Mona Sahlin (S) var 1995 den första toppolitikern som tog timeout – efter att Expressen avslöjat att hon använt statens kontokort privat. Sedan dess har uttrycket använts om en rad brottsmisstänkta politiker som hoppat av under kortare eller längre tid.
En sådan timeout är inte aktuell för KD-ledaren Ebba Busch. Åklagaren har inlett förundersökning gällande misstankar för grovt förtal, men hon fortsätter som tidigare – och har en enig partistyrelse bakom sig.
KD understryker i ett mejl till Expressen på onsdagen hur enhälligt och samfällt partiet ställer upp för Ebba Busch i krisen kring hustvisten, som trappats upp på grund av förundersökningen rörande brottsmisstanke.
Sluter upp enhälligt
”Partisekreterare Peter Kullgren har följande uttalande å en enig partistyrelses vägnar: Partistyrelsen har fullt förtroende för partiledare Ebba Busch. Partistyrelsen anser enhälligt att en 'time out' inte är nödvändig”, heter det i mejlet från KD:s presschef Sabina Bernhardsson.
Inom partiet fortsätter dock oron för de politiska konsekvenserna. Redan den utdragna fastighetstvisten med pensionären Esbjörn Bolin har bidragit till ett förtroenderas för Ebba Busch. Misstanken om grovt förtal förvärrar av allt att döma situationen ytterligare.
– Vi hoppas att det här kommer att avgöras snabbt, säger en centralt placerad källa inom KD som vill vara anonym.

Hoppas på snabbt avgörande
I partiet hoppas man naturligt nog att misstankarna snabbt ska avskrivas och att förundersökningen snabbt kan läggas ned – så att man därmed är tillbaka i den ”vanliga” hustvisten. Där en lösning nu kan vara närmare eftersom parterna uppenbarligen överväger bud, enligt källan.
– Vi har inte så många tidigare exempel där politiska ledare hamnat i en privat konflikt som får så här stor uppmärksamhet. Därför finns ingen praxis för hur man ska agera, säger Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare på Timbro.
– I nuvarande läge tror jag Ebba Busch fortsätter som vanligt. Det skulle förvåna mig mycket om hon tar timeout. Det är skillnad om det leder till åtal, säger han.

Skillnad på Sahlin och Busch
Han förklarar att det är stor skillnad mellan Mona Sahlins och Ebba Buschs fall: Sahlin blandade ihop statens affärer med sina privata genom att använda statens kontokort, medan Busch inte har utnyttjat sin politiska ställning.
Också Frida Park, opinionsredaktör på den kristna tidningen Dagen, anser att situationen förändras radikalt om förundersökningen leder till åtal.
– Förvisso är det allvarligt om en person i förtroendeställning har visat så bristande omdöme att det leder till åtal för grovt förtal. Skulle det ske har KD mer att bekymra sig över än negativ publicitet och dåliga opinionssiffror, säger hon och fortsätter:
– Då är det fråga om hon ens kan vara kvar som partiledare. Och, i fall det drar ut på tiden, om KD hinner lösa problemet och hitta någon annan i stället.
Frida Park understryker att det har kommit fram nya uppgifter den senaste tiden som stärker allmänhetens sympatier för Ebba Busch som ”enskild småbarnsmamma som kämpar för att lösa sitt livspussel”.
– Det är långt ifrån säkert att förundersökningen leder till åtal. Det är viktigt att avvakta åklagarens besked, säger hon.

Uppförandekod med höga krav
Enligt riksdagens uppförandekod ska riksdagsledamöter ”följa de lagar de stiftar”. I koden understryks att det ställs ”höga krav på etik och moral” hos ledamöterna.
”Dessa krav innefattar att både privat och i uppdraget avhålla sig från det som visserligen kanske är lagligt, men av andra kan komma att betraktas som oetiskt eller olämpligt”, heter det i koden.
Riksdagens talman Andreas Norlén vill inte kommentera om huruvida uppförandekoden är tillämplig i Ebba Buschs fall.
Den brukar uppfattas som en vägledning för de enskilda riksdagsledamöterna och det är i allmänhet deras partigrupper som tar ställning till om någons agerande strider mot koden.