KD presenterar förslag om anställningsform

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
KD vill införa en så kallad introduktionsanställning. Syftet är att få nyanlända med låg utbildning och inrikesfödda med bristande utbildning i arbete.
Foto: Pelle T Nilsson

Kristdemokraterna vill skapa en ny anställningsform.

Personer med bristande utbildning ska kunna arbeta heltid, och lära sig jobbet samtidigt.

För det ska de få 75 procent av den vanliga lönen.

– Man får 75 procent utav lönen för att man inte kommer att kunna leverera lika mycket, säger partiledare Ebba Busch Thor.

I dag presenterade Kristdemokraterna ett förslag på en ny anställningsform. De vill införa en så kallad introduktionsanställning.

Den nya anställningsformen innebär att den anställda ska kunna anställas för att lära sig yrket i arbetet. Arbetsgivaren ska därmed ges en möjlighet att anställa en person på heltid, men där endast 75 procent räknas som betald arbetstid. Därmed blir också lönen på 75 procent av den som är satt inom kollektivavtal.

– Det är inte så att man enbart ska jobba 75 procent och sedan ska man sitta i skolbänken resten av tiden. Utan man får 75 procent utav lönen för att man inte kommer att kunna leverera lika mycket och man lär sig jobbet på jobbet, säger partiets partiledare, Ebba Busch Thor.

"Uppenbart att det här är personer som inte kommer bli anställda"

Syftet med introduktionsanställningarna är att få nyanlända med låg utbildning och inrikesfödda med bristande utbildning i arbete. Bland de inrikesfödda är det speciellt unga och personer som varit arbetslösa en längre tid som ska kunna anställas på det nya sättet.

– Det är uppenbart att det här är personer som inte kommer att bli anställda, för att man helt enkelt inte har den kompetens som krävs. Arbetsgivaren tycker att det är för dyrt att anställa de här personerna, säger Ebba Busch Thor.

Förslaget hoppas de ska leda till att de personer som inte har en högre utbildning ska bli mer attraktiva att anställa. Ebba Busch Thor menar att arbetsgivare i dag kan se det som en risk att anställa en person som de behöver lära upp.

– Vi vill ju att de människor som i dag kan gå åtta i vissa fall femton år utan att ha ett arbete ska få en chans på arbetsmarknaden. Och då behöver vi minska riskerna och kostnaderna för att företagare ska både kunna och våga anställa, säger hon.

Inte påverkade av C

I fredags presenterade även Centerpartiet ett förslag för att minska arbetslösheten bland nyanlända. De föreslog lägre löner till nyanlända med lägre kvalifikationer. Förslaget orsakade debatt och bland annat LO:s avtalssekreterare uttalade sig kritiskt mot förslaget.

Ebba Busch Thor menar att deras förslag inte påverkats av Centerpartiets förslag, men att det är positivt att även andra partier diskuterar frågan om lägre ingångslöner för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hon tycker också att det egna förslaget är bättre.

– Det här förslaget är skarpt, det här är inte bara en uppmaning till arbetsmarknadens parter att komma överens om det här. För en uppmaning har de haft under en lång tid, men vi har inte sett några resultat, säger hon.

Inte alla jobb

Introduktionsanställningar ska enligt KD:s förslag gälla för arbeten som inte kräver en eftergymnasial utbildning. Inte heller arbeten där den lägsta lönen är över 22 000 kronor enligt kollektivavtal. Yrken som detta skulle kunna gälla för är exempelvis lokalvårdare eller butiksbiträde.

På en arbetsplats får inte heller antalet introduktionsanställda vara fler än de som har en vanlig anställning. En introduktionsanställning ska kunna pågå i max fem år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.