdagen hölls det första mötet i den så kallade migrationskommittén. I dag gäller en tillfällig asyllag som trädde i kraft efter flyktingkrisen 2015. Under året ska riksdagens alla partier försöka enas om en mer långsiktig migrationspolitik. 

Moderaterna har tidigare gått ut med att de vill se ett volymmål för att minska antalet asylsökande som kommer till Sverige med 70 procent.

Något som också Kristdemokraterna ställer sig bakom. 

”Vi har tidigare skrivit att det svenska mottagandet behöver anpassas till den nordiska genomsnittsnivån. Det motsvarar ett minskat söktryck med omkring sjuttio procent. Vi välkomnar att våra vänner i Moderaterna har intagit samma ståndpunkt”, skriver Ebba Busch Thor och Hans Eklind på Facebook. 


Centerpartiet vill ha en migrationspolitik med mer ordning och reda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.