KD-politikern tog ut sjukpenning – jobbade heltid i Spanien

Lena Johansson (KD) fick totalt 395 000 kronor i bidrag.
Lena Johansson, kommunfullmäktigeledamot i Rättvik.
Foto: Björn Daniels / Dalarnas Tidningar
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lena Johansson (KD), kommunfullmäktigeledamot i Rättvik, döms för bidragsbrott vid Mora tingsrätt.

Detta då hon bland annat jobbade heltid som sjukgymnast i Spanien – samtidigt som hon fick bidrag för att vara sjukskriven i Sverige. 

Enligt Försäkringskassan handlar det om 46 felaktiga utbetalningar och ett totalt belopp på 395 000 kronor. 

– Jag har bara handlat utifrån den kunskap jag haft, säger Lena Johansson.

Lena Johansson är vice ordförande för Kristdemokraterna i Rättvik och sedan 2010 invald i kommunfullmäktige.

Hon skadade sig allvarligt i en trafikolycka år 2003. Efter olyckan fick hon en kronisk värk som bland annat innebar nedsatt arbetsförmåga och sjukskrivningar. Först i januari 2019 återfick hon arbetsförmågan helt – åtminstone på papperet. 

Den 10 november 2017 gjorde nämligen Försäkringskassan en polisanmälan om misstänkt grovt bidragsbrott mot henne, som just handlade om att hon ska ha arbetat och tagit emot lön trots att hon samtidigt fått sjukpenning från Försäkringskassan. 

”Jag klarade ju inte av att jobba heltid”

I anmälan står det att Lena Johansson ”orsakat felaktiga utbetalningar av sjukpenning till följd av att hon underlåtit att anmäla ändrade förhållande” och att det rör sig om 46 utbetalningar mellan 2011 och 2015. Beloppet uppgår sammanlagt till 395 385 kronor i bidrag. Pengar som hon, enligt Försäkringskassan, alltså inte hade rätt till. 

Hur rimmar det med uppdraget som kommunpolitiker att hamna i sådana här situationer?

– Du har ju en syn på saken. Jag har ju en annan syn, säger Lena Johansson.

Till Expressen säger Lena Johansson, liksom i polisförhören, att hon haft en särskild överenskommelse med Försäkringskassan 2005 som inneburit att hon tillåtits arbeta mer under vissa perioder för att sedan helt avstå från arbete.

Försäkringskassan i sin tur menar att varje särskilt sjukfall bedöms som en ny sjukskrivningsperiod och att den överenskommelse från 2005 som hon hänvisar till därför inte gäller.

Men om man är kapabel till att jobba fulltid. Ska man verkligen lyfta sjukersättning ändå? Även om du menar att du hade en överenskommelse att få göra det.

– Jag klarade ju inte av att jobba heltid.

Men i perioder gjorde du ju det?

– Ja, men det har aldrig varit frågan om att jag inte kunnat göra det. Vissa perioder har jag kunnat göra det. Och det är det som gällt hela tiden. Jag har aldrig sagt att jag inte kan jobba heltid ett visst antal veckor.

Döms för bidragsbrott

I torsdags valde Mora tingsrätt att döma henne till bidragsbrott för 22 av utbetalningarna. I domen skriver man att Lena Johansson ”som sjukgymnast arbetat med rehabilitering och gjort rehabiliteringsplaner” och att:

”Det förefaller därför osannolikt att hon inte skulle vara insatt i reglerna kring sjukersättning och konsekvenser av förändringar i arbetsförmågan.

Lena Johansson säger:

– Jag har bara handlat utifrån den kunskap jag haft. Och som sjukgymnast har jag ingen kunskap i vad Försäkringskassan har för regler. Jag har ju bara behandlat patienter. I domen hävdar de att jag borde ha haft mer kunskap om detta, men jag sysslar ju bara med rehabilitering.

I domen framkommer det bland annat att hon inte anmält att hon rest till Spanien för att arbeta heltid som sjukgymnast, åtta timmar per dag och sex dagar per vecka, medan hon delvis haft sjukpenning.

Dessutom uppges hon ha arbetat åt annan arbetsgivare under vissa tider – trots att hon haft halv eller fjärdedels sjukpenning från Försäkringskassan.

Kommer troligen inte överklaga

Lena Johansson, som dömdes mot sitt nekande, fick en villkorlig dom på 100 dagsböter om 100 kronor. Enligt domen har hon återbetalat en del av skulden till Försäkringskassan och har en resterande skuld på cirka 130 000 kronor.

Till Expressen säger Lena Johansson att hon troligtvis inte kommer att överklaga.

– Det är ganska kostsamt att överklaga saker och ting. Det vet jag inte om jag har råd. Det känns ganska rättsosäkert överhuvudtaget. När man tror att man har fått en viss åsikt från Försäkringskassan och det trots allt inte blir så, då undrar man vad man kan lita på. 

Uppdatera dig på de senaste nyhterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.