Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD-profil riskerar åka ur riksdagen

Tuve Skånberg (KD), 61.Foto: Riksdagen
Ebba Busch Thor, partiledare för KD.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tuve Skånberg (KD), 61, har bland annat kritiserats för sitt abortmotstånd.

Nu föreslås han bli nerpetad till plats fyra på KD:s riksdagslista – vilket innebär att han riskerar sin riksdagsplats, rapporterar Världen idag.

– Jag har haft sämre placeringar än så. Jag är beredd att göra en personvalskampanj om det står sig, säger han till Expressen.

Riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) har kritiserats för sitt abortmotstånd och tycker inte att homosexuellas ska få adoptera. Han var i början tveksam till Ebba Busch Thor som partiledare men är det inte längre och var även kritisk till att hon deltog i Stockholms Prideparad 2016.

– Pridetåget har en annan politisk agenda än KD. Det är enda skälet till att jag inte själv skulle kunna gå den. Det handlar om detaljer i familjelagstiftningen, säger han.

Förslag: Petas ner på riksdagslistan

KD:s nomineringskommitté i Skåne har nu föreslagit att flytta honom från plats ett på riksdagslistan 2014 till plats fyra i årets val. Kommitténs ordförande säger till Världen idag att det inte beror på hans ålder eller värdekonservativa syn utan om förnyelse.

– De förslagen har funnits förr och så måste en valberedning få lov att arbeta, att man prövar och möblerar om. Sen får stämman säga sitt och ytterst väljarna, säger Skånberg, som tror att det handlar om hans ålder.

Den regionala KD-stämman den 27 januari kan ändra kommitténs förslag, vilket hände senast i förra valet då Skånberg flyttades upp på listan.

KD riskerar samtidigt att åka ur riksdagen. Enligt SCB:s stora väljarmätning i december fick partiet 3,2 procent och i Expressen/Demoskops senaste opinionsundersökning 3,0.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.