Kd-spion avslöjad

Publicerad
Uppdaterad
Expressen kan i dag avslöja en politisk spionskandal i valrörelsen.
En kristdemokratisk riksdagskandidat - som arbetar nära partiledaren Göran Hägglund - försökte för en vecka sedan infiltrera socialdemokraternas valhögkvarter på Sveavägen 68. Personen avslöjades när telefonsamtalet spårades.
- Oacceptabelt, sa i natt kd-ledaren till Expressen.
Förra veckan utsattes socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 för ett spionförsök, då en kristdemokratisk riksdagskandidat sökte jobb.

"Det här är oacceptabelt"

Personen är anställd av kristdemokraterna, nära partiledaren Göran Hägglund. Expressen mötte kd-ledaren sent i går kväll, efter den direktsända tv-utfrågningen där skratten och skämten hela tiden låg i luften. När Hägglund fick se Expressens artikel blev han helt ställd och mungiporna åkte ner. Efter att noga ha läst artikeln svarade han: - Det här är oacceptabelt, så här ska inte en valrörelse bedrivas. Jag ska naturligtvis ta reda på vem den här personen är. Så här ska inte kristdemokrater agera. Riksdagskandidaten, som haft flera förtroendeuppdrag, kontaktade SSU-ombudsmannen Sabina Bernsköld förra torsdagen. - Personen utgav sig för att vara SSU:are och ville jobba i vår valorganisation, berättar Bernsköld. När förbundsledningen spårade numret såg de att det kunde knytas till kristdemokraterna. I det läget bestämdes att det skulle gillras en fälla.

Avslöjad av fälla

Bland annat skulle riksdagskandidaten lockas till ett möte på Sveavägen 68, där SSU delar lokaler med partiets centrala valorganisation. Men riksdagskandidaten insåg att kuppen avslöjats. När Expressen konfronterade den utpekade kristdemokraten bekräftade personen att samtalet ägt rum: - Det var inte helt schyst det vi gjorde. Men vi måste använda samma medel som våra motståndare. - Jag kommer inte ihåg ordagrant vad jag sa. Men det är klart att jag inte sa att jag ringde från kristdemokraterna. Det funkar inte så. Riksdagskandidaten bekräftar indirekt att flera personer var inblandade: - Men det är en småsak det vi har gjort. På en direkt fråga om hur många som visste att spioneriet pågick blir svaret: - Det var jag som ringde, bara jag. Gjorde du det på uppdrag av någon annan? - Nej.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kommenterade i natt spionskandalen. En riksdagskandidat för kd har försökt infiltrera s-högkvarteret. Så här ska inte en valrörelse bedrivas. Så här ska inte kristdemokrater agera, sa Göran Hägglund efter partiledarutfrågningen i tv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag