Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD-raset: Busch Thor tar stora steg bakåt

KD och Ebba Busch Thor rasar i ny Novus-mätning.
KD-ledaren Ebba Busch Thor.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lars Adaktusson hamnade i konflikt med KD:s partiledning efter hur han röstade i abortfrågor i EU-parlamentet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

KD backar och L ligger under riksdagsspärren i Novus väljarbarometer från juni månad – den sista innan Almedalsveckan.  

Torbjörn Sjöström, vd på Novus, är övertygad om att den senaste tidens abortdebatter ligger bakom tappet – och KD:s partisekreterare Peter Kullgren håller med. 

– Våra politiska motståndare försöker sätta en bild av oss som inte stämmer, det är klart att det påverkar, säger Kullgren till SVT.

Kristdemokraterna har länge haft luft under vingarna. Sedan juni förra året har siffrorna gått spikrakt uppåt – men i Novus senaste väljarbarometer dalar framgången och partiet tappar 2,3 procentenheter. 

Undersökningen är gjord mellan 3-23 juni, och enligt Torbjörn Sjöström kan den stora abortdebatten inför EU-valet vara orsaken till raset. 

– Kristdemokraterna har gått ned signifikant jämfört med föregående undersökning och med största sannolikhet så har det här att göra med abortfrågan, säger Sjöström till SVT, och fortsätter: 

– Nedgången kom i samband med diskussionen kring abortfrågan och det var ett rejält tapp de sista två veckorna i den förra mätperioden. Nu kan vi konstatera den här nedgången med besked. Det kan dock vara så att de har nått någon form av återhämtning nu, man tappar inte så mycket som i början av mätperioden. 

Här är resultatet av Novus nya undersökning.

KD: ”Sprider osanningar”

KD:s partisekreterare Peter Kullgren tror också att abortdebatten har med det försämrade resultatet att göra, men menar samtidigt att deras politiska motståndare ”sprider osanningar” om KD som bidragit till tappet. 

– När vi inte får prata om politik då backar vi eller står still. Sedan kan vi också konstatera att det hårda tryck som har varit på Kristdemokraterna i abortfrågan, där våra politiska motståndare försöker sätta en bild av oss som inte stämmer, det är klart att det påverkar och gör väljare osäkra. Vi har stått bakom svensk abortlagstiftning i över 30 år, säger Kullgren till SVT.  

Enligt Novus är det dock inte ”fritt fall” för KD. Raset skedde främst under mätningens två första veckor för att sen stabiliseras till den senare delen av undersökningen. KD har främst förlorat väljare till M, SD och ”soffan”. 

L under spärren

För L går det desto sämre. Partiet hamnar med 3,6 procent av väljarstödet under riksdagsspärren, vilket dock inte är statistiskt säkerställt. 

På Novus hemsida spekulerar Torbjörn Sjöström kring att partiet kanske kan ha förlorat på att ha en öppen partiledarstrid. 

”Det skall bli intressant att se vad Nyamko Sabuni som ny partiledare kommer ha för effekt på väljaropinionen. Kan hon vinna tillbaka tappade väljare från C?”, skriver han.   

C är ett av partierna som går framåt i mätningen och är nu statistiskt säkerställt större än KD, enligt Novus. C har enligt mätningen snott dubbelt så många L-röster som M. 

M har å sin sida vuxit i mätningen och har nu gått om SD och är således näst största parti. 

Även S ökar sitt stöd och bryter därmed en nedåtgående trend som pågått sedan årsskiftet. 

Novus väljarbarometer för juni (SVT)

Mätningen är gjord mellan 3-23 juni 2019. 


M 18,8 %, +1,1 


L      3,6 %, -0,5 


C 10,1 %, +1,4


KD 7,7 %, -2,3


S 26,7 %, +0,8


V 9,0 %, 0,00


MP 5,9 %, +0,4


SD 16,7 %, -0,9◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.