Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD vill skärpa kraven på anhöriginvandring

Elva tunga kristdemokrater gick emot partistyrelsens integrationsförslag inför helgens riksting.
Ebba Busch Thor är partiledare för KD. Partistyrelsen kördes över av rikstinget i omröstningen. Foto: ERIK ABEL/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD vill att niqab och burka ska förbjudas av anställda i bland annat skolor och förskolor.

Kristdemokraterna ska verka för ett förbud mot heltäckande slöja, som burka och niqab, i offentlig verksamhet som skola och förskola, beslutar KD:s riksting.

Förslaget avser anställda, inte elever. 

Samtidigt röstade rikstinget igenom partiledningens förslag om skärpta krav på familjeåterförening. 

En fråga som tidigare splittrat partiet. 

KD:s riksting är inne på sin tredje dag under söndagen.

En av punkterna under dagen handlade om röstning angående förbud mot heltäckande slöja i offentlig verksamhet. 

Och där fick partistyrelsen se sig överkörda av rikstinget. 

Med siffrorna 166 mot 104 förlorade partistyrelsen, och en majoritet på rikstinget röstade för att förbjuda heltäckande slöja, som burka och niqab i offentlig miljö, som skola och sjukvård. 

Förslaget avser anställda och inte elever. 

– Rikstinget tog ställning för två år sedan om att arbetsgivare ska kunna ställa krav på just att man visar ansiktet, så vi ser det här som ett förtydligande av redan befintlig politik, säger partiets gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson.

– Det här är inte ett särskilt stort problem egentligen, så det här är ett förtydligande och inte en dramatisk förändring 

Partistyrelsen emot förslaget 

Beslutet togs i samband med att en motion behandlades om att se över en möjlighet att begränsa eller förbjuda religiös täckande klädsel för barn under 18 år. Det förslaget röstades dock ned.

När det gäller personal i offentlig verksamhet skriver partistyrelsen i ett svar till motionen att rektorer i dag kan hindra lärare från att bära heltäckande slöja om det påverkar undervisningen negativt.

Partistyrelsen skriver också att det finns en stor risk att ett förbud blir kontraproduktivt och att det i stället stigmatiserar och skrämmer niqab- och burkabärande kvinnor från det offentliga livet.

Vill ha skärpta krav på familjeåterförening

Under söndagen var det också dags för omröstning i ett annat förslag, denna gång gällde det skärpta krav på familjeåterförening. 

Partiledningen ville villkora familjeåterförening med ett försörjningskrav. Det innebär att ensamkommande under 18 år måste kunna försörja föräldrarna för att de ska kunna återförenas i Sverige. 

Ett förslag som tidigare har splittrat partiet och flera tunga KD-namn, bland annat Lars Adaktusson och David Lega, har gått emot förslaget. 

Men på söndagseftermiddagen fick partiledningen igenom sin linje och rikstinget klubbade igenom att skärpa anhöriginvandringen.

– Det var aldrig tanken att barn och unga skulle skickas i förväg över farliga hav för att bli de vuxnas dörröppnare, sa partiledaren Ebba Busch Thor under debatten. 

Interna kritiken mot KD-förslaget

Partidistrikten i Jönköping och Göteborg protesterade båda mot förslaget om skärpt anhöriginvandring. 

– Det är verklighetsfrånvänt. Så ska vi inte ha det. Vi ska inte lägga bördan på barnen, sa Göteborgspolitikern Karolina Mildgrim, enligt DN. 

Camilla Rinaldo Miller, ordförande för KD i Jönköpings län, sa under sitt anförande, enligt tidningen: 

– För mig är det orimligt att min dotter skulle bära försörjningsansvaret för mig och min man. Vem skulle skicka iväg sina barn utan att själv först hitta andra lösningar om ni inte hade en annan möjlighet? 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.