Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

KD skärper tonen mot tiggarna

En av punkterna är att en kommun ska kunna besluta om lokala ordningsföreskrifter inom begränsade områden, skriver Ebba Busch Thor och riksdagsledamoten Annika Eclund på Svenska Dagbladets debattsida. Foto: Per Wissing
Kristdemokraterna har tagit fram ett nytt program mot tiggeriet. Foto: Olle Sporrong

Kristdemokraterna har tagit fram ett nytt program mot tiggeriet.

Bland annat säger Kristdemokraterna nej till parallellsamhällen och vill göra det enklare att avhysa illegala bosättningar.

"Vi kan inte acceptera framväxten av parallella samhällen som lever vid sidan av lagen och vid sidan av de överenskommelser vi i övrigt tar som självklara", skriver partiledaren Ebba Busch Thor och riksdagsledamoten Annika Eclund på Svenska Dagbladets debattsida.

Med anledning av att många EU-medborgare från Rumänien och Bulgarien kommit till Sverige för att tigga har Kristdemokraterna nu tagit fram ett nytt program mot tiggeri.

I en debattartikel i SVD skriver partiledaren Ebba Busch Thor och riksdagsledamoten Annika Eclund att staten nu måste ta ett större och mer långsiktigt ansvar.

Tiggeri är inte vägen ur fattigdom, vilket staten måste vara tydlig med samtidigt som man aldrig ska uppmuntra till tiggeri, skriver de.

De menar att vägen mot en lösning inte sak gå genom gåvor och bidrag utan genom bland annat utbildning och egen försörjning.

Program i fem punkter

Programmet som Kristdemokraterna tagit fram för att motverka tiggeriet sammanfattas i fem punkter.

Man vill använda EU för att sätta press på Rumänien och Bulgarien att ta tag i diskriminering. Man vill bland annat med medel ur EU:s sociala fond vill man skicka sändebud som ska övervaka hur länderna arbetar för att minska diskrimineringen.

Kristdemokraterna vill också återinföra gåvoavdragen för att gynna de som skänker pengar till hjälporganisationer.

Med programmet vill man också möjliggöra för att medel ur EU:s sociala fond i stället för att gå via staterna ska kunna gå direkt till ideella organisationer som är verksamma i Rumänien och Bulgarien.

Säger nej till parallellsamhällen

Man vill också att kommunerna ska kunna besluta om lokala ordningsföreskrifter inom begränsande områden.

"Det ska vara möjligt för kommunen att ange att det vid entréer eller på vissa gator ska hållas fritt från utdelande av flygblad, insamlingar av pengar eller uppställande av föremål utan lov från fastighetsägaren", skriver Busch Thor och Eclund.

Kristdemokraterna säger också nej till parallellsamhällen som lever vid sidan av lagen samtidigt som de vill göra det enklare att avhysa illegala bosättningar.

"Vi kan inte acceptera framväxten av parallella samhällen som lever vid sidan av lagen och vid sidan av de överenskommelser vi i övrigt tar som självklara. Därför måste det bli enklare av avhysa illegala bosätt­ningar och ett system med lokala ordningsvakter med rätten att avhysa personer bör övervägas", skriver de.

Busch Thor och Eclund skriver att det varken finns lösning, framtid eller värdighet i tiggeriet.

"Men det finns en framtid för de östeuropeiska romerna i sina hemländer genom att lyfta dem ur fattigdom och utsatthet. Det är en tidskrävande process som byggs underifrån men i detta ligger också dess styrka. Denna process kan vi inte i Sverige starta åt människor men vi kan underlätta för dem att själva påbörja den resan", skriver de.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!